Kristen nam je sva ponosna pokazala najnoviji dijamantni prsten koji je dobila od Nicka kao znak obećanja da će je oženiti. Nick i Kirsten su prebrzo počeli hodati i već su u srednjoj školi izgledali kao da su u braku. Sjećam se da ju je već tada dvaput prevario i ja sam pomislila: “Kako je glupa.” Tada sam pogledala na prsten obećanja na svojoj ruci i pomislila: “Kako sam glupa.”

Obje smo imale problematične mladiće, ali ostajale smo u vezi. Možda jer bismo, da smo prekinule, morale priznati koliko smo velike pogrješke napravile. Možda smo ostajale iz sažaljenja, misleći da ih možemo izbaviti iz njihovih problema. Možda smo zapravo bile zaljubljene u nekoga tko je postojao samo u našoj mašti. Možda je bilo od svega pomalo, podgrijavano čežnjom da nas netko želi.

Koji god razlog bio, izigravale smo heroje i ostale izigrane. Nije završilo tako da smo popravile ijednoga od naše dvojice mladića, nego smo, kada je sve bilo gotovo, nas dvije trebale liječenje. Pomiješale smo fizičku privlačnost s ljubavlju i pravile se same pred sobom da je njihova posesivnost bila znak vjernosti. Zapravo je momak koji želi kontrolirati svoju djevojku nesiguran momak. On samo pokušava zadobiti kontrolu nad vlastitim životom na račun djevojke. Što sam dulje poricala i odgađala, rane su postajale sve dublje.

Činilo se da smo, što bi se više seksualno zbližavale s njima, postajale sve nezadovoljnije. Uvijek smo se žalile da mladići koriste cure za seks, ali bile smo jednako krive što smo koristile seks da bismo kontrolirale i zadržale mladiće. Koristile smo ga da privučemo njihovu pažnju, da im se vratimo ili popravimo povrijeđeno samopoštovanje. Kada to ne bi upalilo i seks ga ne bi zadržao niti bi nas osnažio, okrivljavale bismo same sebe. Tražile smo vlastitu vrijednost u rukama mladića, a završile osjećajući se kao odbačene lutke.

Prolazeći kroz sve to, otkrila sam da se nikada ne trebaš vezati za mladića – bez obzira je li riječ o vezi ili braku – u nadi da će se promijeniti. Veži se za njega samo ako ti se sviđa točno takav kakav jest. U suprotnom se vežeš za izmišljenoga čovjeka.

Mnoge žene zavlače loše veze godinama, strahujući što će on učiniti ako ne bude ona tu da ga spasi. Oda li se on piću, drogama ili se okrene nekom drugom destruktivnom ponašanju kako bi se nosio sa životnim tegobama, to nije tvoja krivnja. Ne trebaš ga ti štititi od njega samoga. Konačno, kako će se on brinuti o tebi ako se nije u stanju brinuti o sebi?

Gornji tekst je izvadak iz knjige Crystaline Evert “Istinska ženstvenost”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.