Apel

Regularna vojska ne prestaje opsjedati grad Aleppo, a prema podacima Ujedinjenih naroda u subotu je i nedjelju iz grada pobjeglo više od 200 tisuća osoba. Pariz zahtijeva hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti, a sirijski predsjednik Assad tvrdi da će i bez kemijskog oružja slomiti pobunjenike.

Osvrnuvši se na Papin apel u telefonskom razgovoru za Radio Vatikan, nadbiskup Mario Zenari, apostolski nuncij u Siriji, rekao je da je Papin apel da prestane nasilje, te njegova sućut zbog žrtava i njegova blizina narodu, uvijek velika okrjepa pastirima, vjernicima i svim sirijskim građanima, koji su neizmjerno zahvalni Svetom Ocu na njegovu zanimanju i blizini te neprestanim pozivima na mir. O Papinu apelu vrlo su pozitivno govorila i državna obavijesna sredstva. Želio bih istaknuti naglasak Svetoga Oca na dramu brojnih preseljenih i izbjeglih u susjedne države, kao i njegovu molitvu da Bog prosvijetli savjest najodgovornijih u ovim teškim trenutcima. To mi se čini vrlo važnim – ustvrdio je nuncij.

Na upit o stanju u Siriji, rekao je da je stanje vrlo napeto. U nekim se gradovima vodi danonoćni rat, o čemu se neprestano govori, a rekao bih da je rat zahvatio cijelu Siriju i da je narod prestrašen i zabrinut za budućnost. Ovih sam dana razmišljao o oprečnosti između slavljeničkog ozračja pri otvaranju Olimpijskih igara te dramatičnog stanja sirijskog stanovništva. Unatoč svemu Olimpijske su igre znak nade i plamen općega bratstva koji će se uz potporu međunarodne zajednice i ovdje zapaliti – primijetio je nuncij.

A na upit želi li i on uputiti apel za prekid sukoba u Siriji, rekao je da nakon ponavljanih i vrlo dobro prihvaćenih apela Svetoga Oca za političko rješenje sukoba, te poznajući dobre međuvjerske odnose u Siriji kao i ulogu religije na ovim prostorima, rado pozivam sve muslimanske vjerske vođe, kršćanske i druge: ujedinite se svi zajedno i težinom svoga moralnog autoriteta u Božje ime jednoglasno i oštro upozorite sve sukobljene strane da obustave nasilje i ugnjetavanje jer vode zemlju u uništenje i neopisive patnje i smrt, pozovite ih da smognu hrabrosti i odmah u svoj iskrenosti s potporom međunarodne zajednice da pronađu prikladno političko rješenje krize – zaključio je nuncij Mario Zenari. (rv/bitno.net)