U svom zahtjevu da im se izda dozvola za sklapanje drugog braka koji su podnijeli u petak na sudu okruga Yellowstonea u Billingsu, Montana Nathan Collier i njegove supruge Victoria i Christine naveli su kako oni moraju imati pravo na zakonsko priznanje njihove veze od strane države jer oni se vole i ne bi ih se smjelo tretirati kao građane drugog reda. U zahtjevu su naveli da će podnijeti tužbu protiv države ukoliko budu odbijeni.

„Radi se o bračnoj jednakosti,“ rekao je Collier za The Associated Press. „Bračna jednakost ne može postojati bez poligamije.“

Collier tvrdi da je inspiraciju za traženje dozvole za brak dobio dok je čitao protivno mišljenje suca Johna Robertsa u slučaju Obergefell v. Hodges, u kojem se proročki tvrdi da će argumenti kojim su suci opravdali odluku o tome da je istospolni „brak“ ustavno pravo neizbježno dovesti do ozakonjenja poligamije jer poligamisti jednako tako mogu tvrditi da ih zakon ne uvažava te da ih stavlja u nepovoljan položaj.

„Svakog dana moramo kršiti zakon ukoliko želimo živjeti kao obitelj,“ rekao je Collier za TIME. „Umorni smo od toga.“

Budući da im je službenik uskratio dozvolu, ali je kasnije rekao da će ured državnog odvjetnika okruga Yellowstone razmotriti njihov slučaj, Collier je rekao da osjeća da su mu „prekršena prava“ te da je nepotrebno bio ponižen od strane državnih vlasti koje mu uskraćuju pravo na ljubav. Zvuči li vam nešto od ovoga poznato?

„Smatramo da imamo pravo na zakonski legitimitet, a uskraćivanje takvog legitimiteta od strane države je kršenje naših građanskih prava,“ rekao je Collier. „Držimo da se bračna jednakost odnosi i na nas.“

Kako prenosi Time, Collier naglašava da samo želi živjeti svoj „brak“ bez straha od uhićenja i čak se zakleo da će ići u zatvor ili podnijeti tužbu protiv države kako bi dobio ono što smatra da zaslužuje.

„Naša obitelj je sretna, složna i volimo se,“ rekao je. „Ne želim redefinirati brak. Ne želim nametati drugim ljudima da vjeruju u poligamiju. Mi samo definiramo brak za nas troje. Samo želimo zakonsko priznanje.“

Glavni državni odvjetnik za građanske i upravne predmete okruga Yellowstone Kevin Gillen izjavio je kako razmatra Collierov slučaj i misli da je njegov zahtjev u skladu sa zakonima protiv bigamije koji su na snazi u saveznoj državi Montana.

Collier tvrdi da je poslao e-mail poruku udruzi ACLU (Američka unija za građanske slobode) tražeći od njih da ga zastupaju u tužbi o kojoj razmišlja. Voditelj pravne službe udruge ACLU Jim Taylor tvrdi da on nije vidio takav zahtjev , ali da je istospolni „brak“ „nešto sasvim drukčije“ od Collierova slučaja.

Collier i njegove dvije žene imaju ukupno sedmero djece, od kojih su neka zajednička, a neka su iz prethodnih brakova.

Izvor: www.zdravstveniodgoj.com