Postoje bračne ljubavi koje to zapravo i nisu. One su često prikriveni razlozi i uzroci rastave braka. Zajedničko im je obilježje da je s njima gotovo nemoguće dulje vrijeme izdržati u braku. Umjesto da spajaju, one razdvajaju bračne partnere. Ima ih mnogo. Evo nekih od njih!

Agresivna bračna ljubav je destruktivna. Kod bračnih partnera razvija strah, odvaja ih. Bračni odnos pretvara u bračni mimoodnos, tjera bračne partnere iz braka na posao, u vanbračne odnose ili u bolest. Posljedica je njihovo međusobno otuđivanje. Brak postaje kolonija jednog bračnog partnera. Jači bračni partner, a to je obično i onaj koji manje voli, nameće svoje vizije i percepcije braka i bračne stvarnosti. Svoj destruktivni utjecaj prikriva pojačanom brigom za partnera, pa sve opravdava nastojanjem da sačuva brak, koji ustvari razara i uništava.

Površna bračna ljubav se brani od bračne ljubavi i njene dubine. Odvojena od cjelovitog bračnog života usredotočuje se samo na seks uz orgazam kao jedini produkt, ali i gubitak sebe. Takva se bračna ljubav dehumanizirana, bračni seks pretvara se u robu, u stvar. Bračni partneri su razočarani, gladuju za pravim bračnim životom. Bračni seks ostaje bez bračne ljubavi i bez unutarnjeg vezivanja bračnih partnera.

Sektaška bračna ljubav sadrži želju za vladanjem nad bračnim partnerom ili potpunim pripadanjem njemu. Razvija se bračna ludost udvoje, sektaški oblik bračnog odnosa bez ravnopravnosti, pluralizma i demokracije. Jedan bračni partner postaje apsolutni vođa i učitelj, a drugi bespomoćni sljedbenik i učenik. Jedan ne može bez drugoga. Jedan je upućen na drugoga. Jedan bračni partner dobiva identitet drugoga partnera. Jedan preuzima mišljenje drugoga o bračnoj stvarnosti. Jedan prisiljava drugoga da zapaža, osjeća, misli i ponaša se u braku samo na jedan, jasno, njegov način. U takvoj bračnoj ljubavi dominiraju isključivost, nepokolebljiva vjernost, fanatizam, apsolutna međusobna vezanost, isključivanje svake moguće međusobne različitosti, izoliranost, apsolutno shvaćanje nametnutih vrijednosti, uvjerenja i shvaćanja. Vezani za istu sliku bračne stvarnosti bračni partneri postaju pripadnici vlastite bračne sekte, vizije bračnog realiteta.

Niti u jednoj od tri opisane bračne ljubavi nije moguće izdržati. Iz braka s takvom ljubavlju pokušava se što prije pobjeći što se danas prakticira u obliku rastave braka.

Ima li i u našem braku elemenata agresivne, površne ili sektaške bračne ljubavi? Pokušajmo o tome razgovarati s bračnim partnerom dok je još vrijeme. Ne čekajmo da komunikacije nestane, da više nemamo što jedno drugomu kazati, kada smo uvjereni da su već svi pokušaji propali i da nam jedino preostaje bijeg iz onoga, što je nekada bio naš brak!

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Brak naš svagdašnji”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.