Prvi spoj: Upoznali ste nekoga? Srdačne čestitke! Samo, sada je važno ne učiniti previše krivih koraka…

prvi spoj

Kako se pripremiti za prvi spoj?/Foto: Shutterstock.com

Jedan od takvih učestalih krivih koraka vezan je uz uvriježeno mišljenje da u fazi upoznavanja treba biti točno onakav kakav jesi kako bi druga strana odmah mogla stvoriti objektivnu sliku o tebi. Oprez! To je opasno! No ne smijemo izvoditi nikakvu predstavu. Specijalitet koji je pripremila tvoja baka ne smiješ predstaviti kao vlastito kulinarsko umijeće niti šefovu jahtu kao tvoje plovilo usidreno tamo negdje na Sredozemnomu moru. To ne! Ali neophodno je pokazati se u najboljemu svjetlu, sa svojim najboljim stranama! To nije nikakvo lažno predstavljanje jer i ta naša najbolja strana istinski je dio nas, premda je ponekad zanemarujemo.

Dakle, svaki sastanak treba biti dobro promišljen:

Osjećaj se dobro u svojemu tijelu. Za neke bi to moglo značiti da će večer prije jesti manje i tako se osjećati vitkijima. Drugi si možda požele kupiti zgodan odjevni predmet. Uloži vrijeme u svoj izgled! Tako ćeš izgledati bolje, ali i uspješnije jer se dobro osjećaš. I pokazat ćeš da se znaš i urediti te da upravljaš svojim životom.

Dođi u dobru raspoloženju. Nemoj ostavljati dojam nemira ili misliti na neodgodive poslove koje treba obaviti na poslu. Ako imaš nekih opterećujućih stvari koje treba obaviti, obavi ih prije susreta da se na spoju osjećaš bolje i opuštenije. Govori se i o raspoloženju punom dobre volje. A ako je tvoj svakodnevni posao emotivno zahtjevan, svakako se prije sastanka malo odmori.

Sastajte se na lijepu mjestu gdje je dobar ugođaj. Ugođaj koji vas okružuje kao da je zarazan. Nepotrebna je buka naporna, posebno kada želite razgovarati. Zajednička aktivnost nudi vam teme za razgovor. Dobro razmislite o tome što želite raditi i gdje. Večer provedenu s više ljudi ili ipak u dvoje? Ozračje u kojemu se može razgovarati ili zajednički posjet nekom događanju?

Prvi se sastanci ne bi trebali dogovarati u privatnomu prostoru. Još uvijek se uglavnom ne poznajete dobro i zato ne bi trebalo preuzimati nikakav rizik. Naša vlastita četiri zida govore jako puno o nama, za početak možda čak i previše. Tek kada se s vezom krene nešto dalje, predstavljanje vlastitoga životnog prostora postaje zgodan zajednički doživljaj.

Najčešće osoba s kojom se sastajete želi dogovoriti vrijeme u kojemu ćete moći razgovarati. Ovaj bi se razgovor trebao unaprijed dobro razraditi. Što želiš ispričati o sebi, a za što još nije vrijeme? Dobro je otvoriti se nekome… ali ne trebaš odmah sve rasvijetliti neonskim svjetlom niti previše preispitivati drugoga.

Žene bi se možda trebale prisjetiti i da ne pretjeraju u pripovijedanju. Jer kada smo uzbuđene, sve mi govorimo i više i brže!

Na prvomu sastanku nikako ne valja započeti priču o svojim ranijim vezama. To drugu stranu čini nesigurnom, a i vezu između vas, koja je tek u povojima, oslikava kao moguće prolazno događanje, nalik onim prijašnjima.

Dobro je unaprijed razmisliti o nekoliko tema za razgovor, i to takvih da o njima možete govoriti oboje, tako da se zajednički provedeno vrijeme ne opterećuje nepotrebnim teškim pitanjima.

Pratiti damu kući? U načelu, da. Nije pristojno ostaviti je usred noći da sama hoda ili čeka javni prijevoz. A najidealnije bi bilo da je odvezeš kući i svakako pričekati i ne krenuti dalje sve dok ne vidiš da je za sobom zatvorila ulazna vrata.

Počastiti damu? Mislim da je to dobro! Ali danas i ona treba ponekad ustrajati u tome da preuzme plaćanje. Stvar je ukusa hoće li svatko platiti svoj dio… no to može ostaviti dojam da zajednički provedeno vrijeme ni jednomu od njih nije vrijedilo više od iznosa na računu.

Otvoriti dami vrata, pomoći joj pri skidanju i odijevanju kaputa? Uvijek i bezuvjetno! I, još nešto važno: momci, samo u restorane i kafiće ulazite ispred dame, ali drugdje prednost prepuštate njoj!

Tko koga treba nazvati radi dogovora o sljedećemu sastanku? Mislim da je na početku veze bolje da muškarac preuzme inicijativu. On osvaja, ona ohrabruje. A ako se on ne javi dulje vrijeme, znači da ona to mora izdržati. Znam, to je teško. Ali izdržati znači poštivati njegove razloge, njegovo vrijeme i njegovu osobu. U početku s njezine strane, dok još nisu u vezi, ne bi trebali stizati odgovori od jedne riječi. Umjesto toga bi mu trebala biti dostupnom, brzo i lijepo odgovoriti, a u razgovoru signalizirati otvorenost za daljnje susrete.

Svojedobno sam se divila jednomu inače nedostižnu političaru kojega sam jako cijenila po struci. Bilo je među nama i prijateljskoga ophođenja, ali smo se uvijek zadržavali na temama vezanim uz struku. Jednoga smo se dana susreli na istoj konferenciji na kojoj je poslije podne bila predviđena i jednosatna stanka. On je prešao čitavu dvoranu da bi došao do mene i upitao me: “Hoćemo li prošetati?” Gotovo sam tresnula sa stolca. Jedina, dosada neviđena prilika, od onih kakve se ne ponavljaju! I to punih saaat vremena s njim!!! Trebala sam šetati uz njega, pristojno mu odgovarati na pitanja i iznijeti svoje misli. Umjesto toga? U tomu jednom, jedinstvenu, neponovljivu satu na kojemu mi je zavidio ostatak svijeta, ja sam istresla sve što sam mu već dugo željela reći i izraziti, i to velikom brzinom, jer – zaustaviti se samo kako bih uzela daha – bilo bi čisto gubljenje vremena! Jadničak! Bio je to još jedan od vrhunaca u galeriji svih mojih neugodnosti. Ti ćeš to zasigurno bolje izvesti!

Gornji tekst je izvadak iz knjige Gudrun Kugler “Kako pronaći ljubav svoga života”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net