Draga Julie,

kako me samo raduje čuti da ste ti i Michael otvorili duše jedno drugome kratko nakon moga posjeta te da je od tada vaš brak poprimio novi sjaj.

Michael ti je povjerio svoje rane koje je zadobio u djetinjstvu, ali ne trebaš se ispričavati što mi ne ćeš razotkriti detalje u vezi s njima. (Tvoja primjedba mi je bila dovoljna: “Upoznati nečije rane, potiče te da ga još više ljubiš”.) Pojedinosti toga razgovora trebaju ostati samo vaša tajna. Intimna povjeravanja bila bi oskvrnjena kada bi se podijelila s drugima. U svakom slučaju, moja uloga u tvom životu mora ostati skromna u usporedbi s tvojim sjedinjenjem s Michaelom. Kako budete postajali sve bliži, shvatit ćeš da vam je sve manje potrebna pomoć drugih ljudi, jer ćete ti i Michael zajedno moći riješiti probleme koji se javljaju u vašem braku.

Meni se čini da je dio ljubavnoga ugovora da čvrsto zapečatimo u svojoj duši tajne koje je druga osoba podijelila s nama – to više kada se to samorazotkrivanje događa među osobama koje se duboko međusobno vole.

Istina je da nitko ne može izmjeriti rane koje supružnici mogu zadati jedno drugome u bračnoj intimnosti. No isto tako je istina da nitko ne može izmjeriti neopisivu radost i mir koje oni daruju jedno drugome u braku temeljenom na punom povjerenja i potpunoj bliskosti.
To je razlog što te moram ponovno podsjetiti da je brak, kao i sve velike stvari u životu, rizik, djelo velike odvažnosti. (Sjetit ćeš se Platonove izreke da “ono što je vrijedno, nikad nije lako”.)

Razmisli koja je druga mogućnost: brak bez povjerenja u kojem supružnici dijele krevet i bankovni račun, ali ne i najskrivenije dubine svoje duše. Njihova su tijela ujedinjena, ali ne i njihove duše. Čak i u najintimnijem činu oni ostaju odvojeni. Užasne li usamljenosti!

Zato dobro čuvaj povjerenje koje ti je Michael ukazao. Neka tvoje poštovanje prema njemu bude čuvar njegovih tajni koje nikada ne smiješ upotrijebiti protiv njega, čak ni u trenutcima bijesa.

Na kraju ću ti još jednom reći da sam jako sretna što ti i Michael razvijate tako duboki odnos. Što više budete dopuštali ljubavi da vas usavrši, to će i vaš brak biti savršeniji.

Voli te,

Lily

Gornji tekst je izvadak iz knjige Alice von Hildebrand “Ljubavlju oplemenjeni”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.