U1 Pt 3,1-7, Petar se obraća ženama. Govori o tome za čime bismo trebale težiti: za čistim i punim poštovanja ponašanjem (2. stih), za krotkim i mirnim duhom (3. i 4. stih) i za nakitom kroz podložnost Bogu. U šestom stihu kaže da ćemo postati Sarine (Abrahamova žena) kćeri “ako činimo dobro i ako se ne bojimo nikakva zastrašivanja” (dodani naglasak). Postići ćemo ove svete odlike ukoliko ne budemo svladane svojim histeričnim strahovima.

Vjerovati Božjem planu

Nevjerovanje Božjim planovima može dovesti do zavisti i nezadovoljstva. Ipak, pogledajmo neke stihove koji uspoređuju naše planove s Božjim.

“Jer misli vaše nisu moje misli i puti moji nisu vaši puti riječ je Jahvina. Visoko je iznad zemlje nebo, tako su puti moji iznad vaših putova, i misli moje iznad vaših misli.” (Iz 55,8-9)

“Kao što ne znaš koji je put vjetru ni kako postaju kosti u utrobi trudne žene, tako ne znaš ni djela Boga, koji sve stvori.” (Prop 11,5)

“Čovjek snuje u srcu, a od Jahve je što će jezik odgovoriti.” (Izr 16,1)

“Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam – riječ je Jahvina.” (Jr 29,11 a)

Postoji još mnogo stihova koji govore o tome kako će nas voditi. Na prvu možda nećemo razumjeti što Bog čini. David je u Psalmu 139,6 rekao: “Znanje to odveć mi je čudesno, previsoko da bih ga dokučio.” Bilo mu je ugodno znajući da ne zna.

Vjerojatno će doći vrijeme kada ćemo se okrenuti i pogledati na vrijeme našeg samaštva i u svemu vidjeti Božju ruku. Ako ste ikada čitali Skrovište ili neku drugu knjigu o pobožnim kršćanima – samcima, jasno ste mogli vidjeti da Bog želi da sav svoj život upotrijebimo na njegovu slavu. Bol, kušnje i borbe postaju jasne kada zavist ostavite po strani. Također, može se vidjeti kako se s brdima i dolinama u životu treba nositi uzdignute glave, slobodno od zavisti. Jesu li Izraelci razumjeli što je Bog činio kada su se našli na obali Crvenog mora, s neprijateljima za petama (Izl 14,10-29)? Nisu. Jesu li razumjeli ili znali odakle će nabavljati hranu, vodu i ostale egzistencijalne stvari (Izl 15,22-27)? Nisu. Jesu li razumjeli što je Bog učinio kada im je rekao da im daje zemlju u kojoj žive (Br 13,25-33)? Nisu. Nastavili su biti nezadovoljni i cijena je postala smrtonosna.

Izraelci su se u pustinji uvijek iznova bunili protiv Boga, a često i mi činimo iste stvari. Sličnost između nas i Izraelaca jasno je vidljiva: oni su bili u ropstvu Egipćana, mi smo u ropstvu vjerovanja da će nas brak spasiti od ovog nezadovoljstva samačkog života. Bog je ostvario velik izlazak kako bi Izraelce spasio od ropstva; Bog je poslao svog Sina kako bi nas izveo iz ropstva. Proveo je Izraelce kroz pustinju kušajući ih hoće li ga slaviti i služiti mu tamo; provodi i nas kroz pustinju kako bi nas kušao i vidio vjerujemo li mu. Tada je Izraelcima dozvolio da uđu u Obećanu zemlju; i vi ćete, ako dozvolite Bogu da vas provede kroz suhu pustinju kušnji, izaći kao oni koji vjeruju i koji su poslušni Bogu. Obećana zemlja nije brak, već mjesto u kojem znate da ste u Očevim rukama i da nećete biti sami ni dana duže od onoga koji je on odredio.

Nedavno sam zbrajala koliko je mojih prijateljica još samo. Nije ih ostalo puno. Mnoge od njih su se udale i dobile djecu. S mnogima od njih znala sam razgovarati o braku pitajući se i brinući se kada ćemo i hoćemo li se udati. Uzburkale smo svoje histerične strahove do točke ključanja. Većina njih sada je udana; kojeg li gubitka mentalne energije koju smo utrošile na brigu!

Kada vam u misli dođe tračak nezadovoljstva, zavisti ili nedostatak vjere, molite: “Zarobljujemo svaki razum da se pokorava Kristu” (2 Kor 10,5b). Neka Duh Sveti bude vaš učitelj (Iv 14,26). Neka vas on dovede u okruženje u kojem ćete moći učiti. Bol iz usijane pustinje predstavlja njegovu ruku koja vas oblikuje na njegovu sliku.

Također, čitajte stihove o Božjoj dobroti i njegovim obećanjima za vaš život. Neka vam ova predivna Očeva obećanja budu utjeha:

“Jahve narodu svom daje jakost, Jahve narod svoj mirom blagoslivlje.” (Ps 29,11)

“Al onima što se u Jahvu uzdaju snaga se obnavlja, krila im rastu kao orlovima, trče i ne sustaju, hode i ne more se.” (Iz 40,31)

“Jahve će te vodit bez prestanka, sitit će te u sušnim krajevima. On će krijepit kosti tvoje, i bit ćeš kao vrt zaljeven, kao studenac kojem voda nikad ne presuši.” (Iz 58:11)

“Donesite čitavu desetinu u riznicu… govori Jahve nad Vojskama – neću li vam otvoriti ustave nebeske i neću li izliti na vas punom mjerom blagoslov.” (Mal 3,10)

“Ne brinite se tjeskobno ni za što, već u svemu iznesite svoje potrebe Bogu prošnjom i molitvom, sve u zahvalnosti! I mir će Božji, koji nadilazi svaki razum, čuvati srca vaša i misli vaše u Kristu Isusu.” (Fil 4,6-7)

“A moj će Bog ispuniti u Kristu Isusu svaku vašu potrebu raskošno prema svom bogatstvu.” (Fil 4,19)

Razumijete li da zavist i nevjera Bogu mogu stvoriti zid između vas i Oca? Sviđa li vam se ideja da biste mogli biti pomireni s činjenicom da ste sami? Naš je Bog vrlo darežljiv i nije na nama da tražimo zadovoljenje želja svog tijela. Samo on može zadovoljiti najdublje težnje naših duša. Odbaci zavist i nezadovoljstvo, klekni na koljena i vjeruj Bogu koji ljubi, koji je svemoguć, u potpunosti organiziran i vjeran.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Emocionalna čistoća – stvar srca” Heather Arnel Paulsen. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.