Netko je u šali rekao: “Mladići i djevojke ne mogu zajedno ni da ih užetom svežeš jedno za drugo.”

Netko stvari sagleda ozbiljno i komentira: “Neće ostati prijatelji, postat će zaručnici!”

Netko drugi bi opet, dublje razmišljajući, zrelo zaključio da nije nemoguće da ostanu prijatelji, ali bi uvelike dvojio…

Tko je onda u pravu? Svi i nitko. Prijateljstvo među “muškarcima” i “ženama” nije zmaj s pet glava i deset očiju iz crtića Dylana Doga. Nema razloga za bojazan, ali niti za ismijavanje ili veliko čuđenje.

Mladići često otkrivaju da djevojke misle svojom glavom (hvala Bogu!) i da stvari znaju vrlo dobro postaviti. One znaju biti dobre, povjerljive, mirne, pouzdane. Djevojke, s druge strane, otkrivaju da se mladići u kupaonici ne uređuju satima, da nisu puki brbljavci, nego da znaju biti ozbiljni (i previše!), znaju voljeti iskreno i odano.

Prednosti…

Prijateljstva između djevojaka i mladića imaju velike prednosti: to su iskrena i slobodna prijateljstva. Ne boje se zavisti (koja iz zasjede vreba na djevojke) niti ponosa (koji postoji kod muških prijateljstava). Ne gube se usput zato što je djevojka prijateljici preotela zaručnika ili zbog izgubljene nogometne utakmice. Ne lomi ih svaki povjetarac kao trstike u polju: štoviše, takva prijateljstva su otporna, nadvladavaju probleme, nerazumijevanje i poteškoće. Kada dvoje sklopi istinsko prijateljstvo, mogu biti sigurni da, kamo god ih život, škola i društvo odveli, oni će uvijek biti povezani neprekidnom crvenom niti. Jedno drugome bit će pri ruci u poteškoćama, pomoći će jedno drugome u rješavanju problema s velikim slovom P, a uvijek će slijediti svoj vlastiti put. Oni će biti dvoje prijatelja s velikim, jakim i lijepim uporištem. Kad si pruže ruku, to neće značiti: “Hoćeš li da izađemo večeras?”, nego: “Navijam za tebe.” Kad se pogledaju, to neće značiti: “Ti si razlog mog postojanja”, nego: “Znaš da na mene uvijek možeš računati.” I kada riječi više ne budu dovoljne, tu će biti tiha ali istinski djelotvorna prisutnost prijatelja, prijateljice; naći će se tamo baš zato da pomogne, da ohrabri, ponudi savjet, jednostavno: da obavi svoj zadatak.

Ali ako…

Ali što ako se, upitat će se netko, iz prijateljstva te vrste pojavi još nešto dublje? Kako se tada ponašati? Spašavati prijateljstvo i blokirati ljubav ili pustiti da se rasplamsa vatra ljubavi, a ugasiti prijateljstvo? Ništa od svega toga.

Prava ljubav rađa se iz prijateljstva, to će reći iz jake i duboke veze u kojoj osobe sebe prepoznaju po onome što jesu te se uče poštovati sa svim svojim dobrim i lošim stranama.

Prijateljstvo i ljubav su kao dva puteljka u planini: svaki slijedi svoje zavijutke i svoje potočiće. Moguće je, međutim, da se ponekad susretnu ili da neko vrijeme postanu jedan kako bi se opet razdvojili i nastavili svaki svojom stranom.

Kao što vidite, postoje razne mogućnosti: dva prijatelja zajednički odlučuju što će načiniti i u što će oblikovati svoj odnos.

Zapamtite međutim…

Prijateljstvo između djevojke i mladića mora biti obostrano ozbiljno shvaćeno, koliko god žrtva ono zahtijevalo. Treba biti iskren prema samome sebi i pošten prema prijatelju/ici. Ne ostavljajte ni jedan razgovor napola dovršen ili nedorečen ukoliko vam je stalo do pravog prijateljstva, O.K. Ako pak zamijetite da se ispod prijateljstva krije nešto drugo, nemojte to nijekati, nazovite to odmah pravim imenom.

Budite spremni dati i primiti simpatiju, neka to bude uistinu simpatija. Prijateljujte iskrenim prijateljstvom i sve što vas veže neka bude istinito.

Zapamtite, na kraju, da prijateljstvo među mladićima i djevojkama zahtijeva stalan napor i da je za “mješovito” prijateljstvo potrebna ozbiljnost koja će vezu učiniti trajnom. U protivnom prijateljstvo dolazi u opasnost da sve pokvari. Bila bi to velika šteta!

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Goruća pitanja”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net