Priznajte, koliko ste se puta do sada ulovili kako promatrate supruga i ponavljate istu riječ: zašto, zašto, zašto? Zašto još uvijek nije pokosio travnjak? Zašto mi ne pomaže oko kupanja djece? Zašto više ne ispusti taj mobitel iz ruku? Stalno o svojem supružniku govorite kao o osobi koja jednostavno ništa ne može napraviti ispravno i u pravo vrijeme? Cecilia Pigg, autorica na katoličkom portalu Aleteia, priznaje kako je nedavno jednu noć provela uzrujana i ogorčena na postupke svojeg supruga. Nikako nije uspjela zaspati jer su joj se u mislima redali svi njegovi pogrešni postupci.

Kasnije je shvatila da on uopće nije ignorirao nepokošeni travnjak, nego je ustvari čekao da susjedi dođu kući kako bi mu posudili kosilicu, jer njihova nije radila. Telefonom je plaćao važan račun. Naposljetku je ipak došao pomoći oko kupanja djece, ali ne u trenutku kada je ona mislila da je trebao. Dakle, njezina pretpostavka da je „suprug bio sebičan i nepažljiv“ zapravo je bila neutemeljena.

„Međutim, postoje trenuci kada zaista ne mogu shvatiti njegove poteze. Ali, onda pomislim kako je moj suprug palo ljudsko biće s pomiješanim motivima i suprotstavljenim željama, baš kao i ja. Brak bi trebao predstavljati požrtvovnu ljubav, a ne pravdu koja zadovoljava naš ego“, priznaje. Ona se, dodaje, previše usredotočila na pravdu, udaljila se od te požrtvovne ljubavi i postala ogorčena. Zbog toga se odlučila boriti protiv takvih osjećaja. Evo što je počela činiti.

1. Prestala je pratiti rezultate

Odlučila je uništiti svoju imaginarnu tablicu s rezultatima uspješnosti u kućnim poslovima. Prestala je zbrajati tko češće čisti kupaonu, odnosi smeće ili pomaže djeci oko škole. Počela je na svoj brak gledati kao ekipu koja u konačnici ima isti cilj: odgojiti djecu i održati kućanstvo. Ponekad će netko od njih dvoje možda trebati više potegnuti. Danas ona, a sutra njezin suprug. Međutim, najvažnije je da ostanu zajedno, posvećeni jedno drugome i da se u svakom trenutku nastoje međusobno nadopunjavati.

2. Počela se zahvaljivati

Cecilia kaže kako se pošteno trudi, posebice kada osjeća da se u nju uvlači ljutnja, zahvaljivati svojem suprugu. Zahvaljuje mu za stvari koje „pretpostavlja“ da bi trebao učiniti, ali i za one koje uvijek radi, a ona ih zanemaruje. Zahvaljuje mu kada iznosi smeće, ošiša sinove, predvodi molitvu za stolom. To joj, kaže, pomaže da se riješi balvana iz svoje oka i prisjeti se svih sjajnih stvari koje čini u trenucima dok u njegovim očima vidi samo trnje.

3. Aktivno primjećuje sve dobre stvari

Kako bi se riješila ogorčenosti, Cecilia je odlučila sastavljati popis svih vrijednih stvari koje njezin suprug čini za obitelj. „Na kraju sam postala svjesna kako on puno radi da nam osigura dobar život, navečer mi kuha čaj i puni perilicu suđa, organizira druženja s prijateljima, uči nas o ljepoti prirode…“, kaže Cecilia. I konačno, kada je na svojeg supruga počela gledati drugim očima,  shvatila je da je njezin suprug ustvari izvrstan tip. “Što ga više promatrate, više ga cijenite i u njemu prepoznajete sjajnog supružnika”, poručuje.