Europski susret mladih u Berlinu

Berlin Taize

Od 28. prosinca do 1. siječnja 30.000 mladih okupit će se u Berlinu na 34. Dionici “Hodočašća povjerenja” koje organizira Zajednica iz Taizaa.
Mladi iz cijele Europe i s drugih kontinenata zajedno će tražiti novi polet i put prema novoj solidarnosti zajedno s Crkvama i stanovnicima Berlina koji će ih primiti. Zajedničke molitve i razmišljanja o duhovnim, socijalnim, umjetničkim, političkim i gospodarskim temama obilježiti će susret koji će se prvi put održati u glavnom gradu Njemačke.

Po dolasku sudionici će dobiti pismo brata Aloisa, priora Zajednice iz Taizea, koje nosi naslov: Prema novoj solidarnosti. “Iako je ljudska solidarnost uvijek bila nužna, ona se treba stalno obnavljati i pomlađivati izražavajući se na nove načine”, piše brat Alois u pismu koje je prevedeno na više od pedeset jezika. Suočeni smo s previranjima svjetske ekonomije, promjenama geopolitičke ravnoteže i porastom nejednakosti, pa prior postavlja pitanje: “Bi li to mogao biti poticaj na više razmišljanja o izborima koje činimo u svom životu?” Svakog jutra mladi će se okupljati u 160 župa i razmišljati zajedno s ljudima iz Berlina koji ih primaju o različitim temama iz Pisma iz Taizea 2012: povjerenju među ljudima, povjerenju u Boga, “Kristu zajedništva”, pokušavajući biti “sol zemlje”.

Poslijepodnevni program susreta 29. i 30. prosinca nudi izbor od petnaest različitih tema. U jednoj od radionica dva brata Zajednice govorit će o životu i viziji brata Rogera, utemeljitelja Zajednice iz Taizea (1915.-2005.). U drugoj će se sudionici moći susresti sa svjedocima iz doba Berlinskog zida. Moći će upoznati službu podrške izbjeglicama, posjetiti “Bode muzej”, prisustvovati koncertu ili razgovarati o mjestu mladih u današnjem društvu. Riječi Dietricha Bonhoeffera (1906-1945): “Pred Bogom i s Bogom mi živimo bez Boga” bit će tema radionice za one koji žele razgovarati o vjeri u svijetu u kojemu za Boga više često nema mjesta.

Poslijepodne 31. prosinca bit će sastanci po zemljama ili regijama iz kojih sudionici dolaze kako bi zajedno s braćom iz Taizea razmislili kako nastaviti “Hodočašće povjerenja” nakon povratka kući i kako krenuti prema novoj solidarnosti.

Detaljni program susreta, kao i pismo brata Aloisa mogu se pronaći na mrežnoj stranici Zajednice iz Taizea www.taize.fr.
Tijekom Susreta sudionici će svaki dan sudjelovati u zajedničkoj molitvi u 13.15 i u 19 sati na berlinskom velesajmu u četiri velika paviljona posebno uređena za tu prigodu. Brat Alois će se svaki dan obratiti prisutnima za vrijeme večernje molitve. Njegove će riječi također biti objavljene na mrežnoj stranici, kao i prijenos zajedničke molitve uživo. (ika/bitno.net)