Točno je da u potaji sve mi želimo upoznati svojega budućeg supruga na romantičan, ne baš uobičajen način. To bi trebalo izgledati otprilike ovako: u pozadini iznenada odjekne nježna glazba, a na suprotnoj strani plesne dvorane na vratima se pojavi ljepotan koji te ostavi bez daha… Nakratko se ogleda, njegov se pogled zaustavi na tebi (!)… On zaboravi na čitav svijet i sve oko sebe, uspravi se i odlučno krene ravno prema tebi… dok te druge žene pogledavaju ispod oka, iznenađene i pune zavisti što i dalje moraju voditi nezanimljive razgovore s dosadnim sugovornicima… A on sve to vrijeme ne skida pogled s tebe! Dišeš sve teže, a on – evo ga, tu je! Ne kaže ti ništa, samo ti pruži ruku i počnete plesati… No, dobro, takvo što ne događa se baš svakoga dana. Većina se parova naprosto negdje upozna, bilo na spoju na slijepo, na zabavi za samce ili na autobusnoj postaji, a romantika se pojavljuje ubrzo nakon toga. Gdje će se dvoje upoznati i nije tako bitno.

Poznato je da se riba najbolje lovi mrežom! Činjenica da nije važno gdje ćete se upoznati odnosi se i na internet. U međuvremenu tvoj bi rokovnik već trebao biti prepun raznih događanja, večernjih predavanja, plesnih zabava, molitvenih krugova, izleta, od posjeta prijateljima do uključivanja u djelatnosti Crvenoga križa ili čega već. I dobro je što je tako! Ali što ako živiš u manjemu mjestu ili na selu gdje takvih aktivnosti nema? Odavno si već zaključila da nema smisla izlaziti kada ionako uvijek susrećeš iste ljude, a svake večeri odlaziti u grad – jednostavno ti je predaleko. Oni koji traže životnoga partnera mogli bi u takvim okolnostima razmisliti bi li se isplatilo preseliti se u kakav veći grad, barem privremeno. No, do tada, ali i u svakomu drugom slučaju – prijavi se na katoličku online stranicu za samce.

Znatniji dio našega društvenog života počeo se gotovo skladištiti na internetu, zato bi se i tvoje traganje trebalo djelomično protegnuti i na to područje.

Pogledajmo malo matematički: dan ima 24 sata. Od toga spavamo osam sati, barem bismo toliko sna trebali. Sljedećih osam sati utrošimo na posao, dodajmo tome još sat vremena za dolazak i odlazak. Preostaje nam jedan sat za obiteljske priče, jedan sat za održavanje kućanstva. Jedan sat čitanja, molitve, pola sata za dnevne novosti, drugih pola sata provedena u kupaonici. Preostaju nam četiri sata za društvo, druženje i upoznavanje nekoga. Danas ljudi prosječno provode oko 30% svojega slobodnog vremena na internetu, a to je sat i pol od ona četiri preostala sata. Time naši izgledi za upoznavanje nekoga offline tonu sve više, čak ako sami i ne provodimo toliko vremena na internetu. Dakle, samci koji strateški razmišljaju naći će se ondje gdje se nalaze i drugi, to jest na internetu. Je li ovakav razvoj događaja u naše vrijeme istinski napredak ili nije, to je drugo pitanje, ali tako danas živimo. A broj brakova koji svoj početak i upoznavanje trebaju zahvaliti upravo internetu raste sve brže.

Neki smatraju da su širenje kruga poznanika, kao i neprestani izlasci prenaporni. Drugi se vraćaju s posla gotovo slomljeni od naporna radnoga dana. Takvima je večer provedena na internetu – dobrodošlo opuštanje.

Kao prvo, na internetu su svi jednaki.[1] Tu je onaj “prvi dojam” drukčiji. Za sve žene koje nisu filmske dive, ali su po prirodi takve da na sebe privlače sve poglede i u svakomu su društvu u središtu pozornosti, internet je prava prilika. Tu i introvertirani i ekstrovertirani konačno imaju jednaka prava! Pa i onima koji ne žive u metropolama internet predstavlja veliku pomoć, baš kao i onima koji su se tek doselili u neki grad, još uvijek su “novi u gradu” i još ih nema tko pozivati svake večeri na zajedničke večernje izlaske. Nekima od onih koji tragaju za partnerom usto zna biti neugodno da im zabrinute oči rodbine, susjeda i znanaca prate svaki korak. Zato im privatnost interneta odgovara jer omogućava da se njihovo traganje udalji od previše zainteresiranih očiju. Osim toga, na internetu se lako mogu otarasiti raznih nepristojnih muškaraca. Tu je tipka delete prava prednost.

Odnosile se neke od spomenutih točaka na tebe ili ne, u svakom slučaju online stranica za pronalaženje životnih partnera donosi nove boje u svakodnevni život.

Kao voditeljici takve jedne stranice svako toliko mi netko kaže: “Online dating je za one koji su izvisili.” Tada toj osobi predložim da ipak pokuša, a reakcija izgleda ovako: “Što?! Zar ti doista misliš da mi tako loše ide?” Ja to jednostavno ne razumijem. Drage čitateljice i čitatelji, polovica je svijeta učlanjena na neku internetsku stranicu za samce. Čemu čekati da pritisak patnje postane prevelik? Zbog čega si život bespotrebno učiniti težim? Možda zato da drugima, koji također tragaju za partnerom, ne trebate priznati da i sami tragate? Ne bojte se da će vam kruna pasti s glave.

Ako to još niste saznali, čak su se i roditelji Josepha Ratzingera, pape Benedikta XVI., upoznali preko ženidbenoga oglasnika, prethodnice današnjih internetskih stranica za samce. Dana 11. srpnja 1920. godine gospodin Joseph Ratzinger stariji predao je u ženidbeni oglasnik i svoj oglas koji je glasio ovako: “Državni činovnik srednjega ranga, neoženjen, katolik, 43 godine, želio bi što je moguće prije oženiti dobru katoličku djevojku čiste prošlosti koja zna kuhati i pomalo šivati; imovina poželjna, ali nije uvjet.”[2] Već 9. studenog iste godine Joseph je oženio Mariju, a Joseph mlađi rodio im se kao treće dijete 1927. godine.

Nikome ne treba biti neugodno priznati da traga za nekim posebnim u životu. Zapravo, to je prije svega znak zrelosti jer čovjek koji je sazrio u svojoj nutrini zna da ne treba više nikome ništa glumiti. Potraga za pravim partnerom previše je važna da se u nju iz navodno plemenite povučenosti ne bi krenulo svim strateškim sredstvima.

Ima filmova u kojima (anti)junak vene od ljubavi, ali svojoj voljenoj ne govori ništa jer ne želi biti nametljiv. Na kraju si zbog neizdržive patnje oduzima i život ne sluteći da je zapravo i ona čeznula za njim… Kako glupo! Takav ne zaslužuje sažaljenje! Pristojna je povučenost dobra, ali ne uvijek, a osobito ne kada se radi o tako važnoj stvari kao što je odabir partnera.

Pravilno internetsko upoznavanje

Online dating je željezo u vatri, ali ono ima i svoje zamke. Ovo je ispravan način:

Sebe opiši istinito. Na većini internetskih stranica treba ispuniti obrazac vlastitoga profila. Tu nema mjesta za jeftinu samohvalu, već moraš što je moguće točnije i kraće opisati sebe, svoja životna načela i stvari koje rado činiš.

Već je i samo ispunjavanje toga obrasca mali oblik samotestiranja jer govori o stvarima koje bismo najradije razrađivali usmeno, razgovorom s osobom od povjerenja. No iskrenost je važna! Jer ne ćete imati ništa od toga ako nekoga tko pokaže zanimanje za vas zavedete na pogrješan kolosijek. Pritom opisuješ sama sebe, takva kakav jesi, a ne onakva kakav bi želio biti! I predebela žena i nizak muškarac trebaju to i napisati jer će se inače netko već nakon prvoga ugovorenog sastanka vratiti kući duboko razočaran.

Jedna fotografija govori više od tisuću riječi. Iznimno je važno na svoj profil postaviti barem jednu svoju sliku, a još je bolje ako ih ima i više. Jer profili bez fotografija rijetko se pregledavaju. Fotografija treba biti dobro snimljena i privlačna, ali ne bi smjela ni na koji način zavaravati zainteresirane.

Samo polako! Od jednoga zanimljiva kontakta ne smije se prebzo i previše toga očekivati! U e-mail porukama može se puno toga saznati, ali ni izdaleka sve. A i one mogu zavaravati. Slobodno se počni radovati novim vijestima i porukama, pa i prvomu sastanku uživo, ali nikako nemoj dopustiti da o tome ovisi sva tvoja sreća.

Možeš se zaljubiti preko ušiju, ali najranije tek nakon prvoga spoja!

Dobar početak za internetske razgovore i prve e-mail poruke jesu traganja za onim što vam je zajedničko. Hobiji i športovi koje volite, knjige i filmovi, uzori i junaci – sve su to dobre teme za početne razgovore.

Prve sastanke uživo ne smiješ nikako dogovarati kod sebe, u kući. To uvijek moraju biti javna mjesta, na otvorenom, a obično se prepušta dami da odabere mjesto sastanka. Jer ona se mora osjećati sigurnom na tomu mjestu! Ni svoju privatnu adresu nemoj navoditi olako i prije no što treba. A ako je netko do mjesta sastanka trebao voziti nekoliko sati, često će se postaviti pitanje gdje će prenoćiti. Trebalo bi zagristi u kiselu jabuku i radije – platiti hotel.

I na internetu je važna uljudnost, iako je primamljivo sakriti se iza anonimnosti! Ipak, na sve osobne poruke mora se odgovoriti, čak i kada se nekoga odbija. Pristojno: “Ne, hvala!” uvijek je bolje nego nikakav odgovor.

Internet je ipak mjesto druge klase za sastanke. Umje­sto da provodite sate i sate na internetskim stranicama, radije pođite među ljude i dopustite im da vas “upoznaju” uživo.

I, jedna dobra vijest za ženski rod: na internetskim stranicama za online upoznavanja muškarci su uvijek nešto aktivniji od žena! Bilo kako bilo, *CU* online! *Lol*![3]

Pročitajte više: Priča Lucijana i Ivane Jakšić, bračnoga para koji su se upoznali na stranici katSus: Prijavila sam se na stranicu i rekla – ‘Sveti Josipe, to je sad to’

Gornji tekst je izvadak iz knjige Gudrun Kugler Kako pronaći ljubav svoga života. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje, a možete je prelistati ovdje.


[1]  Više o ovoj temi: Amy Bonaccorso, How to get to “I do” – A dating Guide for Catholic Women (Servant Books, 2010, USA, 20−42).

[2]  Oglas je objavljen u novinama Altöttinger Liebfrauenbote 11. srpnja 1920., tekst oglasa neznatno je izmijenjen, a preuzet je iz članka Helmuta Bögera u časopisu Bild od 10. rujna 2006. godine.

[3]  Pri dopisivanju na internetu koriste se mnoge kratice. Tako *CU* zapravo znači “See you” ili “vidimo se!” dok je *Lol* kratica za “laughing out loud” i označava snažan i glasan smijeh.