Obamina uprava izravno napala vjersku slobodu i slobodu savjesti, senat

Senat, gornji dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, donio je odluku o ukidanju financiranja organizacije Planned Parenthood te preusmjeravanju novaca u lokalne i okružne bolničke centre.

Kako prenose brojni američki mediji Senat je odluku donio sa omjerom glasova 52 naspram 47 u korist navedenog zakona s tim da je glasovanje išlo gotovo isključivo uz stranačku liniju. U zadnje vrijeme je glasovanje po stranačkom ključu sve češći slučaj u SAD-u, osobito kod ideoloških pitanja, što predstavlja odmak od tradicionalnog pluralizma mišljenja unutar Republikanske i Demokratske stranke.

Nakon što je Zastupnički dom donio sličnu odluku prije nekoliko mjeseci, a Senat potvrdio prijedlog, zakon je na putu prema Bijeloj kući gdje ga treba odobriti predsjednik Barack Obama. Međutim, kako je već najavljeno, predsjednik Obama stavit će veto na prijedlog zakona.

Tom vjerovatnom Obaminom odlukom kontroverzni Planned Parenthood, koji ženama ne pruža osnovni pregled poput mamografije, i dalje će dobivati milijardu dolara iz državnog budžeta radi skrbi o ženskom zdravlju.

Premda više simboličan čin, spomenuta odluka Senata predstavlja prvu pobjedu pro-life struje nakon nekoliko sličnih bezuspješnih pokušaja prošlih mjeseci.

Glasnogovornica republikanske zastupnice Kelly Ayotte izjavila je za Huffington Post kako je relokacija novca u okružne bolničke centre dobra odluka davši primjer savezne države New Hampshire: “U New Hampshireu postoji samo pet klinika kojima upravlja Planned Parenthood. S druge strane postoji oko 30 okružnih bolničkih centara koji pružaju primarnu njegu i zdravstvene usluge za žene poput dijagnostike raka, mamograma i kontracepcije.

Podsjećamo, rasprava o financiranju Planned Parenthooda započela je nakon objavljivanja šokantnih videa Centra za medicinski progres u kojima se dokazuje kako spomenuta organizacija prima novčanu naknadu za organe i tkiva abortirane djece, što je protuzakonito u SAD-u.

Tino Krvavica | Bitno.net