Papa Franjo uputio je na blagdan Svete Obitelji, 26. prosinca, poruku supružnicima u povodu Godine obitelji Amoris Laetitia od 2021. – 2022. Obitelji su, kazao je Papa, uvijek u mojim mislima i molitvama, a još više u vremenu pandemije koje je stavila u iskušenje svakoga, napose najranjivije.

Pozvani smo, navodi u pismu papa Franjo, slijediti poziv koji je Abraham primio od Gospodina da krene iz svoje zemlje i očevog doma prema nepoznatoj zemlji koju će mu sam Bog pokazati. I mi smo, napomenuo je Sveti Otac, bili prisiljeni izići iz svojih „zona komfora“, poznatih načina kako činimo stvari, ambicija te raditi za dobro naših obitelji i cjelokupnog društva, što ovisi i o nama i našim djelima.

Poput Abrahama, supružnici su pozvani krenuti iz svoje zemlje u onom trenutku u kojem, odgovarajući na poziv bračne ljubavi, odlučuju potpuno sebe predati jedan drugome. Već u zaručništvu počinje taj put iz svoje zemlje, jer poziva na zajednički put koji vodi prema braku, navodi Sveti Otac. Razne situacije u životu, prolazak vremena, dolazak djece, rad i bolest, izazivaju parove da nanovo prigrle svoju predanost jedan drugome, ostavljajući iza sebe ustaljene navike i sigurnosti, potičući ih krenuti prema zemlji koju Bog obećava: biti dvoje u Kristu, dvoje u jednom. Vaši životi postaju jedan život, postajete „mi“ u zajedništvu ljubavi s Isusom koji je živ i prisutan u svakom trenutku vašeg postojanja. Bog je uvijek na vašoj strani; voli vas bezuvjetno, ističe Papa. Niste sami!

Dragi supružnici, nastavio je Papa, znajte da vas vaša djeca, napose najmlađa, pažljivo promatraju; u vama traže znakove čvrste i pouzdane ljubavi. Djeca su uvijek dar; mijenjaju povijest svake obitelji. Ona su gladna ljubavi, zahvalnosti, poštovanja i povjerenja. To što ste roditelji, naglašava, poziva vas da svojoj djeci prenesete radost spoznaje da su djeca Božja, djeca Oca koji ih uvijek nježno voli i koji ih svakim novim danom drži za ruku. Kada to budu spoznala, vaša će djeca rasti u vjeri i pouzdanju u Boga.

Naravno, napominje papa Franjo, odgoj djece nije lak zadatak. No, nemojmo zaboraviti da i ona nas „odgajaju“. Obitelj ostaje primarno okruženje u kojemu se odvija obrazovanje, putem malih gesti koje su rječitije od riječi. Obrazovati je prije svega proces rasta, biti prisutan u životu djece na mnogo različitih načina, pomoći im da shvate da uvijek mogu računati na svoje roditelje. Djeci je, dodaje Papa, potreban osjećaj sigurnosti koji im može omogućiti povjerenje u vas i ljepotu vašeg zajedničkog života te u sigurnost da nikada neće biti sami, što god im se dogodilo.

Kao što sam već napomenuo, piše Papa, sve više postajemo svjesni identiteta i poslanja laika u Crkvi i društvu. Imate poslanje preobraziti društvo svojom prisutnošću na radnome mjestu i osigurati da se potrebe obitelji uzmu u obzir.

Sveti Otac je isto tako napomenuo neka bračni parovi svojim inicijativama i kreativnošću preuzmu vodeću ulogu u župi i biskupijskoj zajednici kao izraz komplementarnosti karizmi i zvanja u službi crkvenog zajedništva. Potaknuo je bračne parove neka budu aktivni u Crkvi, posebice u pastoralu obitelji te neka surađuju sa svećenicima i biskupima u brizi za kućnu Crkvu.

Nadalje, brak je važan za izgradnju kulture susreta te su obitelji pozvane biti mostovi među generacijama u prenošenju vrijednosti koje čine pravo čovječanstvo.

Brak, kao poziv, zove vas na upravljanje malenim brodom – na valovima, ali stojeći čvrsto zahvaljujući stvarnosti sakramenta, preko ponekad olujnog mora. Ipak, podsjetio je Sveti Otac supružnike, Bog je prisutan na tome brodiću, brine o vama i stoji pored vas usred oluja.

Važno je da zajedno držite pogled usmjeren na Isusa. To je jedini način kako ćete pronaći mir, nadići sukobe i otkriti odgovore na vaše probleme: ti problemi, naravno, neće nestati, ali ćete imati priliku na njih gledati iz druge perspektive.

Papa se u poruci isto tako osvrnuo na brojne teškoće, ali i prilike koje su iskusile obitelji u svjetlu aktualne pandemije. Primjerice, navodi, zatvaranje je značilo da obitelji imaju više prilika provesti vrijeme zajedno, nudeći jedinstvenu priliku za jačanje komunikacije, što ujedno zahtjeva posebnu vježbu u strpljenju.

No, nemojte da vas umor nadvlada: neka vam snaga ljubavi omogući da se usmjerite više na druge – na vašeg supružnika, na vašu djecu – više nego na vlastite potrebe i brige.

Tako vrijeme koje provodite zajedno neće biti pokora već utočište usred oluja. Neka svaka obitelj bude mjesto prihvaćanja i razumijevanja, potaknuo je Papa u poruci, podsjetivši na važnost triju malenih riječi: „molim, hvala, oprosti“. Isto tako, podsjetio je i neka obitelji ne dopuste da dan završi a da se nisu pomirili. Nemojte se sramiti klečati pred Isusom u euharistiji kako biste pronašli nekoliko trenutaka mira i gledali jedan drugog s nježnošću i dobrotom.

Za neke pak parove prisilni uvjeti života tijekom zatvaranja su bili posebno teški. Problemi koji su već postojali su se pogoršavali, stvarajući sukobe koji su u nekim slučajevima postali gotovo nepodnošljivi, piše Papa. Mnogi su čak i doživjeli prekid veze koja se morala nositi s krizom koja im je bila teška ili nemoguća za izdržati. Volio bih, napominje Sveti Otac, da i oni osjete moju blizinu i naklonost.

Raspad braka, nastavlja, uzrokuje ogromnu patnju jer su mnoge nade porušene, a nesporazumi mogu dovesti do svađa i rana koje se ne mogu lako izliječiti. Djeca na kraju moraju trpjeti bol jer vide svoje roditelje koji nisu više zajedno. Stoga, potaknuo je Papa, nastavite tražiti pomoć kako biste mogli prevladati sukobe i spriječiti nanošenje još većih rana sebi i svojoj djeci. Gospodin Isus, dodaje, u svom beskrajnom milosrđu, nadahnut će vas da nastavite dalje usred vaših brojnih poteškoća i žalosti.

Sjetite se, dodao je Papa, da oprost liječi svaku ranu. Međusobno praštanje je plod nutarnje odluke koja sazrijeva u molitvi, u našem odnosu s Bogom. Dar je to koji se rađa iz milosti koju Krist izlije nad bračnim parovima kada mu se okreću i dopuštaju mu da djeluje. Naša ljudska ljubav je slaba, treba snagu Isusove vjerne ljubavi, podsjetio je Papa.

Mladima koji su u pripravi za brak, Papa je kazao kako i prije pandemije nije bilo lako planirati budućnost, a današnje je tržište rada još više nesigurno. Međutim, potaknuo je zaručnike neka se ne obeshrabre, već da pokazuju kreativnu hrabrost poput sv. Josipa. Na putu prema vašem braku, uvijek vjerujte Božjoj providnosti, koliko god ograničena vaša sredstva, jer ponekad poteškoće donose resurse za koje nismo ni znali da imamo, naveo je Papa, citirajući Patres Corde. Nemojte se ustručavati oslanjati se na vaše obitelji i prijatelje, na crkvenu zajednicu, župu, kako bi vam pomogli u pripravi za brak i obiteljski život, učeći od onih koji su već zašli na put kojim vi sada krećete.

Papa je isto tako posebnu misao uputio bakama i djedovima koji za vrijeme zatvaranja nisu imali priliku vidjeti unučad, kao i na sve starije koji su se osjećali izolirano i usamljeno tih mjeseci. Obitelji uvelike trebaju bake i djedove, podsjetio je Sveti Otac, jer su oni živo sjećanje čovječanstva, pamćenje koje može pomoći u izgradnji humanijeg i ljubaznijeg svijeta.

Neka sv. Josip nadahne naše obitelji u kreativnoj hrabrosti, koja je ključna za ova vremena epohalnih promjena. Neka Gospa pomogne da u vašim bračnim životima njegujete kulturu susreta koja nam tako žurno treba kako bismo se suočili s današnjim problemima i izazovima. Nikakva teškoća ne može oduzeti radost onima koji znaju da hode s Gospodinom koji je uvijek uz njih. Živite svoj poziv s entuzijazmom, pozvao je Papa, nikada nemojte dopustiti da vam lica postanu tužna ili sumorna; vaš muž ili žena treba vaš osmijeh. Vaša djeca trebaju vaš pogled ohrabrenja. Vaši svećenici i druge obitelji trebaju vašu prisutnost i vašu radost: radost koja dolazi od Gospodina, zaključio je u poruci supružnicima Sveti Otac.