1. Za brak je potrebno troje

Foto: Shutterstock.com

“Osnovna pogreška čovječanstva je pretpostavka da su samo dvoje potrebni za ljubav: ti i ja; ili društvo i ja; ili čovječanstvo i ja. No, stvarno je potrebno troje: ja, drugi i Bog; to jest: ti i ja i Bog. A brak je poziv koji traži stavljanje Boga u svakom detalju ljubavi.”

2. O bračnoj vjernosti

Foto: Flickr.com/Patrick

“Kako je lijep sakrament ženidbe u Crkvi. Bračna vjernost je zaruka s budućnošću. Ljudska duša zna da ona ne može biti spašena ako nije vjerna bračnom drugu, čak i usred nevolja. Kada bi se Božja ljubav odrekla vjernosti Njegovoj Crkvi tada ljubav muža i žene ne bi nikada opstala jer ne bi poznavala vjernost. Bračna ljubav je objava svijetu jednog drugog braka, braka koji nam daje radost i sreću, a to je predivni savez Krista i Njegove Zaručnice, Crkve.”

3. O pravoj ljubavi

Foto: Shutterstock.com

“Ljubav je prije svega u volji, ne u emocijama ili žlijezdama. Volja je poput glasa; emocije su poput odjeka. Zadovoljstvo povezano s ljubavlju, iliti ono što danas nazivamo “seksom”, je ocaklina na torti; njegova svrha je naučiti nas voljeti tortu, ne ignorirati ju. Najveća zabluda parova je vjerovati da je intenzitet njihove seksualne privlačnosti jamstvo duljine njihove ljubavi. Zbog ovog nerazlikovanja između onog žljezdanog i duhovnog – ili između seksa što ga i životinje prakticiraju, i ljubavi koja nam je zajednička s Bogom – su brakovi puni prijevara. Ono što neki ljudi vole nije osoba, nego iskustvo zaljubljenosti. Prvo je nezamjenjivo; drugo nije. Čim žlijezde prestanu reagirati svojom iskonskom snagom, parovi koji su pomiješali emocionalizam i ljubav tvrde da više ne vole jedno drugoga. Ako je tomu tako, oni nikada nisu ni voljeli drugu osobu; oni su samo voljeli biti voljeni; što je najviši stupanj egoizma. Brak zasnovan samo na seksualnoj strasti traje onoliko dugo koliko traje životinjska strast. Za dvije godine životinjska strast prema drugome može umrijeti, a kad se to dogodi, zakon dolazi u pomoć opravdati razvod beznačajnim riječima poput “nekompatibilnost” ili “mentalno mučenje”. Životinje se nikad ne obraćaju sudovima, jer nemaju volju za ljubav; ali čovjek, budući da ima razum, osjeća potrebu opravdati svoje iracionalno ponašanje kad učini nešto krivo.”

4. Bračna sreća zahtijeva žrtvu

Foto: Shutterstock

“Jedna od najvećih grešaka koju ljudsko srce može napraviti je traženje užitka kao cilja života. Užitak je nusproizvod ispunjenja dužnosti; ono je djeveruša, ne mladenka. To je nešto što čeka na čovjeka kad čini ono što bi trebao. Ići kroz život sa željom uvijek se zabavljati nije dobra zabava. Čovjek se ne ženi da bi uživao ugodnosti tijela; čovjek uživa ugodnosti braka zato što do u detalje ispunja dužnosti braka. Dobar muž želi voljeti i imati sretan život; pokvareni muž želi biti voljen i zabavljati se. Dobar muž traži ženu koja će nadopunjavati njegovu nesavršenost i s kojom će se uzajamno obogaćivati. Zao muškarac želi poniziti ženu da bi sam uživao. Bračna sreća je u određenom smislu Božji predujam za bračne kušnje. Budući da su bračne kušnje mnoge, suđeno je da i njegova zadovoljstva budu mnoga. Najveće životne radosti kupuju se određenom žrtvom. Nitko nikada ne uživa u dobroj knjizi, dobroj glazbi ili dobroj umjetnosti bez određene količine proučavanja i napora. Niti itko može uživati u ljubavi bez određenog samozaborava. Nije da ljubav po svojoj prirodi zahtijeva žrtvu, jer nema patnje u božanskoj ljubavi. Ali kad god je ljubav nesavršena ili se tijelo poistovjećuje s dušom, mora biti patnje, jer to je cijena pročišćenja ljubavi. Čovjek ne može od jednog stupnja ljubavi do drugog doći bez određenog čišćenja.”

5. Božji plan ljubavi

Foto: www.stocksnap.io

“Svijet ovako shvaća ljubav: imati, posjedovati, prisvajati. Imati tu stvar, prisvojiti tu osobu radi ugodnosti, što će nam se pružiti. To nije ljubav. To je egoizam. To je grijeh. Ljubav nije želja za imanjem, za posjedovanjem, za prisvajanjem; ljubav je želja da budemo tuđi, da nas posjeduju. Ljubav je dati samog sebe u korist drugih. Ljubav, kako je svijet shvaća, može se prikazati krugom, koji je vječito ograničen egoizmom. Ljubav kako je shvaća naš Gospodin jest predstavljena s križem, s raširenim rukama do neizmjerenosti, da bi obuhvatio čitavi svijet.

6. Ljubav koja ne raste propada

Foto: Shutterstock

“Tko ljubi, uvijek kleči na koljenima. A ljubljeni mora uvijek biti uzdignut na pijedestal. Muškarac i žena moraju sebe smatrati nevrijednima jedno drugoga. Štoviše, i sam se Bog ponizio u svojoj ljubavi, da bi pridobio čovjeka, i, kao što je rekao, nije došao na svijet da drugi služe Njemu, nego On drugima. A čovjek opet sa svoje strane kod sv. pričesti pristupa svome stvoritelju, punom ljubavi, govoreći Mu: ‘Gospodine, nisam dostojan!’ Nikad se ne može previše ljubiti. Jer, ili se ljubi ludo, ili premalo. Ljubav koja ne raste i ne povećava se – propada. Prava je ljubav religiozni čin. Ako ja tebe ljubim onako kako Bog hoće, onda je to najuzvišeniji izraz ljubavi.”

7. Ne, ljubav nije slijepa

Foto: Shutterstock.com

“Da se mognemo ukloniti sebičnosti tijela, stvorio je Bog u svojoj mudrosti sakrament ženidbe. U braku biva sebičnost potisnuta jer tu stupaju dva individuuma u zajednički život u kome ni jedan od njih ne postoji više sam za sebe, nego za drugoga. U braku se uništava sebičnost i zbog toga što on traje, i po svom trajanju djeluje suprotno onim prolaznim zasljepljenjima koja se u času rađaju i nestaju. Također, odgoj djece zahtijeva toliko žrtava da za sebičnost jedva još preostaje mjesta. Brak liječi sebičnost tako da tijelo poziva na službu drugome. Drugi postaje važniji od vlastitog ‘ja’. Muž i žena mogu doduše živjeti jedno za drugo, ali otac i majka moraju umirati da bi mogli živjeti za svoju djecu. Moraju napustiti sve neuredne sebične veze, koje se protive cjelovitosti zajedničkog života. Gdje je blago njihovo, tamo je i njihova ljubav. Oni polažu svoje tijelo na žrtveni oltar da bi drugi živjeli, a to je početak ljubavi. Odbacimo krivu zasadu svijeta, koja bi nas htjela uvjeriti da je ljubav slijepa. Ona ne može biti slijepa, jer je naš Gospodin rekao da ona nije takva. ‘Blaženi čista srca, jer oni će Boga gledati.”

Izvor: Nadbiskup Fulton J. Sheen |Bitno.net