Prema Katekizmu Katoličke Crkve, brak je jedan predivan sakrament.

“Krist Gospodin uzdigao je na dostojanstvo sakramenta ženidbeni savez među krštenima, kojim muška osoba i ženska osoba međusobno uspostavljaju zajednicu svega života po svojoj naravi usmjerenu k dobru supruga te k rađanju i odgajanju potomstva.” (KKC 1601)

Donosimo vam jedanaest smjernica kako uključiti svoju katoličku vjeru u vrijeme priprave za brak i samo vjenčanje.

Iako je sakrament braka važan, ne zaboravite uključiti i druge sakramente u vašu pripravu. Posjećujte Presveti oltarski sakrament zajedno, otiđite na ispovijed i na svetu misu. Čineći to otvarate se sakramentalnoj milosti i potičete jedno drugo na traženje ljepote u Bogu i njegovoj Crkvi.

Mistično Kristovo tijelo je veličanstveno blago Katoličke Crkve. Kao par, zajedno se molite svecu kojega ćete odabrati za zaštitnika vaše veze. Predlažem vam svetog Louisa i Zelie Martin (bračni par koji je zajedno dostigao svetost!), svetu Mariju Goretti (zaštitnica čistoće) ili jednog sveca modernog doba, poput svetog Ivana Pavla II.

Zajednička molitva na dan vjenčanja predivna je stvar – no ne zaboravite zajedno moliti i tijekom vaše veze! Zajedno možete moliti devetnicu, svakodnevnu krunicu ili molitvu koju ćete zajedno napisati.

Fulton Sheen u svojoj knjizi “Troje je potrebno za brak” piše: “Evo odgovora na zagonetku ljubavi. Ljubav zahtijeva odnos. Ako se ljubav živi u izolaciji, ona postaje sebičnost; ako ljubav nestane u mnoštvu, ona gubi svoju osobnost i stoga se gubi pravo na ljubav. Konačni razlog zbog čega je za ljubav potrebno troje jest činjenica da Bog jest Ljubav i Njegova ljubav je po sebi trojstvena. Sva zemaljska ljubav samo je odjek ‘ovoga najvećeg Ljubavnika’.”

Brak je savez između troje ljudi: mladoženje, mlade i samoga Boga.

U vaš buket možete staviti krunicu ili medaljicu sveca zaštitnika vaše veze.

Možete čak i pozvati Majku Božju u vašu vezu i vaše vjenčanje. U mjesecima koji prethode vjenčanju, posvetite se Mariji. Tijekom vjenčanog obreda, nakon primanja euharistije, možete ostaviti buket ruža ispod nogu kipa Blažene Djevice Marije.

Znanje koje vam drugi bračni parovi mogu pružiti je dragocjeno. U strci oko pripremanja i planiranja vjenčanja, možemo često izgubiti iz vida širu sliku. Porazgovarajte s bračnim parom koji je u braku pedeset godina i pitajte ih što su naučili iz vremena koje su proveli zajedno. Prijavite se zajedno na predbračna savjetovanja u vašoj župi ili biskupiji.

“Žene, budite podložne svojim muževima…” Vjerojatno je riječ o misnom čitanju koje se na vjenčanjima najviše izbjegava. Peto poglavlje Poslanice Efežanima govori o odnosu muža i žene kroz odnos između Krista i njegove zaručnice – Crkve. Odvojite malo vremena prije vjenčanja i zajedno pročitajte ovo poglavlje. Ako vam nije jasno njegovo značenje, poslušajte što biskup Robert Barron kaže o tom dijelu Svetog pisma.

Velike milosti dobivamo po obredu vjenčanja u misi. Dok planirate svoje vjenčanje, ne zaboravite se javiti svom župniku i razmisliti o organiziranju vjenčanja pod misom. Odluka da ćete se međusobno poštivati u dobru i zlu velika je stvar – samo nemojte zaboraviti Boga staviti na prvo mjesto vaše liste uzvanika.

Može se vrlo lako dogoditi da se zapetljate u planiranje vjenčanja – traženje prave haljine, provjeravanje hoće li svi gosti doći, pamćenje svih detalja itd. No nemojte zaboraviti da dajući zavjete o ljubavi u dobru i zlu, u bogatstvu i siromaštvu, da ujedno jedno drugome dajete zavjete na ljubav dok vas smrt ne rastavi. Ovo znači da ste pozvani voljeti jedno drugo usprkos hrpi prljave robe i posuđa, posjeta u bolnicama i proslavama rođendana. Tu je riječ o davanju ljubavi svakoga dana – nemojte smetnuti s uma ljepotu običnoga dok se pripremate za vaš veliki dan.

Na raspolaganju imate toliko prekrasnih knjiga o braku. Ovdje smo već spomenuli “Za brak je potrebno troje”. Preporučila bih vam i druge knjige o pripremi za brak: “Ljubav i odgovornost”“Ljubav i poštovanje”.

Papa Ivan Pavao II. jednom je rekao: “Život s Kristom je prekrasna avantura!” Brak je prekrasan poziv!

Chloe Mooradian | www.epicpew.com

Prijevod: Nenad Palac | Bitno.net