Generalna sinoda Anglikanske crkve izjasnila se protiv prijedloga zakona bivšeg državnog odvjetnika Lorda Falconera o potpomognutom samoubojstvu.

Primas

Poglavar Anglikanske crkve nadbiskup Rowan Williams, oštro se usprotivio legalizaciji eutanazije u Velikoj Britaniji. Uvođenje takve zakonske regulative bilo bi “katastrofalno”, prenosi dnevni list “Daily Mail” od 7. veljače riječi anglikanskog primasa. Nadbiskup je svoje protivljenje izrazio na sjednici Generalne sinode Anglikanske crkve. Dopuštanja eutanazije pokopalo bi nepovredivost života, istaknuo je Williams. Legalizacija mjera kojima se utječe na završetak života može imati sličan učinak na društvo kakav je imala legalizacija pobačaja prije oko 40 godina. Izmjene i dopune zakona promijenile bi i percepciju vrijednosti života, upozorio je Williams.
Generalna sinoda Anglikanske crkve velikom većinom glasova izjasnila se protiv prijedloga zakona o potpomognutom samoubojstvu, koji je početkom siječnja predložila “Komisija za asistirano umiranje”, na čijem je čelu bivši državni odvjetnik Lord Falconer. Prema njegovu prijedlogu, punoljetne osobe, koje su neizlječivo bolesne i čiji je predviđeni životni vijek kraći od jedne godine, mogu odabrati potpomognuto samoubojstvo. Preduvjet je da te osobe nisu mentalno bolesne i da o svojoj namjeri umiranja razgovaraju s dva neovisna liječnika. Komisiju je osnovala udruga “Dostojanstvo u umiranju”, koja podržava potpomognuto samoubojstvo.(ika/bitno.net)