Crkva

Ove godine obilježava se 40. obljetnica prisutnosti franjevačkog Svjetovnog instituta misionarki Kristova Kraljevstva u Hrvatskoj. Početak franjevačkog Svjetovnog instituta misionarki Kristova Kraljevstva seže u davnu 1919. godinu, kada su ga osnovali Talijanski franjevac otac Agostino Gemelli OFM i uzorna laikinja – franjevačka trećoredica, sada službenica Božja Armida Barelli. Njegovo utemeljenje bilo je u skladu s papinskim poslanicama. Institut Papinskog prava postaje 1953., i od tada se širi po svijetu. Danas u svijetu ima oko 2.200 članica koje djeluju u 32 različite zemlje svijeta na svim kontinentima. Institut nastoji sjediniti karizme potpune svjetovnosti i posvete za poslanje u svijetu, te franjevačke duhovnosti u duhu utemeljitelja.

Prvog prosinca 1972. godine ovaj je institut službeno počeo djelovati u Hrvatskoj zahvaljujući pokojnom hrvatskom franjevcu iz Zagreba fra Korneliju Šojatu, koji ga je, na poticaj svoga subrata fra Karla Kaića, upoznao za vrijeme svoga studija u Rimu. Tada je u Rimu primljeno prvih pet hrvatskih misionarki. One su svoje prve zavjete položile 3. svibnja 1975. godine u “koriću sv. Klare” u crkvi sv. Damjana u Asizu, na onom istom mjestu kao i prvih dvanaest misionarki one davne 1919. godine. Institut je u Hrvatskoj malen, a i nedovoljno je poznat u javnosti. Trenutno u Hrvatskoj ima sedam članica, koje žive u četiri grada sjevernog dijela Hrvatske.  Ove misionarke djeluju u potpunoj diskreciji, kako bi postigle što bolji učinak, pa tako ne govore javno o pripadništvu institutu. Članice ove ustanove franjevačke duhovnosti  ostaju u svijetu, djelujući skrovito, iznutra,  kao sol, svjetlo i kvasac.

Utemeljiteljica službenica Božja Armida Barelli (1882. – 1952.), žena jake vjere, umna, obrazovana i poduzetna, govorila je: „Raspaliti uspavane snage, i… učiniti da osjeti radnica rastegnuta u grčevitom radu, problijedjela studentica u iscrpljujućoj napetosti misli, gospođica umorna  od tenisa i plesa, od dogovora s krojačicom i od  dobrotvornih koncerata, da nije dostatno raditi, nije dostatno učiti, nije dostatno provoditi se, jer  rad, učenje, zarada i zabava nisu cilj sebi, nego sredstva za jedan viši cilj.“ Na taj viši cilj članice ove ustanove ukazuju u obitelji, na poslu, u društvenoj i crkvenoj zajednici.

Duhovnost ovog svjetovnog instituta izrazito je franjevačka, a njegovi članovi svoju potpunu posvetu u duhu blaženstava ostvaruju polažući zavjet čistoće i obećanja poslušnosti i siromaštva, ali ne odlazeći u samostan, nego ostajući u svijetu, posvećujući ga skrovito iznutra, djelujući kao sol, svjetlo i kvasac za unapređenje ljudskih vrednota i za posvećenje svijeta.

Godine 1928. nastala je i muška grana instituta “Misionari Kristova Kraljevstva”, a 1953. i Franjevački svećenički institut Kristova Kraljevstva. Više o ovom institutu na www.ism-regalita.it i www.ism-int.org.

Francisko Pavljuk