Draga Julie, 

tvoja me tuga zbog vlastitih pogrješaka žalosti kada mislim samo na njezinu lošu stranu. Znam da ti je bolno razmišljati kako si u teškim vremenima na razne načine iznevjerila svoga ljubljenog i kako ga nisi voljela onako kako on to zaslužuje.

No postoji i dobra strana.

Mnogi ljudi misle da su moralno bezgrješni jer nikada nisu ubili nekoga ili opljačkali banku. Njihovi se duhovni i moralni vidici tu zaustavljaju.

Međutim, što više volimo, postajemo sve osjetljiviji i na svoje male nedostatke koji, iako obično neprimjetni, postaju jako vidljivi pod povećalom naše ljubavi za drugoga. Koliko prilika propuštamo za reći pravu riječ ili za predvidjeti poteškoću druge osobe i pomoći joj u njezinu kolebanju?

Onaj tko uistinu voli, otkriva da je njegova ljubav nesavršena i duboko žali zbog toga; želio bi da je moćna poput bujice, bistra poput čiste vode, žarka poput vatre, nježna poput lagana povjetarca. U stvari, tek kad ljubav dosegne nadnaravnu razinu, kada ima udjela u Kristovoj ljubavi, ona postaje “ono što želi biti”.

Tvoje razočaranje zbog propusta u ljubavi prema Michaelu pokazuje da si bolje upoznala samu sebe. Kada si se udala za Michaela, prije dvije i pol godine, mislila si da si sposobna za veliku ljubav – da će ti ljubav uvijek biti najvažnija stvar u životu. Mislila si da ćeš uvijek biti spremna odreći se svega zbog ljubavi.

Sada iz iskustva znaš da nije lako živjeti svoju ljubav. Kako je privlačno uzimati Michaela zdravo za gotovo, tražiti umjesto davati, određivati kako bi se on trebao ponašati prema tebi i u isto se vrijeme vrijeđati i na najmanju kritiku (koliko god bila opravdana) s njegove strane.

Pokušaj razmišljati o svojoj novoj samospoznaji kao o razlogu za nadu. Koliko iluzija gajimo o samima sebi: kako nam je lako pomisliti da smo hrabri, nesebični, velikodušni i ponizni; i kako nam je bolno otkriti da smo daleko − jako daleko − od posjedovanja plemenitih vrlina kojima težimo! Ipak, prava spoznaja samoga sebe i promjena traže od nas da se suočimo s tom činjenicom. Nisi li zamijetila duboku povezanost između ljubavi i poniznosti? Ljubav je veličanstvena i blistava, no podstavljena je poniznošću. Možeš biti matematički genij i biti ohola; možeš imati čeličnu volju i biti ohola; ali ne možeš voljeti i biti ohola.

Klikni like i pridruži nam se:

Ljubav nas uči poniznosti.

Sada te otkriće tvojih nesavršenosti učinilo poniznijom, ali to nije razlog za očaj koji spominješ. Ne možeš njegovati dublju ljubav ako padaš u očaj zbog svoje sposobnosti za ljubav.

Ne misliš li da je očaj jednako loš odgovor kao što je bila i tvoja uvjerenost da možeš voljeti bezgranično? Zapravo, oholost nadahnjuje i očaj i samouvjerenost: kao što si prije sebe smatrala velikom u ljubavi (a u stvari to nisi bila), tako ne smiješ sada smatrati da si hladna i ohola žena koja nije sposobna nikoga voljeti. Ti nisi ni jedno ni drugo − i misliti da jesi značilo bi upadati iz jedne zamke u drugu.

Umjesto toga, iskoristi ovo iskustvo poniznosti kao priliku da prihvatiš svoje slabosti i pokušaj, uz Božju pomoć, naučiti bolje voljeti. Dobar plivač ne dopušta da ga nadvlada veliki val; on ga iskoristi kao svoju prednost.

Bolnu spoznaju o svojim nesavršenostima možeš na sličan način iskoristiti za svoje posvećenje i za usavršavanje svoga braka. Cijeli bi život trebao biti škola ljubavi.

Julie, iz dana u dan sazrijevaš. Sada jasno vidiš stvari koji su ti prije samo nekoliko kratkih mjeseci bile duhovno nevidljive. To je, po mome mišljenju, znak velika napretka. Ne zaboravi da tvoja žudnja za dobrotom traje unatoč tvojim nedostatcima.

Budi puna pouzdanja da će, uz Michaelovu i Božju pomoć, vaša ljubav kojom ljubite jedno drugo postati ono uzvišeno zajedništvo na koje su pozvani svi bračni parovi. Kada je Krist ozdravio opsjednutoga dječaka, upitao je dječakova oca: “Vjeruješ li?” A otac je odgovorio: “Da, vjerujem. Pomozi mojoj nevjeri!” Slično tomu i ti i Michael morate reći jedno drugome: “Da, volim; pomozi mom nedostatku ljubavi!”

Uz srdačne pozdrave i s velikom ljubavlju,

Lily

Gornji tekst je izvadak iz knjige Alice von Hildebrand, Ljubavlju oplemenjeni. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.