Prošlog ljeta, dva francuska dominikanca, brat Antoine i brat Xavier, u suradnji s dva bračna para dizajnirali su duhovnu obnovu za sve parove koje su prethodno pripremali za vjenčanje, piše Camille de Longvilliers za francusko izdanje Aleteie.

U središtu programa obnove nalazila se posebna gesta kreativnog imena – “ljubavna bomba”.

O čemu se radi? Nije to ni večera ni neki drugi oblik zajednički provedenog vremena, već molitvena gesta koja podsjeća na “novu zapovijed” koju nam je Gospodin dao: “Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio.”

Naime, prema zamisli voditelja duhovne obnove za parove, svaka supruga prvo je oprala ruke svom suprugu koji bi onda položio svoje ruke na njezinu glavu te ju blagoslovio. Potom bi suprug oprao ženine ruke, a ona bi potom blagoslovila njega. Točnije, supružnici zazovu Gospodina i zamole ga za blagoslov svoga partnera.

Jedan par o tome je posvjedočio: “Kroz ovu intimnu gestu bili smo sposobni vratiti pojam samopredanja u središte naše veze. Također nas je podsjetila na važnost međusobnog podržavanja, istinskog međusobnog gledanja i obraćanja pozornosti u svemu što radimo na dnevnoj bazi.”

Slična gesta nije strana ni u našim krajevima, pa tako neki svećenici zatraže od roditelja da polože ruke na svoju djecu uoči vjenčanja ili na sinove mladomisnike.

Naravno, ne radi se o sakramentalnom polaganju koje je pridržano svećenicima i biskupima, već više o intimnoj gesti koja označuje bliskost i povezanost.

Tino Krvavica, Aleteia | Bitno.net