Kad smo se preselili u naš mali dom u brdima, susjed nam je darovao neke knjige o obrazovanju djece kod kuće i materijale za našu, tada, vrlo mladu obitelj. Bila sam ugodno iznenađena kada sam vidjela divno djelo koje je uredio vlč. Brett Brannen, a zvalo se “Pomoć za katoličke roditelje”. To mi je doista bilo potrebno jer mi se kćerkica tada pripremala za školu, a sinčić je imao samo dva tjedna.

Dok sam pregledavala to djelo, vlč. Brannen je jasno naglasio kako ti prijedlozi pretpostavljaju ispunjenje normalnih zadaća svakog katolika, kao što su i odlazak na svetu misu nedjeljom i poštivanje Božjih zapovijedi, kao i crkvenih propisa.

Ono što me najviše impresioniralo je bilo to što je našoj mladoj obitelji bilo vrlo jednostavno slijediti njegove prijedloge. Svi su znali kako sam ja veliki poklonik svega što je “jednostavno”. Iako sam neke od njegovih prijedloga prilagodila dinamici naše obitelji, za većinu njih nije potrebno predugo vremena da se ostvare, a donose plodove i dobrobiti i našim najmanjima i našim obiteljima.

1. Dnevne pobožnosti

Dnevne pobožnosti trebaju biti sastavni dio svakog dana katoličke obitelji. I djeci i roditeljima to daje priliku kako bi dan započeli na pravi način i kako bi svoje snage obnovili tijekom pauza za molitvu koje su raspoređene tijekom dana.

Dnevne pobožnosti mogu biti svakodnevna sveta misa, molitva jutarnjeg predanja, časoslov, vrijeme u tišini s Isusom, Gospin pozdrav, krunica Božjeg milosrđa, obiteljska krunica, ispit savjesti, čin pokajanja i molitva anđelu čuvaru. Slobodno izaberite pobožnosti koje su prikladne dobnim skupinama u vašoj obitelji i razradite ih s obzirom na dinamiku vašeg obiteljskog života.

2. Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu jednom tjedno

Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu je savršena prilika da odahnemo tijekom užurbanog tjedna i naučimo kako biti u tišini, slušati našeg Gospodina i dobiti snagu koja nam je potrebna kako bismo nastavili naše zemaljsko putovanje.

Najmanja djeca tijekom ovih molitvenih trenutaka, jednostavno mogu crtati nešto, a ja uvijek potičem stariju djecu da sjede, slušaju i pišu. Sve do danas sam duboko dirnuta svaki put kada mi moja kći, koja je sad tinejdžer, pročita ono što je pisala tijekom tih molitava kad je tako blisko Boga u svom srcu osjećala.

Molitveni su dnevnici, posebice tijekom klanjanja, prekrasan način na koji naša djeca mogu tako duboko rasti u svojoj vjeri.

3. Mjesečna ispovijed

Naša obitelj je odredila vrijeme za ispovijed svake prve subote u popodnevnim satima. Najmanja dječica su tako uzbuđena pred taj dan, da ga čak posebno označe u svojim kalendarima u sobama. Ipak, bez obzira na sve iščekivanje, oni ipak na dan ispovijedi budu blago nervozni. Tako smo odlučili dati svakom djetetu malu spiralnu bilježnicu s molitvama prije i poslije ispovijedi, s ispitom savjesti i činom pokajanja. Prazne stranice te bilježnice postanu idealno mjesto na koje mogu napisati svoje grijehe, ako to požele. A budući da je to spiralna bilježnica, stranice se lako mogu istrgnuti nakon ispovijedi.

Imati ovu zgodnu bilježnicu kako bi se najmanji smirili i bili manje nervozni, pokazalo se kao izvrsna stvar.

4. Dok prolazimo pored katoličke crkve

Moj sin nas revno svaki put upozori da se prekrižimo kad prođemo pored katoličke crkve. Možemo reći kratke molitve poput: “Budi hvaljen i slavljen Isus u Presvetom oltarskom sakramentu, odsada i navijeke, ovdje i u svim crkvama na cijelome svijetu.”

Još jedna nama omiljena molitva dok prolazimo pored crkve je: “O Presveto Trojstvo, klanjam Ti se moj Bože, moj Bože ljubim Te u Presvetom oltarskom sakramentu.”

5. Poštivanje Presvetog Imena Isusova

Još jedna raširena katolička tradicija je da poklonimo glavu na spomen Imena Isusova.

Ta drevna tradicija se temelji na riječima sv. Pavla u poslanici Filipljanima 2,10: “Da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika.” Još jedna tradicija je da blagoslovimo Ime Isusovo svaki put kad naša djeca budu blizu nekoga tko psuje ili uzalud spominje Gospodinovo ime.

Tada oni mogu reći: “Blagoslovljeno ime Gospodnje sada i navijeke.”

Kako kaže vlč. Brannen: “Ovu molitvu djeca dvaput trebaju izgovoriti, jednom kako bi se ta psovka poništila, a drugi put kako bi psovku zamijenili blagoslovom! Ako se naglas izmoli, molitva će biti još učinkovitija. Ovakva pobožnost, izgovorena dječjim ustima, otopila je srca mnogih izgubljenih odraslih osoba i to će i nastaviti činiti!”

Sljedeći put ću s vama podijeliti neke jednostavne načine kojima možemo prenositi našu vjeru tijekom rutine prije spavanja. Zasad, ostavljam vas s prekrasnim citatom vlč. Brannena:

“Roditelji su kao knjige iz kojih uče naša djeca, čak i dojenčad neprestano gleda i uči od svoje majke i oca. Djeca su kao prazne stranice koje će njihovi roditelji ispisati… a tinta koju budu koristili je neizbrisiva!”

Abby Sasscer | www.setonmagazine.com

Prijevod: T.S. | Bitno.net