Ženina je najveća potreba biti voljena. Kada to osjeti, ona je sretna. Muškarčeva je najveća potreba osjetiti da ga njegova žena poštuje. Kada to osjeti, on je sretan. Kada ove dvije potrebe nisu zadovoljene, nastaje nered. Dr. Emerson Eggerichs u knjizi „Ljubav i poštovanje“ otkriva nam što u supružnicima budi negativne reakcije i kako se na jednostavan i biblijski utemeljen način suočiti s bračnim problemima.

poštovanje muškarca kako vjerovati mužu poštovanje muža

Foto: Shutterstock.com

Na jednom predavanju kršćanske formacije tijekom mog studija, profesor nam je uputio ovo pitanje: „Kakvu ženu želite u svom životu?“ Sjećam se svog odgovora: „Želim ženu koja vjeruje u mene.“ Pogledajmo usporedbu Krista i Crkve. Krist želi da mu vjerujemo i to činimo u slavu Božju. U ljudskom odnosu, odnosno u bračnoj vezi, sve što muškarac čini čini da bi zadivio svoju ženu. Kada ste se zaljubili i stupili u brak, on je osjetio da vjerujete u njega i on je to cijenio, možda i više nego što ste vi toga bili svjesni. To dotiče njegovo srce jer to mu je beskrajno važno. On vas je oženio očekujući da ćete zauvijek „navijati“ za njega. Međutim, nakon nekoliko godina kao da je njegov posao postao konkurencija obitelji i braku. Umjesto da se divite njegovim poslovnim pothvatima, možda se osjećate zanemareno.

Možda vaš muž spada u kategoriju radoholičara i vi imate svako pravo osjećati se zanemareno i uskraćeno. Možda se osjećate kao jedna žena koja nam je napisala: „Znala sam mu reći da mi se čini kako mu je njegov posao važniji od mene. Rekla sam mu da je njegovo računalo njegova ‘druga žena’ u našoj kući i da se ja ne mogu natjecati s ‘njom’.“ Biti radoholičar veoma je stvaran i ozbiljan problem, ali vjerujem da, ukoliko se vi i vaš muž trudite jedno drugome pružati ljubav i poštovanje, onda znate da je njemu potrebna vaša potpora i priznanje njegovih poslovnih napora. Ako je on u dobroj namjeri možda i zanemario obitelj pretjerano se posvetivši svojim poslovnim obvezama, on će to shvatiti. Razgovarajte i poradite na tome zajedno.

Vaša je prvotna zadaća da podupirete njegove napore za osvajanjem, odnosno njegov trud oko zarađivanja i skrbi za obitelj. Nemojte dopustiti da se osjeća kao da je njegova jedina uloga donositi hranu na obiteljski stol. Uvijek budite svjesni da se vaše riječi i postupci mogu pogrešno protumačiti jer na očima imate ružičaste sunčane naočale, a u ušima ružičasta slušna pomagala. Njegove plave sunčane naočale i plava slušna pomagala ponekad potpuno pogrešno dešifriraju vaše poruke, a on tada misli da ga trebate samo zbog financijske sigurnosti. Upravo je zbog toga važno da mu zahvalite i da mu iskažete svoje divljenje i potporu. Kada mu to kažete, pomoći ćete mu ispravno dešifrirati vašu poruku, a pokazavši mu da cijenite napore koje ulaže u ono čime se bavi, potaknut ćete ga da vam on pokaže da vas ljubi. Ukratko opisano iskustvo jedne žene govori sve:

„Jednoga dana u njegovu sam kutiju za užinu umetnula papirić u kojemu je pisalo kako sam zahvalna za sve što čini za nas. On mi je te večeri zahvalio, a ja sam mu na Valentinovo napisala drugu poruku rekavši mu da veoma cijenim njegovu predanost poslu i obitelji. U njegovu sam pogledu vidjela koliko mu mnogo to znači.“

Vaš će muž osjećati kako cijenite njegovu želju da radi, stvara i gradi…

– kada mu usmeno ili pismeno kažete da cijenite to što je tako predan onome što radi
– kada mu kažete da vjerujete u njega i njegov uspjeh u području njegova zanimanja
– kada slušate njegove priče s posla na način kako očekujete da on sluša vas kada prepričavate što se tijekom dana događalo u obitelji
– kada sebe doživljavate kao njegovu pomoć i u razgovoru s njim dijelite što više stvari
– kada mu dopustite da sanjari kao što ste radile i vi tijekom udvaranja
– kada ne podcjenjujete i ne kritizirate njegovu zaokupljenost poslom s ciljem da ga potaknete da više ljubavi pruži svojoj obitelji.

„Kreposna je žena vijenac mužu svojemu.“ (Izr 12, 4)

Kada podržavate i cijenite svoga muža, on govori da je „stekao mudrost od Gospodina“ (Izr 18, 22).

dr. Emerson Eggerichs

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Ljubav i poštovanje”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.