”Jeste li ikada čuli da netko kaže: jedina stvar koju nikada ne bih oprostio/la je preljub? To je točno ono što sam ja govorila kad sam se udala.” Ovim riječima Ana opisuje sumnje koje se odnose na mogućnost opraštanja nevjere. U stvarnosti, nakon više od 20 godina braka i četvero djece, ni ona ni Raul, njezin muž, nisu imali motiva razmišljati o mogućnosti da se treća osoba umiješa između njih, piše Aleteia.org.

”Moj je muž bio dosta pažljiv i korektan, a ja sam bila vesela i strastvena. Jako smo voljeli našu djecu, imali smo odgovornosti unutar Neokatekumenskog puta i bili smo sretan par”, ispričala je.

Prije šest godina, Ana (koja je tražila da joj identitet bude zaštićen) proživjela je krizu vjere koja je prvo nju, a onda i muža, dovela do toga da napusti Crkvu.

”Bilo je to stanje u kojem smo se udaljili od Boga i izgubili smjer”, rekla je.

”Malo po malo, počeli smo voditi odvojene živote. Ova se kriza zbivala istodobno s mojom menopauzom, i učinila je da se zatvorim u sebe i da provedem dosta vremena sama, pa se on posvetio poslu. Raul je puno poslovno putovao, ali bismo prije o svemu razgovarali kad se vrati, no u ovom trenutku prestali smo pričati o važnim stvarima, a još sam ga osuđivala kad je išao na misu.”

Prije četiri godine, s Raulom je počela raditi kolegica 10 godina mlađa od njega, privlačna i imućna, tek rastavljena. U početku Raul ju je tješio ”iz samilosti, jer je i ona imala djecu i prolazila je kroz teško razdoblje”, ali kasnije su se još više zbližili.

”Bila je to prava đavolska prevara, jer se nije radilo o avanturi za jednu noć. Ona je bila kao ispušni ventil i na kraju se činila kao rješenje za Raula”, kazala je Ana.

Jednoga dana Raul je okupio obitelj i rekao da će otići od kuće. ”Svijet mi se srušio i bila sam obuzeta velikom ljutnjom”, prisjetila se Ana.
Srećom, prva dva telefonska poziva koje je uputila –  župniku i nekolicini prijatelja iz Neokatekumenskog puta – pomogli su joj da shvati kako je ona trenutno jedina koja može spasiti obitelj, ali moleći Isusa.

Kad je počela moliti, osjetila je potrebu da napusti gnjev i da mu oprosti. ”Poslala sam mu SMS govoreći da mi je jako žao zbog onog što je učinio, da naša obitelj ne zaslužuje da tako završi i da ću moliti za njega. Učinila sam to s mirom, bez ljutnje, i to ga je potaknulo da kaže kako moramo razgovarati.”

Taj je razgovor bio početak teškog puta koji je, nakon nekog vremena, doveo Raula u kuću njegove ljubavnice da prekine svaki kontakt s njom. Kad je izašao, rekao je ženi: ”Sad sam napokon slobodan.”

Malo po malo, rane su se zaliječile, te su Ana i Raul nadvladali krizu “u sve većoj ljubavi i brizi jedno za drugo”: “Što je najbitnije, vratili smo povjerenje u beskrajnu moć Isusa Krista, jer bez Njega ne bismo uspjeti spasiti brak.”

”Oprostila sam preljub, ali oprost je dar od Boga i On ga daje onome tko ga traži.”


Prijevod: Monika Zovko | Bitno.net