Uloga “glave” je poziv na služenje

Zašto tako hitro optužujemo svetoga Pavla za opravdavanje muške dominacije? Na temelju onoga što smo upravo otkrili, kada sveti Pavao kaže:

“Žene, budite podložne svojim muževima”, zapravo kaže: “Žene, dopustite svojim muževima da vam služe.” Ja na to odgovaram: ‘Tko je ovdje gore prošao?” Sve smo okrenuli naglavačke! Naravno, ne misli se pritom kako je žena gospodar, a muž rob. Sila, nadzor, dominacija — to su u potpunosti krive paradigme, neovisno o tome “tko je glavni”.

Kršćanski brak supružnike poziva na međusobno služenje, odnosno, kako kaže sveti. Pavao, na međusobnu “podložnost”. Pa ipak, u skladu s naravi spolne različitosti, svaki spol to služenje živi na različit, ali zato međusobno dopunjujuć način.

Ako u Poslanici Efežanima stoji da je “muž… glava žene kao i Krist Glava Crkve”, to znači da je on prvi pozvan na služenje (v. Lk 22,25—26). U ljubavi postoji “sveti poredak”. Oslikavajući Krista i Crkvu, Ivan Pavao II. piše kako je “muž iznad svega onaj koji ljubi, a žena, s druge strane, ona koja je ljubljena”. Stoga zajedno s Papom možemo zaključiti kako “ženina ‘podložnost’ mužu… prije svega znači ‘doživljavanje ljubavi’. Utoliko više što se ta ‘podložnost’ odnosi na sliku podložnosti Crkve Kristu, koja se sasvim sigurno sastoji u doživljavanju njegove ljubavi” (TOB 92,6).

Je li to ponižavajuće za žene? Zamislite kako bi brak izgledao kada bi muževi ozbiljno shvatili riječi svetoga Pavla. Zamislite kada bi muževi diljem svijeta radije umrli negoli ikada povrijedili dostojanstvo svojih supruga. Nije li to primjer što nam ga je Krist dao? I nije li upravo to ljubav kakvu žene traže? Ne odnosi li se upravo na to sve ono romantično maštanje o “princu na bijelome konju”?

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Teologija tijela za početnike”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.