Stein

Prije 70 godina, 9. kolovoza 1942., u plinskoj je komori u Auschwitzu preminula sveta Terezija Benedikta od Križa, u svijetu Edith Stein, njemačka Židovka, filozofkinja i karmelićanka. Stoga je jučer, 9. kolovoza, proslavljen liturgijski spomen te svetice koju je Ivan Pavao II. proglasio zaštitnicom Europe, uz svetu Brigitu i svetu Katarinu Sijensku. I papa je Benedikt XVI. o njoj više puta govorio. Prisjetimo se nekih njegovih misli.

Cijelim je srcem tražila istinu, i nije se znala oduprijeti ljubavi raspetoga Isusa. Put nas vjere – govorila je – vodi dalje od puta filozofske spoznaje: vodi nas do osobnoga i bliskoga Boga, Onoga koji je sav ljubav i milosrđe, vodi nas do sigurnosti koju ne može dati nijedna naravna spoznaja. Židovska agnostičarka pustila je da ju Isus osvoji, ali nije se odrekla svojega naroda. Mogla je pobjeći od nacista, ali nije htjela, kako je istaknuo Sveti Otac tijekom povijesnoga pohoda Auschwitzu, 28. svibnja 2006. godine.

Kao kršćanka i Židovka, prihvatila je umrijeti sa svojim narodom, i za njega – napomenuo je Papa. Nijemci koji su tada dovedeni u Auschwitz-Birkenau, i koji su tamo umrli, smatrani su otpadom nacije. Sada ih mi, međutim, sa zahvalnošću priznajemo svjedocima istine i dobra (…). Zahvaljujemo tim osobama jer se nisu pokorile moći zla, a sada su pred nama kao svjetlost u mračnoj noći – istaknuo je Papa.

Svijet je u plamenu – pisala je Edith Stein u mračno doba nacizma – Borba između Krista i antikrista otvoreno bjesni; stoga, ako se odlučiš za Krista, od tebe bi se moglo tražiti i da žrtvuješ život.
A iz karmela u Kölnu, 1938. godine, ta je sveta karmelićanka pisala: „Danas razumijem … što znači biti Gospodinova zaručnica u znaku križa, iako se to potpuno neće nikada shvatiti, jer je to otajstvo… Što više oko nas nastaje mrak, to više imamo otvoriti srce za svjetlost koja dolazi odozgor“ – rekao je Sveti Otac navodeći njezine riječi u podnevnom nagovoru 20. lipnja 2010. godine.

Križ nije svrha samom sebi – govorila je Edith Stein – on je Kristova ljubav koja ne poznaje granicâ i ne povlači se pred ružnoćom i prljavštinom. Isus je došao poradi grješnika, a ne pravednika, i ako Kristova ljubav živi u nama – isticala je – imamo sve činiti poput Njega, i staviti se u potragu za izgubljenom ovcom. Na taj način, samo ljubav koja daje život kako bi spasila drugoga briše zlo, uništava smrt, i vječna je: u tomu je Križ naša jedina nada – govorila je Edith Stein. (rv/bitno.net)