“Molite dok vozite!” Tako bi u slobodnome prijevodu glasio slogan inovacije čiji je autor Wayne Kneeskern, iz američke savezne države Iowe. On je naime osmislio i izradio “putnu krunicu” za motorna vozila, javlja katolička tiskovna agencija “CNS”. “Sada vozači mogu moliti krunicu s obje ruke čvrsto na volanu”, kazao je otkrivajući javnosti poticaj za oživotvorenje svoje ideje – navlake za upravljač na koji se nalazi krunica – taj župljanin župe sv. Josipa i sv. Franciske Cabrini u Richlandu.Krunica za vozače, od zamisli do ostvarenja, rađala se više od šest godina, tijekom kojih je svakodnevno automobilom putovao dvadesetak minuta na posao, pojasnio je inovator Kneeskern. Istaknuo je da mnogi njegovi poznanici mole krunicu na putu do posla. Budući da je smatrao kako nije sigurno prstima «prebirati» zrnca krunice i istovremeno voziti, tražio je rješenje. “Nisam baš bio za molitvu krunicu tijekom vožnje i mislio sam da mora postojati neko bolje rješenje od istovremenog držanja krunice i volana”, kazao je Kneeskern.

Osviješten o prometnoj sigurnosti, odlučio je staviti krunicu na upravljač. Kneeskern je kupio rastezljivu navlaku za upravljač automobila, načinjenu od tkanine, a na navlaku je stavio zakovice srebrne boje za zrnca, igle za pričvršćivanje medaljica i križić. Izum je pokazao obitelji i uz njihovo odobravanje i pomoć oduševljeno je u umirovljeničkim danima krenuo u izradu svojih rukotvorina, koje se sada mogu kupiti i putem interneta.

Inovator na svojoj internetskoj stranici ističe kako “svatko ima svoj način življenja vjere, ali u temelju je molitva” i dodaje da je “krunica jedna od najvažnijih i naročito nadahnjujućih molitava za katolike”. “Imajući krunicu ispred sebe, svaki put kada sjednem u svoj automobil misli mi se okrenu vjeri. Zrnca krunice uvijek su tu da mi pomognu ostati smirenim, napose u vrijeme prometnih gužvi, vozeći uza spore vozače ili u nekim situacijama koje mogu potaknuti ljutnju”, izjavio je taj vjernik iz Richlanda, svjedočeći kako kreativnosti inovatora nema kraja, pa se u jednoj oživotvorenoj ideji vrlo jednostavno mogu ujediniti molitva i prometna sigurnost.

Krunicu možete naći na web stranici travelrosary.com.

Francisko Pavljuk | Bitno.net