Kako ću prepoznati svoj poziv? Monah, redovnik, svećenik, redovnica, u braku ili samački život? Mnogi glasovi govore u meni i oko mene. Dajemo ti neka mjerila u koja se možeš pouzdati.

Slušaj najskrivenije želje srca

Kršten si. Međutim, to nije povelja puna prašine koja se nalazi na dnu sakristijske ladice. Krštenje predstavlja nešto vrlo opipljivo. Duh Sveti prebiva u tebi i, ako se moliš, čut ćeš Božji šapat iz dubine svojega srca. Šapće ti o svojoj beskrajnoj ljubavi: uvijek te volio i uvijek će te voljeti. Podsjeća te na osobu koja jesi: kraljevski sin ili kći, beskrajno dragocjen Ocu i nadasve jedinstven.

To znači da ćeš, ako slušaš Boga dok govori iz dubine srca, znati kakvu je sreću pripremio za tebe. Pazio si na “najskriveniju želju srca” zato što je to mjesto u kojemu šapuće Duh Sveti. On govori u tvojemu srcu na poseban način. To je ona želja koja ti govori što Bog želi od tebe, zato što je tvoja želja stvorena za njegovu. Kakav je to savršen život koji želiš živjeti?

Prije nego kreneš dalje, moramo ti objasniti jednu moguću, zbunjujuću okolnost: uobičajeno je imati u sebi proturječne želje. Mnogi su mladi kršćani rekli: “Želim se posvetiti Bogu, ali istodobno želim zasnovati obitelj i imati djecu!” Kako bi se u tome snašao, pokušaj odgovoriti na ova pitanja. Koja je od tih želja najdublja? Kako zamišljaš svoj savršen život za trideset godina ako sada o njemu moraš govoriti? Nalaze li se u tome životu žena (ili muž) i djeca? Jesi li okružen ljudima istih težnja u jednoj zajednici? Ili si duhovni vođa koji donosi Božju ljubav stotinama ljudi koji ju inače ne bi dobili? Zamišljaš li možda svoj život u povučenosti, molitvi i motrenju?

Svaki budući svećenik trebao bi razmisliti o braku, pa ga čak i željeti. Loš je znak ako mu to nikada nije palo na pamet. Željeti obitelj je dobro. U međuvremenu, shvatio je da želi služiti Bogu bez žene i djece kao svećenik. Međutim, nije dobro ako je redovnica odabrala svoj životni poziv samo zato što ne podnosi muškarce.

Ako te odjednom privlači više smjerova, to je uobičajeno i zdravo. Bog će ti se obratiti u dubini uma i srca. Valja slijediti najdublju želju, tj. onu koja te ispunjava s najviše mira i radosti.

Zato moraš slušati svoje srce. To je najvažnije mjerilo. Sada razumiješ zašto je važno ispuniti ove uvjete: život u redovitoj molitvi, u sakramentima, s Biblijom, u slobodi od grijeha itd. Vratimo se na usporedbu s mrežom: ako tvoja veza nije brza i zaštićena, bolje je ništa ne preuzimati. Ako ne znaš tko ti je poslao e-poruku, ne otvaraj privitak! Bez temeljite pripreme srca i svojega života, odnosno bez udovoljavanja uvjetima iz prvoga dijela knjige, mudro je propitkivati najdublje želje svojega srca. Možda ne vidiš zbog strahova, zamjeranja, ponosa, samosvijesti ili brojnih drugih besmislenih ili kratkotrajnih razloga.

Ignacijanska metoda razlučivanja

Tijekom ignacijanske duhovne obnove ponekad se predlaže duhovna vježba za one koji se ne mogu odlučiti između braka, svećeništva ili redovništva. Zamisli da si odabrao brak. Zamisli da si muž i otac obitelji, zamisli svoju ženu i djecu, svoje svjedočenje na radnome mjestu, svoj život u molitvi, svoje omiljene razbibrige. Zamisli kakav će ti život biti za pet godina, deset, četrdeset, kada djeca postanu tinejdžeri, kada odu na fakultet i dom ostane prazan, kada odeš u mirovinu i nadživiš bračnoga druga… Zamisli te pojedinosti svojega života, radosti koje nosi, iskušenja, izazove, nagrade…

Sadržaj te priče možeš izreci i na drukčiji način. Zadrži tu misao tri do pet dana, a sve ostale pozive u potpunosti izbaci iz svoje glave. Kako se osjećaš? Mirno i radosno ili nemirno i napeto?

Nadalje, ponovi tu vježbu te se usredotoči na drugu mogućnost: odvoji nekoliko dana i zamisli sebe kao svećenika ili redovnika. Kako izgleda tvoja služba, tvoja župna zajednica, svakodnevno slavljenje mise, kakva su tvoja djela milosrđa i svjedočenja, molitva, život u kojemu daješ sama sebe Isusu, tvoje najosobnije molitve, moljenje časoslova i tvoje razbibrige? Ili kako bi živio kao posvećena osoba u: trenutcima zajedničkih obroka i molitve, molitvi božanskoga časoslova u koru, odlazeći u misije ili u druge zemlje, razmišljajući o tvojim prijateljstvima, slobodnome vremenu te neprilikama s braćom i sestrama? Nakon toga se zamisli u staračkome domu ili zajednici, zamisli kako primaš svoju duhovnu djecu kako bi ih duhovno usmjeravao. Znaš li sada čime je urodilo tvoje srce?

Dali smo ti korisno sredstvo kojim možeš gledati sebe tako detaljno u svakome pozivu, jednim za drugim, i zamisliti kakva ćeš biti osoba u nadolazećim godinama. Nakon toga napiši svoj “životopis sveca”, odnosno svoju priču o svetosti, poput onih priča o drevnim svecima. Zaboravi na strahove i pritisak koji ti nameću obitelj i prijatelji. Samo razmišljaj o tome koji je to život o kojemu sanjaš.

Ono što tražimo jest slika života koja ti donosi najdublji mir. Tvoj će ti poziv dati mir. Sv. Grgur Nisenski govorio je Gospodinu.’ “Tvoja volja jest moj mir.” Neka to postane tvojom uzrečicom.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Prepoznaj svoj put”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.