Ron Edmondson iskusni je kršćanski bračni savjetnik koji je proveo godine u radu s bračnim parovima koji su prolazili kroz krize bračnog života. Svoje dugogodišnje iskustvo sažeo je u dva teksta koja obrađuju 7 glavnih potreba muža i žene, a tekstove je objavio na kršćanskoj stranici The Christian Post. Kako piše, naučio je neka temeljna načela koja su se pojavljivala u svakom braku koji je pratio. “Postoje neke potrebe koje muškarci i žene donose u brak kako bi on bio što bolji”, napisao je. Pročitajte tekst o potrebama supruga, a onaj o potrebama supruge možete naći ovdje.

Veza

Ljubav

Efežanima 5,25 kaže: “Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju da je posveti, očistivši je u kupelji vode uz riječ.” Muškarci, volite li svoje žene više od svega ostalog (nakon Krista); više od posla, hobija, vaših prijatelja, obitelji, pa čak i djece?

Pažnja

Žene žele da ih se sluša i da je muškarcima stalo do onoga što će reći. Slušate li svoje žene? Potvrđujete li to vašim djelima?

Zaštita

Žene žele da njihovi muževi štite obitelj; ne samo od čudnih zvukova po noći, nego od svih prijetnji društva. Štitite li svoju obitelj od svega što joj prijeti?

Sigurnost/Odanost

Žena hoće biti sigurna da će muževi ostati s njom zauvijek. Može li vam uistinu vjerovati da ju nećete prevariti?

Vrednovanje

Žene žele da ih muškarci vrednuju više zbog onoga što jesu, nego onoga što čine. Jeste li joj spremni reći da ju cijenite? Dajete li joj komplimente?

Suosjećanje

Činjenica je da će muškarci i žene reagirati drugačije na određenu situaciju. Moguće je da će prije zaplakati te emotivnije proživljavati određene stvari. Osim toga, žele malo romantike u braku. Zato bi muževi trebali biti nježniji, ljubazniji i romantičniji. Jeste li strpljivi sa ženama, dopuštajući joj da procesuira stvari na drugačiji način? Jeste li romantični?

Partnerstvo

Žene ne žele same činiti određene stvari. One žele sudioništvo u odgajanju djece i odlučivanju oko kućanskih stvari. Žele nekoga tko će živjeti s njima u punom smislu riječi, a ne život dviju odvojenih osoba u istom kućanstvu. Pronalazi li žena takvog partnera u vama?

Ron Edmondson, ronededmondson.com

(Prijevod: samopismo.net)

Originalne tekstove možete pronaći ovdje i ovdje.