Nakon što se ovoga ljeta zaručila, šogorica me pitala imam li kakvih ideja kako se duhovno pripremiti za brak. Postoji pregršt popisa, časopisa, web stranica i kolumni posvećenih planiranju vjenčanja, ali nedovoljno konkretnih i poticajnih izvora za duhovnu pripremu. Duhovni rast kroz zaruke jednoga para je definitivno najbitnija priprema za brak. Cvijeće i buketi koje odaberete će uvenuti, ali duhovni buketi – sačinjeni od molitve i sakramentalnog života – rađat će posvećenim plodovima dugo nakon dana vašeg vjenčanja.

Bez obzira na to kakav vam je trenutno duhovni život, iskoristite ove praktične savjete kao izvrsne načine koji će vas odlučno i s vjerom lansirati u brak – uniju između vas dvoje supružnika i Boga. Čak i ako zaručnik ili suprug ne želi sudjelovati, iako si ga s ljubavlju poticala, većinu ovih stvari možeš i sama napraviti i svejedno će biti velika pomoć za vaš odnos!

Naposljetku, ako si već u braku, odnedavno ili niz godina, uzmi u obzir ovaj popis. Nije prezahtjevan i možeš ga nadopunjavati. To je prilika da dodate duhovnog sadržaja u svoj brak i podignete ga na višu razinu.

Vjenčanje samo po sebi jest sakrament, ali svi sakramenti zajedno nam služe da nas dovode bliže Bogu, kao i bliže jedno drugome. Iskoristite ove oblike sakramentalnog života kako biste njegovali odnos s Bogom i jedno s drugim.

 • Ispovijed: Prije vjenčanja se obavezno ispovjedite. Ili još bolje, ispovijedajte se jednom mjesečno kroz vrijeme trajanja zaruka.
 • Sveta misa: Ne propuštajte nedjeljnu svetu misu. Ako ikako možete, idite zajedno. Bilo bi još bolje, kada možete, ići na svetu misu i radnim danom.
 • Vjenčanje: Prisustvujte nečijem vjenčanju prije svoga kako biste bolje upoznali tijek samog obreda. To je dobra priprema za vas, a i lijepa gesta za par za koji ćete se pomoliti dok polažu svoje bračne zavjete pred Bogom.

Molitva je duhovni temelj vašeg braka koji vas povezuje dok rastete u ljubavi i služenju. Razmislite o sljedećim prijedlozima kako biste se molitveno pripremili za brak.

 • Krunice i devetnice: Preporučujem devetnicu Gospi od Svete Krunice koja se moli 54 dana. Snažna i milosna molitva koja vas vodi do dana vjenčanja. Također jedna divna devetnica za sretan i odan brak je devetnica za obitelj sv. Josemariji Escrivi. A možete moliti i devetnicu nekom drugom svecu koji vam je važan.
 • Klanjanje: Odvojite svaki tjedan nešto vremena pred Gospodinom u Presvetom oltarskom sakramentu. Otac Richard Foley, DI, piše: „Tako su neizmjerne duhovne blagodati klanjanja da je papa Pio X. pozdravljao redovito klanjanje kao pobožnost koja nadilazi sve druge.“ Uronite u ovaj izvor milosti na dobrobit vaših odnosa (s našim Gospodinom i sa zaručnikom i budućim bračnim drugom)!
 • Zagovor svetaca: Utječite se u zaštitu svetaca i svetica koji su zaštitnici braka i obitelji, zaručnika, djece ili pak nekog sveca koji je poseban nekome od vas ili vama oboje. Neki od velikih svetaca koje možete zamoliti za zagovor kad molite za svoj brak su sveti Louis i Zélie Martin, sv. Josip, sv. Monika, sv. Ana i sv. Joakim, sv. Priscila i dr.
 • Post: Postite jednom tjedno od nečega što vam je baš drago (po mogućnosti petkom), kako bi to prinijeli kao žrtvu za učvršćivanje braka.
 • Duhovni buket: Osmisli osobne molitve za (budućeg) supruga i pokaži mu ih u obliku duhovnog buketa na dan vjenčanja. Možeš i voditi dnevnik svojih molitvi za njega i to mu pokloniti.

Učenje o sakramentu braka, i kako ga ispravno živjeti, bilo je presudno za početak mog bračnog odnosa sa suprugom i dalje je sastavni dio naših života kako bismo postajali bolji supružnici. Osim Katekizma Katoličke Crkve i enciklika koje se odnose na brak, preporučujemo neke od sljedećih knjiga:

 • Ljubav i odgovornost, Karol Wojtyla
 • Otvoreno o seksualnosti i braku, Christopher West
 • Brak za novo vrijeme, Antonio Vazquez
 • Ljubavlju oplemenjeni, Alice Von Hildebrand
 • Glava obitelji, Barbeau Clayton

Nemojte ući u brak sami. Savjetovanje daje vašem braku veliku prednost, ili može obnoviti već postojeći brak.

 • Tečaj priprave za brak: Iskoristite prednosti programa priprave za brak koji već postoji u vašoj župi ili biskupiji. Ovi tečajevi nude niz savjeta kako živjeti dobar bračni život, a često sadrže i edukaciju o prirodnom planiranju obitelji.
 • Mentorski par: Pronađite barem jedan bračni par kojemu se divite i koji vam može poslužiti kao primjer kako živjeti brak onako kako je to Bog zamislio. Idite na kavu s njima ili večeru, ako je moguće i više od jedanput, kako biste od njih učili o braku koji se gradi na ljubavi, požrtvovnosti i vjernosti.
 • Savjetovanje: Ako trebate savjet u dubljem smislu, nemojte se ustručavati potražiti tu pomoć odmah. Kontaktirajte župnika, biskupa ili neku organizaciju pastoralnog karaktera, nemojte zanemarivati intenzivnu duhovnu ili dodatnu psihološku njegu koju će vaša veza možda trebati prije (ili u sredini) braka.

Bivši profesor i moj prijatelj, dr. Edward Sri, tvrdi da brak može biti čvrst koliko su čvrste vaše osobne veze s Isusom. Evo nekoliko načina (koji nisu do sad navedeni) kako učvrstiti odnos s Kristom i kako se bolje pripremiti da budeš lice Krista svome supružniku:

 • Duhovna obnova: Otiđite na duhovnu obnovu, pojedinačno ili zajedno… Ili i jedno i drugo! (Saznajte nešto o  zaručničkom vikendu u sklopu Hrvatske zajednice bračnih susreta)
 • Proučavanje Biblije: Čitajte Sveto pismo zajedno svaki dan. Ili se pridružite biblijskoj grupi u svojoj župi.
 • Služite zajedno: Budite na usluzi svećenicima, naučite služiti drugima kako biste to lakše činili i u braku. Služite na sv. misi, radite u pučkoj kuhinji ili nekom drugom humanitarnom centru, idite na hodočašće ili na misijsko putovanje.
 • Rastite u kreposti i radite na tome da se oslobodite grijeha i poroka: Odredi neke od grijeha i poroka kojih se želiš riješiti, one neugodne navike koje te odvlače od Boga (i samim time ometaju produbljenje odnosa s tvojim (budućim) supružnikom. Isto tako budi vrijedna i rasti u kreposti, jer te će vrline biti sjeme za rast u svetosti u vašem braku. Kako bi izbjegla generaliziranje, odaberi jednu vrlinu koju želiš usvojiti i jednu manu koje se želiš osloboditi, i pokušaj napraviti značajan pomak do dana vjenčanja.
 • Posveta Isusu po Mariji: Naša nas Blažena Majka uvijek pokušava približiti svome Sinu, i uvijek će vas i vaše voljene voditi bliže Kristu, samo ako je zamolite. Razmislite da učinite posvetu Isusu po Mariji za vrijeme svojih zaruka (ili u braku) kao način da učvrstite odanost našoj Majci i našem Gospodinu. Više o Posveti možete saznati ovdje, a sam obrazac Posvete možete pronaći ovdje.

Odredite što svako od vas dvoje želi od duhovnih dobara braka i razgovarajte o tome. Zapišite to. Neka vam određivanje poslanja vašeg braka bude prioritet. Tako nećete godinama besciljno lutati kroz brak, očekujući napredak bez imalo usmjerenog truda.

Odredi vrline kojima se već diviš kod svog zaručnika/zaručnice i načiniti njihov popis koji također možeš pokloniti na dan vjenčanja.

Organizirajte pravo katoličko vjenčanje. Cijeli dan vjenčanja, a posebno sam obred, oblikujte na katolički način. Tako ćete i sebi i drugima posvijestiti koliko je važan duhovni vid braka. Evo nekoliko ideja kako to možete ostvariti:

 • Organizirajte molitvu sa svima uključenima prije samog obreda. Ili samo sa svojim budućim supružnikom.
 • Za vrijeme proslave organizirajte da mladoženja obavi simbolično pranje nogu svoje supruge.
 • Pripremite teglu za donacije za neku dobrotvornu svrhu koja vam je oboma na srcu.
 • Zatražite od svojih kumova da napišu svoje nakane za koje ćete kao bračni par moliti.
 • Možete napraviti tiskani program obreda u kojem ćete naglasiti bitne značajke sakramenta ženidbe.
 • Neka obred bude dio svete mise kako biste zajedno primili Tijelo Kristovo (možete dogovoriti sa svećenikom celebrantom svetu pričest pod obje prilike).
 • Razmijenite narukvice s ugraviranim biblijskim citatom ili drugom duhovnom porukom.
 • Sami odaberite čitanja i napišite vlastitu Molitvu vjernika.
 • Umjesto konfeta kao uspomenu dijelite neki vjerski predmet ili magnet s vjerskim motivom, biblijskim citatom i sl.
 • U vjenčani buket uklopite krunicu ili svetu medaljicu po izboru.
 • U sklopu obreda poklonite Blaženoj Djevici Mariji buket cvijeća.

Katie Peterson Warner | Catholic Katie

Tekst je preuzet s portala Žena vrsna. Dopuštenje za prenošenje teksta je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal Bitno.net.