Od 195 američkih biskupija, anketu je provelo njih 126. Rezultati ankete u travnju su poslani u Vatikan, te prema naputku Svete Stolice nisu objavljeni u javnosti.

Nadbiskup Kurtz u dvanaest je točaka sažeto izložio razmišljanja američkih katolika koji na prvome mjestu žele surađivati i pomoći svojim biskupima.

– Možemo reći kako je obitelj viđena kao nositelj i subjekt evangelizacije, a ne jednostavno kao njezin objekt – pojasnio je nadb. Kurtz.

Značajan broj vjernika u Izvješću s izvanredne sinode o obitelji iz 2013. problematičnim smatra nedostatak govora o obitelji kao pozivu, te izražava želju da se veća pozornost posveti nauku Ivana Pavla II. Također, teme poput mješovitih obitelji (blended family), pornografije te samačkog života prema američkim katolicima zaslužuju veću pozornost Crkve.

Crkva je pozvana i na propovijedanje „evanđelja obitelji“, odnosno odlučnije svjedočenje smisla braka, poziva na otvorenost životu, te naviještanje dostojanstva i odgovornosti bračnih parova. Glavnu ulogu svjedočenja trebaju imati upravo obitelji.

Anketa je pokazala i kako bračni parovi od svećenika imaju mnogo veća očekivanja, zbog čega je prisutan i zahtjev za kvalitetnijom formacijom bogoslova u području bračnog pastorala, te je predloženo da obitelji budu uključene u proces svećeničke formacije. Život župe također mora biti više usmjeren na potrebe obitelji, a kateheza i homilije konkretnije i utemeljene na životnim primjerima.

U svojim odgovorima, vjernici su naglasili potrebu osobnih, neposrednih susreta svećenika i vjernika, te obiteljskih susreta unutar župa. U odnosu prema rastavljenima, traži se posebna pastoralna briga kako se ne bi osjećali odijeljenima od Crkve. Glede postupaka za proglašenje ništavosti braka ističe se potreba preispitivanja aktualnih propisa.

U posljednjoj točki podsjeća se kako glavnu i temeljnu ulogu odgoja djece imaju roditelji, na što je, osobito u današnje vrijeme, potrebno trajno podsjećati.

M.V.|Bitno.net