1. Ne voljeti

Čini se kao laž, ali mnogi sprječavaju ljubav. Osjećaju nešto, ali čine sve kako bi blokirali te osjećaje. Izmišljaju isprike da bi ostali u vlastitoj ”komfor zoni”.

2. Htjeti promijeniti drugu osobu

Radi se o najčešćoj pogrešci. Sviđa nam se slika koju stvaramo o osobi, a onda uvidimo da to nije baš tako u stvarnosti, da nam se njegova/njezina osobnost, karakteristike i ukusi ne sviđaju, međutim već smo upleteni i moramo zadržati savršenu harmoniju veze, pa makar i na jednostran način. Događa se da ne volimo osobe onakve kakve jesu. Ostajemo slijepi od želje da promijenimo sve ono što nam se ne sviđa. Raditi na toleranciji bilo bi jedno od rješenja.

3. Posesivnost

Moje… sve moje… samo moje! Srećom, osoba ima život i prije vas. Već je proživjela puno, ili malo, prije nego ste se vi pojavili u njegovu/njezinu životu, zapamtite tu činjenicu. Možete biti vlasnici nekog predmeta, ali nikada nećete biti vlasnici neke osobe. Kontrolirati djela i misli te osobe može prouzročiti samo štetu: prvo jer je to nemoguće, a drugo jer ostaje manje vremena za posvetiti se vezi.

4. Biti sebičan

Misleći samo na sebe, sjeme ljubavi neće isklijati. To je vaš život, vaši planovi, vaša ljubav… Da, individualnost je pozitivna, ali zaboraviti da se u vezi dijeli čisti je autogol.

5. Ne planirati

Postoje osobe koje žive sadašnjost, a da ne misle na budućnost. Poštujemo to, ali važno je uključiti partnera u vlastite planove. Na primjer: koji ćemo film pogledati? Idemo na večeru u naš najdraži restoran? Poželimo zajednički ispunjen život, s vlastitom kućom, djecom…

6. Nervirati se

Ne vrijedi živjeti život nervirajući se neprestano. Ako nas nešto uznemiruje, najbolje je to odmah riješiti. Živcirati se zbog svakog pogleda, poruke na mobitelu ili izlaska partnera znači da nema povjerenja u ono što se gradi. Ako je osoba već nešto pogriješila i odlučili ste ići naprijed, to je vaš izbor, i sada o tome ili ne razmišljajte ili završite vezu jednom zauvijek.

7. Nedostatak poštovanja

Veza se temelji na vjernosti i poštovanju. To je dogovor, često nepisan i neverbalan, stvar koja se oblikuje vremenom. Ako iz nekog razloga nestane poštovanja, ljubav se može jako brzo pretvoriti u mržnju ili razočaranje. Predlažemo da se razmisli prije nego što se nešto kaže ili djeluje. Stavite se na mjesto drugoga.

8. Izgubiti svoj identitet

Misliti samo na to što drugi očekuje učinit će vas tužnom osobom. Vaše tijelo i vaš duh će se razboljeti, jer će vaša osobnost i vaša volja uvijek biti potisnuti da radite samo ono što drugi hoće.

9. Prevara

Učinite li prvi korak, nema vraćanja unazad. Svaka se veza sastoji od pravila. Ako samo jedno ne poštujete, nevjerni ste.

10. Nesretni ste, ali ostajete u vezi

Ne budite naivni misleći da ćete moći živjeti u jednoj nesretnoj vezi. Nije u redu ni prema vama ni prema drugome. Razmislite i vidite što možete učiniti kako biste riješili tu situaciju. Često samo morate izaći iz nje.

Izvor: Aleteia.org

Prijevod: Monika Zovko | Bitno.net