Justin Welby

Canterburyski nadbiskup Justin Welby je istaknuo da se mora ispitati kakve će posljedice vojna akcija imati za cijeli Bliski istok. Upozorio je, u razgovoru za britanske novine “Daily Telegraph”, da bliskoistočni kršćani strahuju od onoga što ih očekuje u idućim tjednima.

Članovi Parlamenta se moraju zapitati poznaju li zaista stanje u Siriji, istaknuo je poglavar Anglikanske Crkve uoči za četvrtak planiranog savjetovanja britanskog parlamenta o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji. Između “nepoduzimanja ništa” i rušenja sirijskog predsjednika, postoje i drugi načini za postizanje mira, rekao je anglikanski primas a prenosi njemačka katolička agencija.

Do istoga zaključka došlo je i vodstvo Evangeličke Crkve u Njemačkoj. Nijedan politički problem u i oko Sirije ne može se riješiti vojnom intervencijom, izjavili su članovi Vijeća Evangeličke Crkve zaduženi za inozemna pitanja u Hannoveru, a prenosi KNA. Sve dok Ujedinjeni narodi ne daju odobrenje za vojnu intervenciju, radi se o jednostranom činu Amerikanaca i njihovih saveznika koji neće dovesti do slabljenja Assada, smatraju članovi Vijeća Evangeličke Crkve. Nadbiskup Martin Schindehütte i član Vijeća Renke Brahms smatraju da se treba ostvariti suradnja sa sirijskim skupinama koje se zalažu za mir.

Ako stručna istraga pokaže da je režim predsjednika Assada odgovoran za korištenje kemijskog oružja, tada bi Rusija i Kina trebale uskratiti pomoć režimu i zajedno s međunarodnom zajednicom izolirati sirijske vlasti i prisiliti ih da sjednu za pregovarački stol, smatra Evangelička Crkva u Njemačkoj. Prije davanja izjave o Siriji, članovi Vijeća Evangeličke Crkve, kako su istaknuli, savjetovali su se s predstavnicima kršćanskih Crkava u Siriji čiji se vjernici nalaze između sukobljenih strana i svaka eskalacija rata ugrozila bi opstanak kršćana u toj zemlji.

(ika/bitno.net)