Više od 500 milijuna kršćana u Europi, a više od 2,2 milijarde kršćana diljem svijeta slave blagdan Kristova rođenja. 

Blagdan Kristova rođenja od 4. stoljeća slavi se 25. prosinca, kao novi blagdan istinskoga nepobjedivog sunca s neba. Iz Rima slavljenje Božića u drugoj polovici 4. stoljeća ubrzo se proširilo po Sjevernoj Africi, Italiji, Španjolskoj i na istok.

Jaslice i božićno drvce kasnije postaju dio obilježja božićnih slavlja. Sv. Franjo Asiški je 1223. godine u Grecciu Kristovo rođenje u betlehemskoj štali uprizorio živim jaslicama. Početke figurativnih jaslica nalazimo u srednjovjekovnoj Italiji 14. stoljeća. U početku se izrađuju klesane ili voštan figure samo djeteta Isusa i postavljaju se na oltar. Tijekom 15. stoljeća pojedine crkve lik djeteta Isusa ili prizore njegova rođenja imaju u crkvi tijekom cijele godine. Od 16. ili 17. stoljeća jaslice se šire i izvan Italije i uprizoruju cijeli događaj u Betlehemu, s mnoštvom figura različitih likova povezanih s Isusovim rođenjem.

Božićno drvce, jedan od današnjih središnjih simbola Božića, koristi se tek od 19. stoljeća. Prvi pisani dokument o ukrašenoj božićnoj jeli potječe iz 1606. iz Strasbourgu. Premda mu se u početku mnogi protive, širenje uporabe drvca tijekom 19. stoljeća postaje nezaustavljivo. Danas je svjetleće drvce za kršćane svih denominacija simbol zvijezde u Betlehemu koja ljudima pokazuje gdje će naći Isusa rođenog u jaslama. (ika/bitno.net)