Trajna se veza ne gradi samo na pukim osjećajima već uz pomoć odlučnosti i žrtve. Donosimo šest opasnih navika koje supružnici moraju izbjegavati ako žele ispuniti svoje zavjete.

1. Biti centar svijeta

Sjetite se da ste par. Uvijek uzmite u obzir kako vaše odluke i reakcije mogu utjecati na vašeg supružnika. Ne zatvarajte se u sebe, a ne skrivajte ni svoje osjećaje. Morate uzeti u obzir i osjećaje vašeg supružnika. Upitajte za njegovo mišljenje kada donosite važne odluke koje utječu na cijelu obitelj te pozorno saslušajte prije nego što reagirate. Zajedno ste u ovim nastojanjima stoga se odluke ne mogu jednostrano donositi.

2. Tražiti apsolutnu kontrolu

Financije, kućanstvo, odgoj djece, putovanja itd. Postoji mnogo područja koja se mogu samostalno kontrolirati. Međutim, ako želite zdrav brak, trebate obuzdati sklonost preuzimanju stvari u svoje ruke. Dopustite supružniku pravo glasa. Brak je savez. Ako želite da bude uspješan savez, ne može uvijek vaša riječ biti zadnja. Dajte supružniku priliku sudjelovati u odlukama. Naučite popuštati.

3. Pokazivati prijezir umjesto nježnosti

Bračno darivanje, maženje, poljupci, držanje za ruke i ostali znakovi nježnosti – bez ovih sastojaka brak postaje melankoličan i ispunjen hladnim rutinama. Nije vam potrebno bračno darivanje svake večeri da biste bili zadovoljni, no sva ljudska stvorenja trebaju nježnost. Čak i ako je to samo poljubac, zagrljaj ili maženje na kauču tijekom filma, neka vam na prvom mjestu bude pokazivanje nježnosti svakoga dana.

4. Zlostavljati riječima

Uvrede, neprestano kritiziranje, osude – ovakvi postupci potkopavaju ljudsko samopouzdanje. Nemojte biti uzrok suprugovih frustracija. Sasvim je normalno ponekad se iznervirati, no nemojte dopustiti da ljutnja sakrije vaše kvalitete te da razgovarate na okrutan način. Naučite izražavati svoje frustracije bez vrijeđanja drugoga. Obuzdajte se.

5. Propustiti zajedničko druženje

Istina je da su djeca važna, no jednako je važno i kvalitetno provedeno vrijeme bračnoga para. Vaša je veza temelj obitelji; neka to budu čvrsti temelji. Vaša će vas djeca gledati kao primjer dostojanstvenog braka. Pronađite vrijeme koje ćete provesti bez djece. Naučite iskoristiti društvo vašeg supruga na najbolji način.

6. Lagati da biste očuvali mir

Mnogi ljudi idu linijom manjeg otpora da bi izbjegli rasprave ili teške razgovore te se koriste lažima ili skrivanjem informacija. Moguće je da se na kraju naviknu na ovaj otrovan porok. Nijedan brak ne može opstati ako je temeljen na iluzijama. Budite iskreni i gradite svoju vezu na istini. Vjernost se ne odnosi samo na spolne odnose. Ona također znači biti emocionalno iskren prema svome supružniku te uzimati u obzir i njegove osjećaje.

Tekst je izvorno objavljen na stranici Žena vrsna. Portal Bitno.net prenosi ga s dopuštenjem.