U brak prema katoličkom uvjerenju ide i spremnost na rađanje djece i time spremnost da se postane otac i majka. Ova je otvorenost u očima Crkve toliko važna da ona smatra nevaljalim brak ljudi koji se načelno odriču roditeljstva.

Foto: Shutterstock

Dobiti djecu za supružnike je, tako gledano, jedna vrsta “dužnosti”, ali puno je točnije reći da je postati roditelj dar Božji, tajanstveno sudjelovanje u njegovoj stvarateljskoj moći, ispunjenje postojanja kao muškarac i žena u darivanju.

Ne moći imati djecu velika je patnja, ali doista je zlo odreći se roditeljstva. B. Strauss pokazuje ovu istinu pričom o povredi jedne žene bez djece koju je napustio njezin muž: “Postoji ova duboka rana – pripadati nekom čovjeku i ne imati dijete od njega. To ti nećeš razumjeti. Ali ja, moj prijatelju, dala sam tebi svoj život i sada nemam ništa, ništa u rukama. Od tebe nisam dobila život, koji bi nadrastao moj, koji bi se sam podigao i mene na ispunjen način učinio suvišnom. Sada pokatkad gori ovo neizmjerno odricanje u cijelom tijelu. Sada to osjećam kao prijestup, kao odbačenost. Nema vremena za dijete.”

Roditeljstvo se sastoji u tome da prihvatimo novog čovjeka u strahopoštovanju i ljubavi, i to potpuno takvog kakav on i jest, od prvog trenutka njegove egzistencije. U tome je žena uglavnom korak ispred muškarca i on mora svoje očinstvo donekle tek naučiti od majke.

Muž i žena bivaju roditelji, ali ipak muškarac samo izvana sudjeluje u trudnoći i rađanju. U bivanju majkom žena ima nedostižnu prednost u usporedbi s muškarcem. Time se u muškarcu javlja posebna dužnost koja ne smije nestati ni u govoru o “izjednačavanju spolova”.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Andreasa Launa Ljubav i partnerstvo. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.