6305339_G

Kada su se 2008. u Ukrajini pojavile aktivistice Femena gole do pasa, na njihove istupe nitko previše nije obraćao pažnju. Štoviše, većina medija ako je i izvještavala o njihovim akcijama, onda je to bilo u onim rubrikama gdje se inače izvještava o rubnim pojavama. Naravno, liberalni su mediji pisali o njima sa simpatijama. Čak je njihov protest protiv seks-turizma u Ukrajini bio sa simpatijama prihvaćen i u konzervativnim krugovima.

Njihovo je djelovanje u početku stvarno izgledalo kao liberalni protest protiv različitih društvenih zala u Ukrajini – protiv korumpirane vlade, protiv ruskog uplitanja u ukrajinsku političku i društvenu stvarnost, protiv konzumerizma.

Prvi antikatolički ispad Femen su napravile 6.11.2011. u Rimu na trgu sv. Petra tijekom „Angelusa“. To je izazvalo žestoke kritike u Ukrajini i ukrajinskoj zajednici u Italiji. Tada više nije bilo sumnje da je priroda te organizacije antikršćanska.

Njihov najčudniji “prosvjed” bio je onaj u kolovozu 2012. protiv dolaska moskovskog patrijarha Kirila u Ukrajinu. Već su tada novinari obratili pažnju na činjenicu da je jednostavno neobjašnjivo kako je aktivistica Femena ušla u VIP-zonu kijevskog aerodroma, te su neki pisali o mogućoj upletenosti obavještajnih službi. Ono što je tada bilo jasno jest da je njezin „napad“ na moskovskog patrijarha zapravo pljuska ukrajinskoj državi.

Već tada su konzervativno orijentirani mediji počeli pisati kako se akcija Femena protiv patrijarha Kirila vrlo dobro uklapa u kontekst tadašnjeg djelovanja ruske antiukrajinske propagande koja je svim silama nastojala pokrenuti u Ukrajini međuvjerske sukobe i prikazati Ukrajinu u očima svjetske javnosti kao “promašenu državu”. Uslijedilo je niz članaka u kojima se tvrdilo da su Femen povezane s ruskom tajnom službom FSB.

Te iste godine Femen su motornom pilom srušile križ postavljen u blizini glavnog trga u Kijevu. Prema njihovom tumačenju, to su učinile da bi podržale ruski bend Pussy Riot, te protestirale protiv klerikalizacije ruskog društva. Ali…u ovom slučaju je stvarno bilo nekoliko velikih „ali“. Kao prvo – ovaj je križ bio katolički, što je odmah vizualno uočljivo. Naime, pravoslavci u Ukrajini ne bi nikada stavili križ bez dodatnog kosog ramena, tj. tzv. ruski križ. Kao drugo, križ je bio ponastavljen u spomen  katolike koji su poginuli u Gladomoru i tijekom komunističkih progona. Kao treće, taj su križ podigli grkokatolici, dakle nije imao nikakve veze s pravoslavnom crkvom. Osim toga, baš je u to vrijeme režim Viktora Janukoviča pojačao pritisak na grkokatolike u Ukrajini.

Istodobno, ukrajinska televizijska kuća „1+1“, čiji je vlasnik poznati ukrajinski bogataš židovskog porijekla Igor Kolomojskij, uspijeva ubaciti svoju novinarku u Femen. Njezina novinarska istraga dodatno šokira ukrajinsko društvo – „aktivistice“ su masno plaćene – 1000 $ mjesečno. Za Ukrajinu to je ogromna plaća. Dodatno se plaća i svaki „nastup“ u javnosti. Otkriveno je i da Femen ima jako političko i odvjetničko zaleđe. Vize za bilo koju državu dobivaju u trenu, sve su akcije u inozemstvu dobro plaćene i pri tome odsjedaju u najboljim hotelima. Javnost je šokirana nakon što je otkriveno da je u sve upleten šef predsjedničke administracije Janukoviča Andrej Kljujev – ukrajinski proruski tajkun blizak ruskim tajnim službama.

Femen gube i ono malo potpore u Ukrajini koju su dobivale od radikalnih feministica. U kolovozu 2013. napuštaju Ukrajinu i sele se u Pariz. Nižu se njihove akcije pune bogohuljenja – ‘napad’ na Parišku katedralu, katedralu u Kölnu, u Strasbourgu, pa opet Rim.

U ožujku 2013. na Venecijskom festivalu prikazan je dokumentarni film australske redateljice Kitty Green „Ukraine Is Not a Brothel“ koji raskrinkava dvostruke standarde koji stoje iza Femena. Istodobno, talijanska „La Repubblica“ potvrđuje kako je Femen organizirao Viktor Svyatskiy, čovjek koji je u Ukrajini poznat kao deklarirani antikršćanin. La Repubblica tvrdi da on Femen koristi kao neku vrstu harema. Talijanski list „Il Foglio“negdje u to vrijeme tvrdi da su aktivistice Femen još bolje plaćene – sad dobivaju 2500 € mjesečno.

Bogato plaćeni ‘aktivizam’, istupi protiv religije, potpora abortusu i rodnoj ideologiji, te veze s tajnim službama – to je pravo lice skupine Femen.

vlč. Orest Wilczynski