Zajednički objed, kada je cijela obitelj okupljena za stolom, sveto je vrijeme. Sjećam se da kada sam kao dječak zvao svoga prijatelja u vrijeme večere, s drugi strane se čuo zvuk zauzetosti linije. Naime, u njegovoj bi obitelji uvijek podigli telefonsku slušalicu prije večere kako ih u to vrijeme nitko ne bi ometao pozivom. Poznavao sam obitelji koje u vrijeme zajedničkog objeda nisu čak otvarale vrata sve da im je netko zvonio ili kucao na njih. Vrijeme zajedničkog objeda vrijeme je za obitelj i u tom trenutku ništa ne može biti važnije od toga. Ako to u vašoj obitelji još nije praksa, uvedite je. Izborite se za to da to vrijeme provedete isključivo upućeni jedni na druge.

Koji su plodovi vremena provedenog zajedno za obiteljskim stolom?

Mnogo je učinaka i plodova vremena koje provodite u obitelji za stolom tijekom zajedničkih obroka:

1. Izgrađuje samopouzdanje. Pokažite svojoj djeci da su vam važna kroz razgovor se zanimajući za sve ono što je njima u životu bitno.

2. Potiče rješavanje nesuglasica. Konzumiranje hrane kod većine je ljudi povezano s opuštanjem i otpuštanjem napetosti. Zato su zajednički obroci odlična prilika da se neke nesuglasice riješe u mirnom ozračju.

3. Stvara se i jača osjećaj pripadnosti. To što čekate jedni druge da se svi okupite u svome domu osnažuje vaš „tim” i jača zajedništvo. Jer obitelj treba funkcionirati u timskom duhu.

4. Boga stavljate na prvo mjesto. Zajednička obiteljska molitva za stolom u perspektivu stavlja sve ostale aspekte života i pokazuje daje Bog ispred i iznad svega.

5. Obitelj uči što je žrtva. Puštajući ostale da se prije vas posluže hranom, pokazujete da ih stavljate ispred sebe, da se brinete za njih i da im želite dobro. Ta gesta govori više od riječi i njome obitelji pokazujete svoje prioritete.

6. Otvara se prostor i vrijeme za komunikaciju. Vaša djeca trebaju vidjeti da svjesno posvećujete svoje vrijeme razgovoru s obitelji i da stvarate priliku da se svi izrazite. Dijeljenje problema, prepričavanje dogodovština, izražavanje mišljenja i stavova stvaraju ozračje zdrave komunikacije u obitelji.

7. Podloga je za bolje učenje i ponašanje u školi. Djeca iz obitelji čiji članovi zajedno blaguju često postižu bolji akademski uspjeh. Pokazujući aktivno zanimanje za sve aspekte života svoje djece, u njima stvarate osjećaj odgovornosti prema njihovim školskim obvezama i životnim izborima.

Za obiteljskim stolom djeca uče mnogo toga. Budite svjesni da ona uče promatranjem vas i vaše supruge, promatranjem vašeg odnosa, i mnogo toga djeca dožive upravo za zajedničkim stolom.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Kako pravi muškarci odgajaju svoje kćeri”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.