U srednjoj školi prolazila sam smrtni strah kada bih se morala testirati na trudnoću. To bi me iskustvo izbezumilo na neko vrijeme, ali onda bih se vratila starom načinu života. Zbog straha sam prešla na pilule protiv začeća, a kasnije sam uzimala injekcije. Međutim, svaki put kada bih popila pilulu ili uzela injekciju, u meni se nešto dogodilo. Osjećala sam kao da dio mene umire.

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Sjećam se kako sam jednom sjedila sama u kupaonici, tjeskobno iščekujući da saznam jesam li u drugom stanju. Šezdeset sekundi izgledalo je kao vječnost. “Negativno. Hvala Bogu!” Osam godina kasnije, ubrzo nakon vjenčanja, moj muž i ja tresli smo se nad testom i kada smo vidjeli da je pozitivan, rasplakali smo se od sreće. Kakvu razliku čini sakrament ženidbe.

U srednjoj školi prolazila sam smrtni strah kada bih se morala testirati na trudnoću. To bi me iskustvo izbezumilo na neko vrijeme, ali onda bih se vratila starom načinu života. Zbog straha sam prešla na pilule protiv začeća, a kasnije sam uzimala injekcije. Međutim, svaki put kada bih popila pilulu ili uzela injekciju, u meni se nešto dogodilo. Osjećala sam kao da dio mene umire. Pretpostavljam da ako ne cijenimo svoje tijelo u svojoj vezi, onda postanemo nemarni prema svojemu tijelu uopće. Čak počinjemo i djelovati protiv njega. Kao da se počinjemo odvajati od svojih tijela.

Evo me, šesnaest mi je godina i savršeno sam zdrava, ali uzimam lijekove kako bih bila seksualno dostupna. Lijekovi mi uzrokuju mučninu, čine me neraspoloženom, depresivnom i nadutom. Sjećam se kako sam se stalno iznova pitala: “Zašto podnosim sve ovo?” Znala sam da to nije zbog mene same, ali još uvijek nisam imala odgovor. Postojala je samo zbunjenost i mrak. Moj mladić nije bio baš od neke pomoći dok mi je govorio: “Ah, daj izdrži još malo. Sve će biti u redu.” Drugim riječima: “Nije me briga nanosiš li štetu svojemu tijelu. Ako mogu imati seks bez odgovornosti, život je sjajan.” Tvrtke koje proizvode kontracepcijska sredstva govore ti kako je to oslobađajuće, ali primjereniji izraz bio bi “zarobljavajuće”.

Kontracepcija ne samo što te okreće protiv tvoga vlastitog tijela nego često stvara i odbojnost prema muškarcima općenito. Jeste li kada čule ljutu djevojku kako govori: “Mladići nemaju pojma kako je to imati šesnaest godina i tresti se nad testom na trudnoću.” To je istina: mladići bi se vjerojatno ponašali drugačije u vezi spolnoga odnosa da su oni ti koji mogu ostati u drugom stanju.

S druge strane, niti jedan muškarac nikada ne će saznati kako izgleda kada ti tijelo postane svetohraništem života. Ženska plodnost je dar, ne prokletstvo. Program MTV-a, Planirano roditeljstvo i časopisi poput Cosmopolitana žele da vjerujemo kako je trudnoća neka vrsta bolesti. Oni neumorno promoviraju injekcije, flastere i pilule kako bi nas uškopili.

Nikada nam ne govore punu istinu o kontroli začeća: da se povećava rizik od karcinoma dojke,1 da pilula i injekcija često uzrokuju pobačaj kad je djetetu tek oko tjedan dana bez da majka to uopće zna.2  Često nam govore da nam pilula treba iz medicinskih razloga bez da nam kažu da postoje i druge alternative.

Nerijetko kontrola začeća iz nekog razloga “ne uspije” i žena zatrudni, osjećajući se bespomoćno i usamljeno. Ali čak ako je djevojka trudna i neudana, trudnoća je uvijek dar. Iako se to sada može činiti zastrašujuće, znaj da Bog sve dopušta s razlogom. Ako se osjećaš uplašeno i usamljeno i ne znaš što bi učinila, nazovi lokalni centar za pomoć.3 Oni će ti pomoći da odabereš ono s čime ćeš moći živjeti.

Žalosno, društvo potiče mnoge mlade žene da djetetu oduzmu život brzinom ubrizgavanja injekcije. U klinici će reći da oni samo odstranjuju tkivo kako bi se žena mogla vratiti u normalan život.

Ali gdje će biti ti ljudi za tri godine kada bi dijete (koje se trebalo roditi) imalo rođendan, a ti ne možeš podnijeti što ga nema?

Uzimaš li pilule za kontrolu začeća, prestani s tim i umjesto toga koristi samokontrolu. Ako si već trudna, potraži pomoć i bdij nad životom svojega djeteta bez obzira što ti tko govorio. Ako si već pretrpjela pobačaj, Bog ti nudi ocean milosrđa. Pođi k njemu u molitvi i sakramentu pomirenja. Uključi se u neki postabortivni iscjeljujući program, kao što je Project Rachel na 800-5-WECARE (hopeafterabortion.com), gdje možeš razgovarati s nekim tko razumije što si prošla.

Od danas odluči živjeti životom u čistoći. To što si čista znak je da voliš svoje tijelo, svoju buduću djecu, svojega budućeg muža i, najvažnije od svega, da ljubiš svojega Boga.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Crystaline Evert Istinska ženstvenost. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.


1 Usp. dr. Chris Kahlenborn i dr., “Korištenje oralne kontracepcije kao faktor rizika za rak dojke u razdoblju prije menopauze: Meta-analiza“, u: Mayo Clinic Proceedings 81,10 (listopad 2006.), str. 1290−1302.; Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer, “Rak dojke i hormonalna kontracepcija: suradnička ponovna analiza pojedinačnih podataka o 53 297 žena s rakom dojke i 100 239 žena koje nemaju rak dojke iz 54 epidemiološke studije”, u: Lancet 347 (lipanj 1996.), str. 1713-1727.; World Health Organization, “Program IARC-ove monografije nalazi da je kombinacija estrogenskih-progesteronskih kontraceptiva i terapije za menopauzu kancerogena za ljude”, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), Press Release 167 (29. srpnja 2005.).

2 Usp. Physicians’ Desk Reference, 2141, 2626, 2411; Larimore i dr., “ Postfertilizacijski učinci oralne kontracepcije i njihov odnos prema obaviještenom pristanku”, u: Arhives of Family Medicine 9 (2000): str. 126−133.

3 Ako si trudna ili trebaš bilo kakvu pomoć, svakako se javi udruzi “Betlehem” koja će ti pružiti materijalnu i svaku drugu vrstu pomoći i podrške: Udruga “Betlehem”  Kamensko 53, pp. 113, 47000 Karlovac,  047/ 745-378, 091/ 788-5340, udruga.betlehem@gmail.com, www.stopabortus.com/betlehem (prim.ur.)