Don Bosco je imao jednog neprijatelja: dokolicu. Uvijek ga je nadvladao svojom pedagogijom slobodnog i poticajnog stvaralaštva, pedagogijom koja je budila nadu, želju za radom, za učenjem, za djelovanjem, za životom i suživotom. Govorio je: “Želim da se uvijek nešto radi, da nijedna minuta ne bude izgubljena.”

Njegove škole i njegovi oratoriji trebali su biti “skladišta” ponuda i prilika za razne aktivnosti, što bi bilo itekako dobrodošlo i u naše doba kad himbeni i pogubni stari neprijatelji: dosada, tupa pasivnost, posvemašnja ravnodušnost i konformizam, neprestano salijeću djecu i mlade. Unutarnju prazninu često ispunjavaju opasna i varljiva iskustva.

Međutim, upravo naše vrijeme treba stvaralačkih i maštovitih ljudi. Područje rada trebat će ubuduće sve više takvih ljudi. Malo-pomalo, kako računala budu preuzimala većinu rutinskih poslova i nekreativnih aktivnosti koje ne zahtijevaju angažiranje uma, sve više će se cijeniti i tražiti stvaralački um, i to na svim područjima ljudskih aktivnosti. Za stvaralaštvo čovjeka treba odgojiti. Svako dijete ima mogućnosti da dosegne visok stupanj stvaralaštva ako mu se ponudi mogućnost da uvježba i usavrši tu sposobnost.

Evo nekoliko jednostavnih uputa.

Nađite svakoga dana nekoliko minuta da budete sa svojom djecom i da ih slušate. Dopustite im da se otvore i da govore o onome što imaju reći. Oni imaju potrebu podijeliti s nekim ono što ih zanima, ono što osjećaju, što ih muči, što ih oduševljava. Kreativna djeca, bez iznimke, vole knjige i kad ih čitaju brže razvijaju svoje stvaralačke sposobnosti. Kad su još malena, rado listaju s roditeljima slikovnice i govore o svemu što vide; kad odrastu, osjećaju potrebu da s roditeljima razmijene ideje, a oni im trebaju objasniti vlastita stajališta, te tražiti da djeca iznose svoja.

Njegujte njihovu radoznalost i osigurajte im sredstva kojima se mogu izražavati. Dopustite djeci da imaju neki prostor samo za sebe, prostor u kojemu će stvarati, čitati, sređivati zbirke, razmišljati. Podržavajte radoznalo dijete, nemojte mu davati prejednostavne odgovore na njegova neprestana pitanja i pokušajte se ne ljutiti na njegovu želju da uvijek nešto otkriva. Pribavite mu obilje materijala za stvaralačke oblike izražavanja. Neka to ne budu skupe igračke, nego jednostavne i različite stvari: od papirnatih tanjura do olovaka u boji, komada drva i plastičnih boca. Ugasite televizor od vremena do vremena, uzmite djecu za ruku i izađite zajedno istraživati svijet. Dijete koje po cijeli dan gleda televiziju, brzo će se početi uvjeravati da ga ona spašava od dosade, premda je ona ustvari razlog njegove dosade.

Povećajte osjećaj sigurnosti kod vaše djece dajući im priliku da sudjeluju u odlukama i planovima odraslih. Od životne je važnosti pokazati djeci da su i ona važna, ne kao osobe koje treba nahraniti, odjenuti, o kojima treba voditi brigu, nego kao izuzetna ljudska bića. Što se više budu osjećala jedinstvenima i posebnima, to je vjerojatnije da će se tako ponašati prihvaćajući životne obaveze i da će stjecati sve veće samopouzdanje. Ohrabrite ih da se suočavaju s novim situacijama, da se uključe u oratorij i u grupne aktivnosti. Kad razgovarate s djecom, ne spuštajte razinu govora, izbjegavajte deminutive, eufemizme i tepanje, nemojte se ponašati prema njima kao da su glupi zato što su mali.

Njegujte njihovu osjećajnost. Osjećajnost je važan vid stvaralaštva. Slušajte zajedno glazbu, čudite s ei divite slikama zajedno, govorite im o ljepoti i veličini prirode, o dobroti, pravednosti, utopiji i velikim idejama.

Potičite ih da ne budu konformisti. Danas je odveć jaka tendencija da se čini ono što svi čine. Svladajte napast da djecu uspoređujete s drugima, pozovite ih da provjeravaju motive svoga ponašanja i da ispituju što je za njihovo dobro a što nije.

Neka u prvom planu bude ono što se čini a ne ono što se izvana opaža. Prenaglašena stručnost i pretjerana žudnja za rezultatima, mnoge mlade opterećuje težnjom da pobijede eventualne suparnike ili se domognu uspjeha ne birajući sredstva. Naučite ih da je važnije tragati za vlastitom veličinom nego skupljati pobjedničke pehare i diplome.

Pomozite im da budu pošteni prema samima sebi. Dijete koje vara sebe, obmanjuje druge i gradi lažnu osobnost, s problemima će se suočavati nastojeći svoje laži učiniti vjerodostojnima, što će samo potvrđivati njihovu neautentičnost. Kreativnost traži slobodne i bistre izvore.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Bruna Ferrera “Sretni roditelji – s don Boscovim odgojnim sustavom”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.