Novo istraživanje pri Sveučilištu u Kaliforniji, u Los Angelesu, ukazuje na povezanost korištenja oralne kontracepcije kod žena i stanjivanja određenih dijelova mozga. Istraživanje, koje je objavljeno u travnju u znanstvenom časopisu Human Brain Mapping, mjerilo je moždanu debljinu kod 90 žena, od kojih su 44 koristile kontracepcijske tablete, dok ih je 46 imalo prirodni ciklus. Prema rezultatima istraživanja, postoji značajna povezanost korištenja kombiniranog oblika oralne kontracepcije sa stanjivanjem dvaju dijelova mozga – prenijela je Catholic News Agency.
Ta dva područja u kojima je uočeno stanjivanje povezani su s regulacijom emocija i radnjama poput prisjećanja i planiranja za budućnost. Premda je studija mjerila samo moždanu strukturu, rezultati naznačuju kako bi mogla postojati i povezanost s ponašanjem. Budući da je ovo istraživanje jedno od prvih te vrste, teško je izvesti definitivne zaključke i potrebne su daljnje studije, koje bi utvrdile je li stanjivanje trajno ili privremeno.Larry Cahill, profesor neurobiologije i ponašanja pri Sveučilištu u Kaliforniji, u Irvineu te jedan od autora istraživanja, rekao je da je iznenađujuće kako je slabo istražen utjecaj kontracepcijskih tableta, s obzirom na to koliko su dugo na tržištu.

„Pomislili biste da bi, nakon 50 godina i na stotine milijuna žena koje koriste razne inačice tablete, trebao postojati veliki i usklađeni dokazni materijal o njoj, ali ne postoji skoro ništa“ – rekao je Cahill, koji je u prethodnom istraživanju 2011. godine otkrio da je emocionalno pamćenje žena na hormonalnoj kontracepciji, sličnije onome kod muškaraca nego li kod žena s prirodnim ciklusom.

Takve su studije dio rastućih istraživačkih podataka o razlikama u mozgu među spolovima, koji stavljaju u pitanje odavno usvojenu pretpostavku da su muškarci i žene biološki uglavnom isti, mimo reproduktivnih organa – napomenuo je profesor Cahill i objasnio: Naše nas pretpostavke sve zasljepljuju, a jednostavno je bilo pretpostavljeno da su jedine razlike između muškarca i žene razlike u spolnim organima. Sada shvaćamo da to nije točno. Kako je rekao, „Posvuda nalazimo razlike među spolovima“ i važno je da prestanemo držati kao zdravo za gotovo da su „žene samo muškarci“ s dodatnim hormonima.

Važno je nastaviti istraživati moguće dobre, loše ili neutralne učinke sredstava koja koriste milijuni žena – napomenuo je profesor neurobiologije, dodajući: „Želite raditi na temelju znanja, a ne potpunog nedostatka znanja“.

RV | Bitno.net