dawkins-420x0

Nakon što su najveći britanski kino lanci odbili emitirati reklamu koja u sebi sadrži molitvu ‘Oče naš’, Anglikanska crkva koja je reklamu i naručila, dobila je neočekivanu potporu od poznatog biologa i ateista Richarda Dawkinsa.

Dawkins, autor knjige ‘Iluzija o Bogu’ i česti sudionik u debatama o postojanju Boga, izjavio je za britanski Guardian:

“Isprva sam objavio tweet kako je to kršenje slobode govora. Međutim izbrisao sam to kada su me sugovornici uvjerili kako je to više pitanje komercijalne prosudbe dotičnih kinematografa nego pitanje slobode govora. Još uvijek se snažno protivim neemitiranju reklame zbog razloga da može ‘uvrijediti’ ljude. Ako se itko može osjećati ‘uvrijeđen’ nečim tako trivijalnim kao što je molitva, onda zaslužuje biti uvrijeđen.”

Premda je mnogo puta napadao religiju, Dawkins se deklarira kao “kulturološki anglikanac”.

Kako je Bitno.net već pisao, tri najveća kino distributera u Velikoj Britaniji, Odeon, Cineworld i Vue, odbila su emitirati navedenu reklamu smatrajući da može biti “uvredljiva” za ljude.

Anglikanska crkva zaprijetila je tužbom, a dobila je podršku s različitih strana, kao što su Muslimansko vijeće Britanije, udruge za obranu slobode govora i parlamentarni zastupnici.

Ispod možete pogledati ‘kontroverznu’ reklamu.

https://youtu.be/vlUXh4mx4gI

Tino Krvavica, Guardian | Bitno.net