Nije dovoljno samo se uvijek boriti PROTIV „onih drugih“, onih koji šire liberalni mentalitet, nameću rodnu ideologiju i sl. Činimo li mi dovoljno? Evo prilike da djeci i mladima ponudimo nešto bolje, da se afirmativno založimo ZA kvalitetan odgoj! Takav odgoj će ih najbolje zaštititi od loših utjecaja. Pozivamo „radnike“ na ovu „njivu“ na kojoj se odvija ključna bitka oko vrijednosti ljudske osobe, braka i obitelji: ako mlade usmjerimo prema zdravoj spolnosti i pomognemo im da se izgrade i osposobe za pravu ljubav, i njihovi će brakovi i obitelji jednog dana biti zdravi i pravi!

Program Teen STAR provodi se u župama i zajednicama mladih, najviše kao dio priprave osmaša za sv. potvrdu, te sa srednjoškolcima i studentima. Većina župa ga još nema, dakle potrebni ste! Župnici Zagrebačke nadbiskupije su već upoznati s edukacijom i očekuju da im se javite!

Raspored edukacije, obrazac za prijave, tko može biti Teen STAR voditelj i ostale informacije nalaze se na www.teenstar.hr.

Informacije o edukaciji Teen STAR voditelja u Zagrebu:

–    vrijeme: 14., 21. i 28. siječnja i 18. veljače 2017. (4 subote od 9 do 19 sati)

Eventualne promjene termina bit će dogovorene i javljene prijavljenim polaznicima.

–      mjesto: Nadbiskupijski pastoralni institut, Kaptol 29a u Zagrebu

–      kotizacija za cijeli tečaj: 250 kn po sudioniku – uključeni materijali i okrjepa za pauze

–      prijave: do 10. siječnja 2017. – link na obrazac za prijavu nalazi se na www.teenstar.hr

–      dodatna pitanja: na e-mail info@teenstar.hr

–      zainteresirani za provođenje programa u župi se prijavljuju u dogovoru sa svojim župnikom

–      u slučaju da imate neodgodive obaveze u nekim terminima (npr. studenti zbog ispita) svejedno se prijavite i napomenite koje ste dane spriječeni.

Zašto i kada je mladima potreban spolni odgoj?

Negativne pojave u svim našim sredinama – predbračni promiskuitet, sve rjeđe i sve kasnije stupanje u brak, kohabitacija, problemi u braku, nevjere i razvodi, sve manje djece, maloljetničke trudnoće, kontracepcija i pobačaj, pornografija, odbacivanje kršćanskih i općeljudskih vrijednosti braka i obitelji – posljedica su krivog ili nedostatnog spolnog odgoja u doba odrastanja. Na stavove mladih o spolnosti, prema istraživanjima, najviše utječu mediji, zatim društvo (vršnjaci), a u novije vrijeme i sve agresivniji prodor lijevo-liberalnih udruga i rodne ideologije u škole i medije. Roditelji premalo razgovaraju sa svojom djecom o spolnosti. U Crkvi se, osim na nekoliko sati školskog vjeronauka, o tim temama također vrlo malo govori – tzv. dalja priprava za brak je zapostavljena. Mladi slijede trend, grupu vršnjaka, i upuštaju se u veze i spolne odnose iz želje za zabavom i tjelesnim i emotivnim užitkom. Takvo življenje spolnosti stvara kod njih naviku ponašanja koju je kasnije vrlo teško promijeniti i spolnost vezati s cjelovitom ljubavi, potpuno predanim odnosom (brakom) i otvorenosti životu. Posljedice su, osim onih fizičkih (maloljetničke trudnoće, širenje SPB) i te da mladi sve kasnije i sve rjeđe ulaze u brak, brakovi propadaju, rađa se sve manje djece itd.

Kvalitetna poduka o ljudskoj spolnosti, ako se mladima ponudi u dovoljno ranoj dobi, pubertetu i adolescenciji, kada oni traže odgovore i formiraju stavove, i kad je i utjecaj medija i vršnjaka na njih najjači, pozitivno utječe na njihova razmišljanja i ponašanje sada, a time i na njihovu želju i sposobnost da ostvare pravu ljubav, brak i obitelj u budućnosti. Primjer takvog učinkovitog pristupa je program cjelovitog spolnog odgoja mladih Teen STAR koji se provodi u 30-ak zemalja svijeta, i već je 20 godina prisutan u Hrvatskoj.

Program cjelovitog spolnog odgoja mladih Teen STAR

  • cjelovit – povezuje sve aspekte osobe: tjelesni, emotivni, intelektualni, društveni i duhovni
  • stručan i odgojan – daje potrebne stručne informacije, ali u kontekstu općeljudskih, kršćanskih vrijednosti
  • interaktivan i blizak mladima – provodi se putem razgovora i radionica, kroz niz susreta tijekom godine
  • namijenjen mladima svih dobi – osnovnoškolcima (krizmanicima), srednjoškolcima i studentima
  • surađuje s roditeljima – nudi radionice za rad s roditeljima o aktualnim temama odgoja
  • sukladan je katoličkom učenju o ljudskoj spolnosti te ga podržava Hrvatska biskupska konferencija
  • trenutno se uglavnom provodi u župama, najviše s krizmanicima u sklopu priprave za sv. potvrdu.

Tko može biti Teen STAR voditelj?

Teen STAR voditelji mogu biti pojedinci – djevojke i mladići (studenti ili stariji), bračni i zaručnički parovi, i svi koji, bez obzira na to jesu li u braku ili ne, i neovisno o struci (mogu biti vjeroučitelji ali i ne moraju), imaju želju raditi s mladima te mogu pružiti i svjedočanstvo vlastitog života.

Na edukaciji voditelji dobivaju stručno i metodičko znanje te materijale za vođenje programa, a s iskustvom stječu hrabrost i samopouzdanje. Iskusni voditelji programa spremni su doći i pomoći novim voditeljima. Preporuka je da edukaciju završi više voditelja sa župe kako bi se kasnije smanjio teret na pojedinog voditelja.

Potreban je i muški i ženski voditelj zbog nekih specifično „muških“ i „ženskih“ manjih dijelova programa koje mladići i djevojke polaze odvojeno. Ostatak programa mladi mogu pohađati zajedno, bilo s muškim bilo sa ženskim voditeljem.

Bitno.net