Danas je godišnjica smrti blaženog Alvara del Portilla, čovjeka koji je naslijedio svetog Josemariju Escrivu kao prelat Opusa Dei i njegovu desnu ruku od samih početaka Djela. Iako je po struci bio inženjer građevine, nakon što je upoznao svetog Josemaríu potpuno se posvetio razvoju Opusa Dei te postao jedan od prve trojice zaređenih svećenika prelature.

Budući da su uvijek bili zajedno, sveti Josemaria je rijetko je u javnosti govorio o blaženom Alvaru. Samo ponekad, kada on ne bi bio prisutan, utemeljitelj Opusa Dei bi otvorio svoje srce i govorio o Alvaru kojeg je smatrao stijenom i nazivao ga Saxum [lat. stijena].

Tako je godine 1973. na rođendan don Alvara, dok je on bio izvan sobe, sveti Josemaria rekao: „On [Alvaro] je vjeran onako kako vi trebate biti u svakom trenutku, i sve je u stanju žrtvovati sa smiješkom. (…) I ako mene pitate je li uvijek bio tako hrabar, odgovorit ću Da!. Često je bio pravi heroj, jako često, i to s hrabrošću koju je podnio kao nešto potpuno normalno i uobičajeno.

Koliko se Escrivá u razvoju Opusa Dei oslanjao na don Alvara svjedoči i pismo koje je godine 1950. uputio Vijeću Opusa Dei: „Alvaro je u krevetu, ima napad apendicitisa [upala slijepog crijeva], i to ne laki, već prilično težak. Danas je bio na snimanju i čini se da će ga liječnici operirati. Već duže ga vrijeme to muči, kao što znate, ali sada se pogoršalo; a on je, nastavljajući raditi, šutio sve dok više nije mogao podnijeti bol. Znate kakav je. Molite za njega jer, iako se radi o rutinskoj operaciji, bit će to velika briga: nemam nikoga tko bi mogao zauzeti njegovo mjesto što se tiče poslova Opusa Dei kojima se on bavi“.

Unatoč brojnim vrlinama jednu je osobinu sveti Josemaría posebno isticao kod don Alvara, a to je bila odanost Božjem pozivu kojeg je dobio. Sveti Josemaría jednom je kazao članovima Opusa Dei: „Volio bih da ga u brojnim stvarima oponašate, ali iznad svega u odanosti. U svim ovim brojnim godinama njegova poziva, imao je brojne prilike, ljudski govoreći, uzrujati se, uznemiriti, biti nevjeran; i uvijek im je izašao ususret s nevjerojatnim smiješkom i vjernosti. Iz nadnaravnih motiva, ne zbog ljudskih vrlina. Bilo bi jako dobro kada bi ga svi u tome oponašali.“

Don Alvaro del Portillo proglašen je blaženim 27. rujna 2014. tom je prilikom papa Franjo uputio pismo u kojem je kazao: „Htio bih se prisjetiti strjelovite molitve koju je sluga Božji obično ponavljao: ‘Hvala, oprosti, pomozi mi više!’ To su riječi koje nas približavaju stvarnosti njegova unutarnjeg života… U tim riječima izražena je napetost života koji u središtu ima Boga – života kojega je dodirnula najveća ljubav i koji potpuno živi od te ljubavi; život koji, makar imao iskustva slabosti i ljudskih granica, pouzdaje se u Gospodinovo milosrđe i želi da svi ljudi to dožive.“

Više o tome tko je bio don Alvaro del Portillo možete pročitati ovdje.