Draga Julie,

kako sam samo sretna što sam ručala s vama na Dan zahvalnosti dok sam prolazila kroz St. Louis! Ti i Michael ste se tako nježno i zaljubljeno promatrali i ja sam osjetila veliku naklonost koju gajite jedno za drugoga. Mogla sam vidjeti kako je vaša ljubav procvjetala unatoč manjim preprjekama s kojima ste se susreli.

Kao što sam ti rekla za doručkom, čak su i dobri brakovi ponekad teški i zahtijevaju veliku strpljivost i obzirnost. Brak postavlja supružnike u tako prisan odnos dvadeset četiri sata na dan da se male razdražljivosti javljaju čak i u najboljim brakovima.

Mislim, međutim, da se u današnje vrijeme u naše živote uvuklo jedno ponašanje koje dodatno otežava poteškoće u braku i u svim ostalim odnosima, a to je nedostatak poštovanja. Pri tome ne mislim samo na nedostatak poštovanja prema Bogu. Mislim također i na nedostatak poštovanja prema drugim osobama pa čak i prema stvarima: nemogućnost prepoznavanja unutarnje plemenitosti i vrijednosti osoba i stvari, zbog čega nam ne uspijeva odnositi se prema njima s dubokim, osjetljivim i dužnim poštovanjem.

U svojim djelima, moj suprug naziva poštovanje “majkom svih krjeposti” i naglašava da je poštovanje ključ sretnoga života, a zasigurno i ključ sretnoga braka. Samo će osoba puna poštovanja zauzeti pravi stav prema svojoj ženi, svojoj djeci, ostalim ljudima i prema Bogu.

Osoba koja ne pokazuje poštovanje će, nasuprot tome, zauzeti sebičan stav. Ta osoba koristi svijet samo kao sredstvo preko kojega ispunjava svoja osobna zadovoljstva: “Kako ove stvari mogu zadovoljiti moje želje?” Takvim pristupom ta osoba sebi uskraćuje najveće i najljepše stvari koje nam ovaj život nudi, uključujući prijateljstvo i ljubav, koje uništava drskost koja je bit nedostatka poštovanja.

Jedan od najzlokobnijih simptoma našega suvremenog doba upravo je njegov nedostatak poštovanja – prema ljudima, seksualnosti, svetosti života, smrti, i što je još važnije, prema Bogu. Nedostatak poštovanja postao je u tolikoj mjeri dio modernoga društva da neprestano moramo biti na oprezu kako njegov utjecaj nesvjesno ne bi i nas zarazio.

Svi mi griješimo protiv dostojanstva drugih osoba, često na sramotne načine. Sjećam se žene koja je zadivljujuće brižno čuvala svoj porculan, a sa svojim je suprugom razgovarala uglavnom otresito. Postoje ljudi koji svojim poslodavcima iskazuju veliko poštovanje, a prema svojim se suprugama odnose bez imalo poštovanja. Poslovica kaže: “Prisnost uzgaja prijezir”. Nažalost, u toj poslovici ima istine. Na nama je da dokažemo suprotno.

Posebice nakon teškoga dana na poslu, kada se oboje vraćate kući umorni i razdražljivi, lako je biti mrzovoljan prema svom supružniku.

Iako je to obično u takvim okolnostima teško, morate stalno biti svjesni činjenice da je supružnik osoba stvorena na sliku i priliku Božju, biće s velikim dostojanstvom, kojeg treba poštovati i voljeti. Nastavite pokazivati svoje poštovanje u boji glasa, u stavu i gestama, u načinu na koji se dodirujete.

Ljepota tvoga braka s Michaelom ovisi velikim dijelom o očuvanju vašega međusobnog poštovanja. Kako se tvoja bliskost s Michaelom bude povećavala, tako se treba povećavati i tvoj osjećaj poštovanja prema njemu. Osobno sam se uvjerila da su mnogi brakovi propali baš zbog međusobnoga nepoštivanja supružnika. Nijedan brak ne može bez poštovanja preživjeti ovaj buran i nepredvidljiv život.

Moj prošlotjedni posjet uvjerio me da ste vas dvoje već shvatili većinu ovih stvari. Ako ponekad i pogriješite u ovom području, najvažnije je priznati svoje pogrješke, pitati za oprost i ponovno početi s preporođenom hrabrošću.

Veselim se tvom sljedećem pismu.

S ljubavlju,

Lily

Gornji tekst je izvadak iz knjige Alice von Hildebrand, Ljubavlju oplemenjeni. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.

[facebook]Želiš još ovakvih tekstova? Klikni like![/facebook]