Secular

Komisija Vlade SAD-a kritizirala je stanje vjerskih sloboda u Zapadnoj Europi, posebno upozorivši da u javnosti u nekim zemljama vlada “vrlo agresivni sekularizam”. “Commission on International Religious Freedom”, koju su Bijela kuća i Kongres ustanovili 1998., kao konkretne negativne primjere ističe presudu njemačkoga okružnog suda u Kölnu zbog vjerskog obrezanja dječaka ili francusku zabranu nošenja burke, izvijestio je Kathpress.

U svom godišnjem izvješću Komisija navodi ukupno 15 država koje “sustavno, trajno i izrazito” krše vjerske slobode. Kao zemlje koje na osobito ozbiljan način krše te slobode navedene su Iran, Irak, Pakistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Turkmenistan, Burma, Kina, Eritreja, Sjeverna Koreja, Saudijska Arabija, Vijetnam i Sudan.

Na popisu država koje izazivaju “posebnu zabrinutost”, više nije je Turska. Ondje su u međuvremenu ublažena ograničenja vjerskim manjinama. Istodobno turska država nadgleda svako javno vjersko događanje, stoji u izvještaju. U drugoj kategoriji na popisima u izvješću našli su se i Afganistan, Azerbejdžan, Kazahstan i Rusija, koje su među državama u kojima je ograničena sloboda javnog izražavanja vjere.

Komisija za vjerske slobode navela je kao negativne primjere kada različite organizacije čine povrede ljudskih prava, prava vjerskih manjina i kršenja sloboda izražavanja vjere. Kao negativni primjeri navedeni su islamistička organizacija Boko Haram u Nigeriji i djelovanje Al-Shabaab milicije u Somaliji. (ika/bitno.net)