Ne, nije riječ o spolnom odnosu. Intimnost o kojoj govorim duhovna je i emotivna bliskost. Neil Clark Warren kaže da “bliskost ima mogućnost podići vas dvoje iz osamljenog svijeta odvojenosti i prenijeti vas u stratosferu u kojoj se vaši osjećaji ujedinjuju”.

Psiholozi nam govore da je ta bliskost jedan od najvažnijih obilježja dobrog braka, međutim, barem jedno istraživanje koje je proučavalo parove, pokazalo je da ih samo malen postotak iskusi pravu bliskost. Svi smo mi stvoreni na sliku i priliku Boga, trojedinoga Boga, Boga koji je tri osobe. U trojstvu je potpuna intimnost ljubavi međžu osobama, a te su osobe po sebi definirane s obzirom na odnos prema ostalima. Mi sebe otkrivamo i ispunjavamo samo kroz međžuodnos, s Bogom i s drugima. Ali da bi nas ispunio, naš odnos mora biti prisan, a ne površan. Tko bi, nakon svega, zaista želio površan odnos s Bogom? Zapravo, upravo takav odnos čini vjeru dosadnom. Tako je i u braku. Površan odnos mežđu mužem i ženom može biti kobno dosadan i neispunjavajući. Da bi podijelio intimnost, par treba znati podijeliti svoje najskrivenije misli, želje, osjećaje, strahove i radosti. Kao što Neil Clark Warren kaže u Finding The Love of Your Life:

“Upravo kada se otkrije ova informacija iz ‘srca’ osobe partneri se upoznavaju s uzajamnim nutarnjim hodom. U ovom procesu otkrivanja, oni dobivaju presudnu informaciju pripadaju li njih dvoje zajedno zauvijek. ”

Mnogi se od nas mijenjaju tako brzo u životu da možda i nemamo svoje unutrašnje ja, osobu unutra, koju bismo podijelili s drugima. Ponekad, naše nam društvo, koje hita naprijed velikom brzinom, dopušta da živimo život na jedan površan način, bez razvijanja dubljih, nutarnjih misli i želja.

Nikada se ne pitamo: š’to mi je najvažnije i zašto? Koji je moj najveći strah? Koji su ciljevi moga života? Koji su mi ljudi najvažniji? Koje su moje vrline i mane? šŽelim li rasti kao osoba i na koji način ostvariti taj rast? Što mislim o prijateljstvu, o zrelosti, o roditeljima, o kolegama, o braći i sestrama? To su bili primjeri intimnih razmišljanja koja trebamo biti spremni podijeliti s osobom kada je upoznamo. To ne znači da trebamo napraviti listu stvari i definirati svaku od njih. Možda ih nikada nismo izrazili. Ali kada imamo vremena razmišljati o njima i kada znamo što mislimo, možemo ih izraziti u pravom trenutku. (Usput, kada žene imaju takav prisan razgovor sa svojim mužem prije bračnih odnosa, one su mnogo osjetljivije. Intimno usmeno općenje hrani intiman spolni odnos.)

Ovdje je pitanje posjeduje li tvoj dragi ili draga bilo kakvu nutrinu i može li je podijeliti s tobom? ȃesto muškarci imaju više problema s takvom prisnošću nego žene. Ponekad će žena reći: “On nikada ne dijeli ništa iz dna svoje duše i neugodno mu je kada ja želim razgovarati o stvarima koje su meni zbilja važne.” One ponekad otkrivaju da muškarac nema svoje nutarnje ja jer ga nikada nije razvio. To može biti ozbiljan problem, nešto na što treba paziti, na što upozorava Neil Clark Warren. S druge strane, može se dogoditi da osoba ima svoje nutarnje ja, ali nema volje ili želje da ga podijeli s drugim. To takođžer može biti crvena zastava pri udvaranju. Bliskost može povezati par zajedno i omogućiti im da postanu jedan um i jedno tijelo.

Preuzeto iz knjige Thomasa G. Morrowa “Kršćansko udvaranje u svijetu naglašene spolnosti – Vodič za katolike”