Korizma 2022. godine nam se bliži, a mnogim se obiteljima čini da još traje korizma 2020. godine. No Crkva ne otkazuje korizmu u teškim vremenima, baš kao što ne otkazuje ni Božić ili Uskrs. Naš ljudski život, sa svojim izmjenama ljubavi, grijeha, radosti i žalosti, nastavlja se iz dana u dan, a tako i naša potreba za ovim razdobljem pokore. Poput došašća, i korizma nam pruža priliku da iskoračimo iz pustinje ovoga svijeta obuzetoga pandemijom, i stupimo u neizmjerno obilje Božjega milosrđa. Ako ništa drugo, za vrijeme pandemije, rata, ili gospodarskoga zastoja, korizma postaje nužnijom nego ikada. Ako proživljavamo Muku na svoj mali način, koliko bismo se više trebali diviti što je sam Bog došao trpjeti s nama i za nas?

Predlažemo vam osam zamisli za treću pandemijsku korizmu u vašoj obitelji.

1. Zamolite za oprost

Ove godine biste mogli u ovo veliko razdoblje uklopiti neke od običaja istočnih katolika i pravoslavaca. U nekim istočnim obredima, „Večernja opraštanja” na početku Velike korizme uključuje obred kada svećenik i vjernici pojedinačno jedni od drugih traže oproštenje. Svatko se okrene osobi do sebe i zamoli: „Molim te, oprosti mi”. Odgovor je jednostavno: „Opraštam ti”. Zatim se razgovor obrne – prijatelj koji oprašta postaje pokajnikom, i moli oproštenje od onoga kome je oprostio.

Ne mogu izraziti koliko je dirljiv ovaj obred u okruženju župne zajednice ili za obiteljskim stolom. Pokušajte održati jednostavnu „Večernju oproštenja” na prvu korizmenu nedjelju. Prvo kućedomaćin oprosti svakome članu obitelji, a zatim zamoli za njihovo oproštenje. Svaki član obitelji zatim ponavlja obred sa svakim drugim članom. Ispočetka se može činiti nelagodnim, ali same su te riječi učinkovite, i pomažu obnoviti naše međusobne odnose. Ostatak korizme može se onda posvetiti primanju Božjega oproštenja, jer smo započeli opraštajući onima koji su naši dužnici. („Oče naš”!, op. prev.)

2. Molite sa svetim Efremom

Kod obiteljskih obroka tijekom korizme, umjesto tradicionalne molitve prije jela (ili uz nju!), možete moliti i molitvu svetoga Efrema. Grkokatolici smatraju tu molitvu savršenim i najsažetijim izrazom svrhe korizme, iz pera jednoga od najstarijih crkvenih naučitelja i pjesnika. Također ćete naučiti i novu molitvu, koju možete moliti tijekom cijele liturgijske godine!

Gospode i Vladaru života mojega, kloni od mene duh lijenosti, malodušja, sebeljublja i ispraznih riječi. A duha razboritosti, poniznosti, strpljenja i ljubavi, udijeli meni, sluzi svome. Da, Gospode i Kralju, podaj mi uvidjeti svoje grijehe i ne osuđivati brata svoga, jer si blagoslovljen u vijeke vjekova. Amen. [1]

3. Post od hrane

Za mene su lockdowni post i nemrs učinili naročito zastrašujućim. Volim hranu i piće, i to mi pruža veliku utjehu onda kada nemam pristupa svojim uobičajenim načinima opuštanja i uživanja. Pandemija nam je dobro pokazala koliko mi kao obitelj ovisimo o hrani i piću za snagu i utjehu. Teško mi je to priznati, ali ove ćemo godine morati poraditi na tome području.

Nakon što proslavimo karneval (što doslovno znači „zbogom mesu”), dodat ćemo još jedan dan nemrsa uz obavezne korizmene petke. To znači da ćemo se suzdržavati od mesa i srijedom i petkom. U skladu sa svojim godinama, roditelji i djeca mogu se na te dane obvezati na druge oblike posta (na primjer, od slatkiša). Ključ je usredotočiti se na radost koja proizlazi iz posta: kada Bogu žrtvujemo nešto što je samo po sebi dobro (meso, slatko, vino), tako svojim djelima potvrđujemo da je samo On dovoljan. Također na vidljiv, fizički način izražavamo svoju želju da iz zahvalnosti trpimo s Njim. Zato razmislite o tome da kao obitelj kažete „zbogom” mesu, i zajedno to prikažete Bogu.

4. Obiteljsko davanje milostinje u korizmi

Tijekom prvih tjedana korizme odlučite kojoj ćete dobrotvornoj organizaciji dati novac kao obitelj. To se može učiniti u toplini vlastitoga doma, za stolom: ponudite dvije ili tri mogućnosti, i neka djeca rasprave kome ćete ove godine dati novac. Raspraviti kao obitelj o tome kome novčano pomoći odlična je prilika da poučite svoju djecu o muškarcima i ženama koji cijeloga života služe i prikupljaju milostinju: redovnice i redovnici, filantropi, i putujući evangelizatori. Neka postavljaju pitanja o raznim dobrotvornim organizacijama, i predstavite im život u služenju kao plemenitu i uzbudljivu težnju. Možda ove godine budete odgajali sljedeću Majku Tereziju!

5. Nahranite gladne

Korizma 2021. godine možda nije uključivala uobičajene prigode da dajete svoje vrijeme i talent u svojoj župi, ali obitelji i dalje mogu pronaći načine da zajednički daju od sebe. Uključite svoju djecu svih dobi u prikupljanje namirnica dugog roka trajanja za siromašne. Ako je moguće, pođite u kupovinu sa svojom djecom, i dopustite im da svoj džeparac iskoriste da kupe hranu koju posebno vole. Birajući ono što vole, i dajući to svojevoljno, oni će stvarno potvrditi dostojanstvo siromašnih, koji zaslužuju najbolje od nas, a ne samo limenke graha koje su nam preostale u smočnici.

6. Napravite prostora za Gospodina

Korizmeno proljetno čišćenje je još jedna odlična obiteljska aktivnost za vikend. Pored izbacivanja smeća smeća i polomljenih igračaka iz kuće, svakoj osobi zadajte da dade siromašnima nešto što im je doista vrijedno. Ja često podsjetim svoju djecu na prizor iz filma „Moje pjesme, moji snovi”, u kojemu Maria objašnjava kapetanu von Trappu zašto je njezina haljina iz kućne radinosti tako ružna: „Ovu siromasi nisu htjeli.” Dajte siromasima ono što je lijepo, dobro napravljeno, i što biste i vi sami htjeli primiti.

7. Prekrijte svoje kipove

Post može biti i vizualan, a Katolička Crkva ima dugu tradiciju prekrivanja kipova i slika u svojim crkvama poslije pete korizmene nedjelje („nedjelje Muke Gospodnje”). Za obitelj s malom djecom, uvođenje te prakse u kuću jednostavan je, ali učinkovit podsjetnik na Kristovo približavanje smrti. Upotrijebite tamne plahte, marame ili komade tkanine kako biste prekrili obiteljsko raspelo, ikone, kipove i slike svetaca, poslije svete Mise na petu korizmenu nedjelju pa sve do uskrsnoga bdijenja. (Raspelo treba otkriti na Veliki petak.) Djeca će se još godinama sjećati te vizualne sugestije, a njihova spontana pitanja mogu potaknuti obiteljski razgovor o korizmi, Kristovoj ljubavi prema nama, i Njegovoj Muci.

8. Otiđite na liturgijske službe svetoga Trodnevlja.

Okrunite svoje korizmene molitve najvećom molitvom od svih – proslavom svetoga Trodnevlja. Ako nikada niste vodili svoju obitelj na liturgije Velikog četvrtka, Velikog petka i uskrsnoga bdijenja, ove se godine potrudite otići na njih sve tri. Njih tri zajedno zapravo čine jednu liturgiju: primijetite kako svećenik počinje liturgiju Velikog četvrtka sa znakom križa, a ne daje završni blagoslov ili otpust sve do kraja uskrsnoga bdijenja. Tada se tri dana nalazimo u jednoj neprekinutoj svetoj Misi. Ovogodišnja ograničenja zbog covida znače da ćete vjerojatno morati planirati unaprijed, ali uistinu se potrudite odvesti svoju djecu na čitavu liturgiju svetoga Trodnevlja, i to u župu s dobrom liturgijskom reputacijom. Oni to neće nikada zaboraviti.

Na što se god vaša obitelj ove godine obvezala u korizmi, uključite u to svoju djecu i nemojte odustajati. Bez obzira koliko se ove godine svakodnevni život činio teškim, dodatne korizmene prakse samo će vam pomoći da shvatite kako je uistinu Njegov jaram sladak, a Njegovo breme lako.

Izvor: National Catholic Register | Prijevod: Ana Naletilić


[1] Izvor: Žumberački vikarijat