Djeci koja razumiju ovaj jezik ljubavi, tjelesni će dodir prenositi ljubav mnogo dublje negoli riječi „Volim te“, darivanje, popravljanje bicikla ili provođenje zajedničkog vremena. Naravno, oni primaju ljubav na svim jezicima, ali jezik koji najjasnije i najglasnije čuju tjelesni je dodir. Bez zagrljaja, poljubaca, tapšanja po leđima i drugih tjelesnih izraza ljubavi, njihovi spremnici ljubavi neće biti puni.

Kad kod ove djece koristite tjelesni dodir, poruku ljubavi prenosite jasno i glasno. Nježan zagrljaj izražava ljubav svakom djetetu, ali ovakvoj je djeci izražava uz fanfare. Suprotno tome, ako tjelesni dodir koristite kao izraz ljutnje ili neprijateljstva, ovakvu ćete djecu iznimno duboko povrijediti. Pljuska po obrazu nanosi štetu svakome djetetu, ali djeci čiji je primarni jezik ljubavi dodir ona nanosi razorne posljedice.

Michelle nije znala za pet jezika ljubavi dok joj sin Jaden nije napunio dvanaest godina. Na kraju jednog seminara na temu jezika ljubavi, okrenula se prijateljici i rekla: „Sad napokon razumijem Jadena. Godinama me živcira neprestano me bockajući. Kad radim na računalu, prišulja mi se otraga, stavi mi ruke oko glave i prekrije mi oči. Kad prolazim pored njega, dohvati me i uštipne za ruku. Kad prolazim preko sobe dok on leži na podu, zgrabi me za nogu. Ponekad mi zna povući ruke iza leđa. Prije je imao običaj prolaziti mi prstima kroz kosu dok bih sjedila na kauču, premda to više ne čini otkako sam mu rekla da drži prste podalje od moje kose. Iste stvari radi i svojemu ocu pa njih dvojica uglavnom završe hrvajući se na podu.

Sad shvaćam da je Jadenov primarni jezik ljubavi tjelesni dodir. Sve ove godine dodirivao me je zato što je želio da ja njega dodirujem. Priznajem da ja baš i nisam osoba od dodira – moji roditelji nisu bili od velikih zagrljaja. Sad shvaćam da je moj muž Jadenu iskazivao ljubav svojim hrvanjem, dok sam se ja povlačila od njegovih nastojanja da zadobije moju ljubav. Kako mi je to moglo promicati sve ovo vrijeme? Sad mi se čini tako očitim.“ (…)

Što kažu djeca?

Mnogoj djeci tjelesni dodir govori više nego riječi, darovi, kvalitetno vrijeme ili djela služenja. Bez tjelesnih dodira njihovi spremnici ljubavi nikad neće obilovati. Pogledajte što su ova djeca imala za reći o snazi tjelesnog dodira.

Sedmogodišnja Stella kaže: „Znam da me mama voli, zato što me grli.“

Jeremy, student na trećoj godini fakulteta, rekao nam je da zna da ga roditelji vole: „Stalno to pokazuju. Otkada pamtim, kad god izađem iz kuće, uvijek dobijem zagrljaj i poljubac od mame i zagrljaj od tate, ako je kod kuće. I jednako tako svaki put kad se vratim kući. I dan-danas je tako. Neki od mojih prijatelja ne mogu to vjerovati, zato što nisu odrasli u obiteljima u kojima se dodirivalo, ali meni se to sviđa. I dalje se radujem njihovim zagrljajima. Osjetim neku toplinu iznutra.“

Jedanaestogodišnjeg Huntera smo upitali: „Koliko te tvoji roditelji vole, na ljestvici od nula do deset?“ I ne trepnuvši je odgovorio: „Deset.“ Kad smo ga upitali zbog čega je tako siguran u to, odgovorio je: „Pa zbog toga što mi to govore, ali još i više zbog načina na koji se ponašaju prema meni. Kad prolazi pored mene tata se uvijek zaleti u mene pa završimo na podu, hrvajući se. On je jako zabavan. A mama me uvijek grli, iako to više ne čini ispred mojih prijatelja.“ (…)

Nekoliko ideja

Evo nekoliko ideja za roditelje djece kojoj je tjelesni dodir primarni jezik ljubavi. Odaberite neke od njih i iskušajte ono što vam se čini da će se svidjeti vašem djetetu.

  • Igrajte zajedno igre ili sportove koji traže tjelesni dodir. To će vam omogućiti da istodobno provedete vrijeme zajedno i da se dodirujete iskreno i neusiljeno.
  • Kad pozdravljate dijete na dolasku ili odlasku iz kuće, zagrlite ga. Ako je dijete maleno, kleknite kako biste se spustili na njegovu razinu.
  • S manjom djecom čitajte zajedno priče, držeći ih u krilu.
  • Dajte djetetu „peticu“, ili mu na neki sličan način čestitajte svaki put kad učini nešto dobro.
  • Sjednite blizu jedno drugom na kauču dok zajedno gledate televiziju.
  • Držite se za ruke tijekom obiteljske molitve. (…)

Gornji tekst izvadak je iz knjige Garyja Chapmana i Ross Campbell “Pet jezika ljubavi djece”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.