Draga Julie,

vrlo sam sretna zbog vijesti da se ti i Michael često zajedno smijete. Lijepo je kada možeš voditi duhovite razgovore s voljenom osobom. Paradoks je što upravo ozbiljnost vaše obostrane predanosti omogućuje pravu zabavu i veselost: zbog toga što se ti i Michael duboko volite, možete napustiti svoje obrane, postati nesputani i smijati se i uživati u skrovištu vaše obostrane ljubavne predanosti.

Ali tu vreba opasnost koju možda još niste uvidjeli. To vam spominjem − iako me više od ičega veseli činjenica što ste oboje duhoviti i što se zajedno možete tako srčano smijati – zato jer i smijeh uvijek mora biti u živom dodiru s vašim duhovnim dubinama. Površinska razina tvoje duše idealna je za šalu i neobvezne razgovore; ali samo u dubinama duše može doći do valjanoga susretanja tebe i Michaela.

Drugim riječima, korijeni tvoga braka idu dublje od dražesne veselosti. Udajom za Michaela ušla si u duboko duhovni odnos s njim; napustila si svaku želju da ga tek očaraš ili ostaviš dobar dojam na njega, i započela si susretanje vaših duša u dubinama. U duhovnom smislu, odabrali ste potpuno goli stajati jedno pred drugim, svečano se obvezujući na davanje ljubavi i služenje jedno drugome, u sve dane života svoga.

Kao posljedica toga, Julie, postaješ otvorenija, spremnija slušati te voljeti i istinu i ljepotu. U najdubljim predjelima svoje duše postaješ istinska ti otkrivajući svoje nutarnje biće voljenoj osobi i dopuštajući mu obnavljati i produbljivati njegovu ljubav prema tebi.

Kada se ti i Michael zajedno zabavljate – kao što bi često i trebali – ove dubine vaših duša mogu ne biti tema u tom trenutku, ali ih nikada ne smijete zaboraviti ili zapostaviti. Kada zaboravite dublji smisao svoje ljubavi, vaša nedužna duhovitost može se lako pretvoriti u nešto posve negativno: šalu podrugljivoga sarkastičnog tona ili ciničnoga sadržaja koja može duboko povrijediti.

Klikni like i pridruži nam se:

Takav nagrizajući humor nije iskonsko veselje. Naprotiv, to je vrsta humora koja proizlazi iz opasne površnosti duše u kojoj se prepuštamo svojim raspoloženjima i pretvaramo se na trenutak u gledatelje koji se zabavljaju promatrajući “zoološki vrt” svijeta – uključujući našega supružnika. Izbjegavamo napor, usredotočenost i odgovornost, i olako kažemo stvari koje zapravo i ne mislimo. Takvi trenutci stvaraju plodno tlo za ozbiljne nesuglasice. (Sigurno si imala prilike vidjeti zabave koje su krenule potiho, ali su prerasle u glasno brbljanje i na kraju završile svađama.) Čak nas neprestane šale mogu izvući iz naših dubina, a kada se to dogodi, duga je i teška borba za povratak natrag.

Ovdje djeluje određeni zakon gravitacije kojeg moramo biti svjesni. Tajna je u tome da nikada ne smijemo dopustiti da naše zbijanje šala izgubi dodir s našim duhovnim dubinama. (Uvijek me iznenađivalo s koliko lakoće sveti ljudi prelaze s rekreacije na molitvu.)

Ne tvrdim da brak uvijek treba biti ozbiljan i svečan (iako je on svakako oboje). Istinska ljubav dopušta mnogo dobroga humora i veselja. Samo vam savjetujem da pazite i budete sigurni da se vaš humor ne izrodi u nešto cinično i bez ljubavi. Pravi humor uvijek uveseljava dušu i pospješuje ljubav.

Voli te,

Lily

Gornji tekst je izvadak iz knjige Alice von Hildebrand, Ljubavlju oplemenjeni. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.

Foto: Shutterstock.com