“Hoće li pomisliti da sa mnom nešto nije u redu ako kažem ne?” To ovisi o tome kakav je ona tip djevojke. Jedna mi je mlada žena rekla da se rasplakala kad joj je mladić rekao da želi prestati sa spolnim odnosom, jer je mislila da prekida s njom. Ali zatim, kaže ona dalje: “Uvjerio me je da nije to u pitanju i da me voli i zbog moje pameti, a ne samo tijela. To me ‘oborilo.’”

Neobično se rijetko događa da žena svisoka gleda na mladića koji želi sačuvati nevinost odnosa. Kako bih provjerio ovu postavku, u svojoj sam anketi tisuću mladih žena pitao sljedeće: “Da odeš predaleko s mladićem i on te poljubi u čelo i kaže: ‘Mislim da moramo usporiti. Previše te poštujem da bih s tobom išao do kraja i želim se zaljubiti u tebe iz pravih razloga’, bi li ti nakon toga bio više ili manje privlačan?”

Gotovo 100% djevojaka – njih 995 – odgovorilo je da bi ga smatrale privlačnijim. Jedna je djevojka rekla da je to zato što “bi on mislio o nama, a ne samo o sebi.” Druga je djevojka primijetila: “Ne ću lagati. Isprva bih pomislila: ‘Što? Kakav bi tip rekao takvo što?’ Ali kasnije te večeri zaključila bih: ‘Taj mi se mladić baš sviđa.’”

Zaključno pitanje koje sam postavio djevojkama bilo je: “Neki se mladići boje da je sramota biti djevac. Kako bi se ti osjećala da tvoj mladić sačuva nevinost za tebe, svoju suprugu?” Opet su odgovori nadmoćno naznačili privlačnost čistoće. Evo nekih od njihovih odgovora:

*      “On je mladić kojeg bih htjela upoznati prije nego što to učini neka od milijardi drugih djevojaka.”

*      “Prestani brinuti što drugi govore. Toliko puno znači ako čekaš!”

*      “To je uzbudljivo.”

*      “Biti djevac je ok. Zapravo, mnogim se djevojkama to više sviđa.”

*      “Mladiću treba zbilja puno da ostane djevac i sviđaju mi se takvi mladići – koje nije briga što će drugi ljudi misliti!!!”

*      “On je muževniji od većine drugih muškaraca.”

*      “Ne bi im trebalo biti neugodno. Meni nije.”

*      “Njegova će žena biti sretnica.”

*      “Bogu hvala za mladiće kao što je on.”

*      “Mnogim djevojkama kao što sam ja zvuči jadno kad se mladić boji toga što je djevac. Trebao bi se ponositi time.”

*      “Osjećala bih se kao prava princeza, a upravo bih se tako željela osjećati svoje prve bračne noći.”

*      “Željela bih ga još više!”

*      “To je najljepša stvar koju muškarac može dati svojoj ženi. U tomu je sažeta bit svega onoga što znači ‘biti muškarac’. On joj je obećao cijelog sebe, uključujući svoje tijelo.”

*      “Super. Ne bih se osjećala kao da sam i sa svim njegovim bivšim djevojkama.”

*      “Može više cijeniti tebe ako zna cijeniti sebe.”

Gotovo sve djevojke – njih 996 – rekle su da bi se osjećale voljeno, poštovano i takav bi ih muškarac još više privukao. Od preostalih četiriju jedna je izrazila nevjericu da bi takvo nešto uopće bilo moguće, a ostalim trima bilo je svejedno i izjavile su nešto poput: “Zbog toga ga ne bih voljela ni manje ni više.”

Svaka djevojka čezne za tim da zna da je voljena, poželjna i vrijedna da ju se štiti. Već do polaska na fakultet djevojke obično izgube nadu zbog onoga što su vidjele (ili učinile). Obično se zadovolje vezama za jednu noć ili statusom “prijateljice s povlasticama”, ali u svojemu srcu djevojke sanjaju o nečemu višem. Zapravo, bezbroj studentica postavilo mi je isto pitanje: “Sve mladiće koje znam zanima samo jedna stvar. Gdje bih mogla pronaći pristojnoga mladića?”

Zamisli da takvoj djevojci kažeš kako ne želiš imati spolni odnos s njom. Ako te ostavi zato što želiš biti čist, tada odmah znaš da te nikad nije voljela i bolje ti je bez nje. Međutim, ako ostane s tobom, tada ćete poštovati jedno drugo još više. U svakom slučaju, moramo se suočiti sa strahom da ćemo biti odbačeni mislimo li ikada uistinu voljeti.

Kao što je istraživanje pokazalo, većina žena želi naći pouzdanoga muškarca koji je sposoban kontrolirati se. Čak i ako ste već izgubili nevinost, možete odabrati početi ispočetka i živjeti u čistoći. Bez obzira na prošlost, nikada nije prekasno da postaneš muškarac kakav bi trebao biti.

“Je li čistoća uistinu moguća?”

Svaki muškarac posjeduje sposobnost biti čist. Većini nedostaje samo motivacija. Odakle ona dolazi?

Čuo sam izreku koja kaže da vitez ne može biti hrabar ako nije zaljubljen. Njegova mu ljubav daje hrabrost.

Bez obzira na to je li to ljubav prema njegovoj kraljici, obitelji, zemlji ili slobodi, ta pokretačka snaga pobjeđuje u njemu strah od poraza i smrti. Vitez može gledati smrti u oči ne zato što mu je malo stalo do njegova života nego upravo stoga što ga cijeni. Ova strastvena ljubav čuva ga da ne pobjegne s bojišnice.

Na isti način muškarac ne može biti čist ako nema ljubavi. Njegova ljubav prema Bogu i ženama daje mu hrabrost. Zbog te ljubavi on odabire put žrtvovanja koji mu može donijeti porugu i odbacivanje. Odbija mnoge prilike za sebično zadovoljstvo ne zato što mu nedostaje strasti. Upravo je njegova strast ona koja opskrbljuje gorivom njegovu čistoću.

Možeš biti čist ako to želiš. Muškarac može apstinirati i slučajno (na primjer, zbog nedostatka prilike), ali ne možeš biti uistinu čist bez da slobodnom voljom odabereš takav način života i boriš se da ga očuvaš. To je teško, ali koja plemenita i dobra stvar nije? Uostalom, koja je alternativa čistoći? Život ljenjivca, mediokriteta, življenje za samoga sebe? To nije život: to je životarenje.

Netko može reći: “Zašto jednostavno ne ići linijom manjega otpora i predati se onomu što se čini da je prirodno?” Pokušaj imati ovaj stav u športu i nikada ne ćeš dogurati do prve postave. Pokušaj u učenju i nikada ne ćeš dogurati do fakulteta. Pokušaj u braku i razvod će biti neizbježan. Pokušaj kao otac i tvoja će ti djeca zamjeriti. Stvoreni smo da bismo živjeli nešto veće od nas.

Želiš li biti čist, počni priznavati da si potreban milosti. Čistoća je dar Isusa Krista i on će ti ga dati ako ga zamoliš s vjerom, poniznošću i ustrajnošću. Imaš ono što ti je za to potrebno jer si sin Božji.

Molitva za čistoću

(sv. Toma Akvinski)

Najdraži Isuse! Dobro znam da svaki savršeni dar, a iznad svih dar krjeposti čistoće, ovisi o najmoćnijoj od svih pomoći – tvojoj Providnosti, i da bez tebe stvorenje ne može učiniti ništa. Stoga te molim da obraniš, svojom milošću, krjepost i čistoću u mojoj duši, kao i u mojemu tijelu. Ako sam ikada po svojim osjetilima primio ikakav utjecaj koji bi mogao uprljati moju krjepost čistoće, ti, koji si vrhovni Gospodar mojih snaga, makni to od mene, da mogu čistim srcem napredovati u tvojoj ljubavi i službi te se krjepostan prikazivati u sve dane moga života na prečistomu oltaru tvojega božanstva. Amen.

Sv. Josipe, čuvaru djevica, moli za nas!

Sv. Josipe, strahu zlih duhova, moli za nas!

Bezgrješno Srce Marijino, moli za nas!

Gornji tekst je izvadak iz knjige Jasona Everta Istinska muževnost. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.

Više tekstova na ovu temu pročitajte ovdje.