Draga moja mlada prijateljice,

znam kako mlade djevojke vole tajne, te ću stoga podijeliti jednu tajnu s tobom. Bog je tebi odabrao spol, stvorio te da budeš djevojka.

Poznato ti je kako danas djevojke često čuju tvrdnje feministkinja da je Crkva od samog početka diskriminirala žene i da nije ravnopravna prema spolovima. Optužuju Crkvu da postupa sa ženama kao manje vrijednima, manje darovitima i manje talentiranima, te da su stvorene da budu sluškinje muškarcima. Kažu da su ženama u Crkvi uskraćena prava te im je onemogućeno primanje najviše časti; da budu zaređene kao svećenice, i tako dalje.

Sigurno si i sama čula te glasne optužbe, jer mediji su jako dobri u širenju negativne poruke. Stoga, kako bih opovrgnula te lažne tvrdnje, željela bih ti pomoći da shvatiš kako je ženama Bog dao jedinstvenu ulogu u službi otkupljenja, što je suprotno pričama o njihovoj diskriminaciji. Ljepota ženina poslanja nagoviještena je već u Starom zavjetu, no svoje puno ostvarenje doživljava u Novom zavjetu, u prečistoj Majci našeg Otkupitelja, u Mariji, divnoj Sluškinji iz Nazareta koja je od početka svijeta izabrana postati Majkom Spasiteljevom.

Hajdemo na trenutak skinuti “svjetovne” naočale, i vidjet ćemo da su žene, daleko od toga da su diskriminirane, zapravo na razne načine povlaštene. To je “tajna” koju s tobom želim podijeliti. Tijelo svake malene djevojčice koja dođe na ovaj svijet, po rođenju je čudesno zapečaćeno nečim što se s pravom naziva “velom djevičanstva”. Možemo reći kako je tajna darovana njezinu tijelu, a tajna je uvijek “pokrivena velom”. Kršćanski nauk kaže kako taj veo pokriva ulaz tajnog vrta koji na poseban način pripada Bogu, te se iz tog razloga u vrt ne može ući bez Njegova izričita dopuštenja, a koje On daje zaručnicima u sakramentu braka. Svaka mlada djevojka svjesna tog “misterija” osjećat će kako njezino tijelo treba biti čedno odjeveno, te će tako njezina tajna biti skrivena od nepristojnih pogleda.

Naravno, male curice jednom odrastu. Što je ljepše od toga da mladenka kaže svom mužu tijekom prve bračne noći: “Čuvala sam ovaj vrt neokaljanim za tebe, sada, uz Božju suglasnost, dajem ti njegov ključ, jer znam da ćeš ući s poštovanjem.”

Štoviše, kada žena ostane trudna, nekoliko sati nakon što se sjedinila sa svojim mužem, Bog u njezinu tijelu stvara dušu djeteta (kao što znate, ni muž ni žena ne mogu stvoriti ljudsku dušu, to može samo Bog). Drugim riječima, stvara se osobni “dodir” između Boga i žene, koji, opet, ženskom tijelu daje dozu svetosti. Nemoj zaboraviti kako je On, kojeg čitav svemir ne može obuhvatiti, bio “skriven” devet mjeseci u utrobi Svete Djevice. Jednom kad ovo shvatiš, bit ćeš zanesena dvostrukim misterijem koji je Bog tebi povjerio: začeti ljudsko biće stvoreno na Božju sliku i priliku, te ga roditi u mukama i boli. Sjeti se kako nam je Krist svima ponovno otvorio vrata raja kroz muku i bol koju je i sam prošao, ista vrata koja su bila zatvorena zbog grijeha. Ženama je darovana čudesna povlastica velikodušne patnje, sve kako bi novo ljudsko biće, stvoreno na Božju sliku i priliku, moglo doći na ovaj svijet. Razmisli o ovome na tren i osjetit ćeš duboko poštovanje prema svom tijelu. Ono pripada Bogu, nije “igračka” s kojom se možeš koristiti kako ti se prohtije.

Ako ikada budeš proučavala pogansku umjetnost, otkrit ćeš kako je muški reproduktivni organ na različitim skulpturama i slikama zastupljen kao simbol jakosti, spolne zrelosti, stvaranja i snage. Od prvog trenutka kad je Katolička Crkva postala priznata religija, neumorno se borila protiv tog poganskog kulta. U Crkvi je nastala i molitva koju milijuni ljudi izgovaraju svakog dana, a u toj molitvi spominje se uzvišeni ženski organ – “utroba”. “Blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus.” Sigurna sam, draga moja mlada prijateljice, kako ćeš i sama shvatiti, ako budeš razmislila o ovome, koliko je povlašteno roditi se kao žena, te ćeš stoga i poštivati misterij koji je Bog satkao u žensko tijelo.

Bogu hvala što te stvorio kao ženu, sigurna sam kako sada shvaćaš koliki je to dar.

dr. Alice von Hildebrand

Izvor: www.catholiceducation.org

Prijevod: T.S.